Як вибрати плитку у ванну кімнату (Частина 2)

 Кожному з нас подобаються певні кольорові комбінації. Інтуїтивно ми обираємо улюблений колір одягу, машини, стін та домашнього текстилю.

 У дизайні існують правила співвідношення кольорів та їх впливу на людей. Немає жодних сумнівів, що від кольорової палітри інтер’єру залежить наш емоційний стан. Більше того, у фізіології людини відбуваються певні зміни, коли вона піддається впливові тієї чи іншої монохромної палітри.

 Чисті кольори спонукають до дій, збуджувати або стримувати активність, присипляти пильність, вгамовувати та приборкувати, викликати відчуття свіжості.

 Наприклад, відомі скарги від власників приміщень, оформлених у синіх кольорах, що в помешканні надто холодно. Коли кімнати були пофарбовані у теплий персиковий колір, люди знімали светри, хоча температура повітря не змінювалась.

 Трапляються випадки, коли у будинках з інтер’єрами, які за кольором нагадують вируючий котел із необміркованими поєднаннями кольорів, відбуваються дивні події: кар’єра успішного бізнесмена без будь-якої причини йде на спад, а творчу людину залишає натхнення...

 Причина подібних метаморфоз - неправильно підібрані кольори, які входять до палітри інтер’єрів. Ванна кімната – виключення, тому до кольору напільної та настінної плитки для банних приміщень ми повинні поставитися з особливою увагою. Адже у ванній кімнаті ми шукаємо усамітнення та релаксації.

Вплив кольору керамічної плитки

Кольорова керамічна плитка демонструє, що саме подобається господарям - епатаж або суворість, бляклі кольори або квітуча клумба.

 Більшість кімнат інтимної вологої зони оформлюються у спокійних тонах синьо-зеленого, бежево-сірого, сіро-блакитного, біло-синього або рожевого кольорів.

 Вони заспокоюють, розслабляють, спонукають людей бути спокійними та не витрачати даремно енергію. Наприклад, плитка з напільної колекції Marble від іспанської компанії Sanchis у світлому бежевому тоні, настінної колекції Marma – також іспанського виробництва від бренду Argenta у палітрі коричневих, бежевих, молочних кольорів, а також з колекції Sevilla від фабрики Alfobel, яка виконана під мармур у ніжних пісочних розводах з прожилками асоціюється з деревом, корою, корицею, житнім хлібом, осіннім листям, шерстю коней, дровами. М'який колорит цієї приглушеної пастельної палітри кольорів - теплий, як дерево та смачний, як шоколад.

 У палітрах багатьох колекцій більшу частину займають натуральні відтінки каменя, деревинних порід, піску та морських хвиль. Це пов’язано із генетичною пам’яттю поколінь, коли переважаючими відтінками у помешканнях був колір дерева та натуральні полотняні тони.

 До цих пір такі кольорові поєднання ближче за інші для багатьох людей. Здавна вважалось, що природні кольори - коричневий, бежевий та пісочний лікують від хвороб. Наприклад, колекція зі середземноморськими орнаментами в античному стилі Monopole Ceramica Antique дарує м'який колорит природних фактур.

 В інтер’єрах ванних кімнат вони створюють тепло та затишок.

 На фото плитка для ванної Sanchis Legend Crema

 Ніжні безкомпромісні малюнки у світлих відтінках зелено-синього, рожевого, шафранно-лимонного, фіалкового... – сонячна палітра літа подобається витонченим натурам та чіпляє до глибини душі.

 Колір моря та неба нагадує про прохолоду, грецькі острови, романтичне Середземномор'я. Придивіться до палітри напільних та настінних колекцій Opoczno Summer Time, APE Ceramica Adorable, Cersanit Andrea або квіткової колекції Vives Evia у пастельних тонах бузку, троянди та молодої зелені. Вони знімають напругу та посилюють заспокійливий ефект. А головне, викликають симпатію до квітучої природи, тому ця гамма така приваблива для більшості людей.

 Палітра зелено-синього навіть у найяскравіших відтінках – від баклажанного до бузкового з їх трансцендентною спрямованістю до "не тут і не тепер" залишається спокійною та викликає відчуття зв’язку з оточуючим світом. А в цьому сезоні глибокий синій та бузковий в усіх відтінках на піку моди.

 Плитка з колекції Almera Ceramica Marino з переважаючим тоном морських глибин та малюнками мушель, нагадує про відпустку. Психологи вважають, що синьо-зелений колір на рівні підсвідомості асоціюється з кольором води, який вселяє спокій та надію.

 Однак, деякі люблять "гарячіше". Кімната у яскравому червоному або насиченому фіолетовому кольорі оживлює почуття та піднімає тиск, вона не заспокоює розум, а збуджує бажання та активізує почуття. Виразна кольорова палітра впливає швидко та агресивно.

 Не секрет, що прихильники ефектних яскравих ванних зовсім не страждають. Та навіть ображаються на зауваження про те, чи не переплутали господарі банний душ з пічною жаровнею у сауні. У відповідь прихильники енергійної палітри іронізують, що, на їхню думку, мешканці безликих стерильних приміщень, насправді теж страждають.

 Інтернет-магазин Plitka.kiev.ua пропонує колекції у яскравих тонах червоного Azulev Vanity, Sea, оранжевого з серії Olas від італійського бренду Alfobel, плитку під мозаїку у світлих червоних тонах Marca Corona Coralli та чарівний кахель від компанії Aparici із загадковими кольоровими розводами у теракотових відтінках червоного та оранжевого.

 Ці поєднання хвилюють та створюють активні у відношенні кольорів інтер’єри. Червоний колір разом з бурштиново-оранжевими відтінками створює атмосферу теплоти та легкого хвилювання.

 Чорний відсутній у природі. Але саме цей колір лідирує у поєднаннях з іншими. Гарним партнером для нього завжди був білий колір, що відтінює чорний. Контраст з білою палітрою виглядає дуже ефектно в інтер’єрі.

 Так само енергійно виглядає поруч з червоним. Усі ці поєднання вимагають вводу третього тону для пом’якшення контрастного колориту. Таким відтінком може бути лимонний, оливковий або золотий. Прийнято вважати, що чорний - колір трауру та викликає дискомфорт. Сучасні дизайнери не розділюють таке уявлення про чорний колір. Плитка з інтернет-магазину Plitka.kiev.ua відмінно демонструє сувору екстравагантність чорного, якого більшість прагне уникнути.

 У колекціях Aparici Tolstoi, Golden Tile Absolute collage та Absolute modern, а також Aparici Liberty чорний представлений в усій повноті та вимагає вашої уваги.

 На фото плитка для ванної Aparici Moving

Світло та підсвічення

Палітра – не єдине, що впливає на наші відчуття. М'яке світло та практичне підсвічення локальних зон ванної створює приємну атмосферу та примусить інакше поглянути на дизайн плитки. Ось чому дизайнери розташовують джерела світла над декоративними вставками, які під направленим освітленням стають помітнішими та привабливішими.

 Наприклад, колекція Intense від іспанського бренду Novogres у світлій пастельній гаммі. Легка річна поросль із очеретом у малюнках на плитках примушує замислитися про відпустку на природі та на час відключитися від буднів.

 Якщо підсвітити декоративний елемент знизу або збоку, тоді купання у ванній набуде нових інтонацій відпочинку, уявляючи себе у тихих річних заводях.

 На фото плитка для ванної Gemma Opera

Колір світла

В інтер’єрі багато що залежить від кольорової насиченості світла. Кожний з нас бачить світловий промінь по різному. Комусь здається, що він жовтуватий, інші відчувають холодні відтінки світлового потоку. Окрім того, джерела освітлення - бра та підсвічення мають власну довжину світлової хвилі та частоту, випромінювання та температуру, які у сумі дають колористику світла. Дизайнери знають про це й з успіхом застосовують у підсвіченнях для акцентування локальних зон. Одна й та сама плитка при холодному освітленні у синюватих тонах або теплому в жовтуватих буде по-різному відповідати задуму проекту.

Фактури мають значення

Дизайнери свідомо використовують не тільки колір, але й фактурну структурованість плиток, яка впливає на емоційне сприйняття та стиль кімнати. Завдяки текстурі поверхні модулів, що імітують різні натуральні матеріали, в тому числі шкіру гадюки, піна морської хвилі, іржу на металі, класичну патину, потертості у стилі Шеббі Шик та навіть жорсткуватість половиць дерев'яного зрубу, дизайнери досягають візуальної достовірності поверхні. Торкаючись до такої плитки, ви відчуєте приємну прохолоду та твердість кераміки, такі необхідні для ванної кімнати. Зазвичай фактурний кахель з ректифікованими краями укладається зі швами.

Поради спеціалістів

Вибір більш світлих тонів допоможе зробити вашу маленьку ванну візуально просторішою, оскільки блиск та глянець кахлю ніжних пастельних відтінків відображає більше світла, аніж темні аналоги. Сила світла у ванній кімнаті та розмір плитки взаємозв’язані. Невеликі помешкання, наприклад, простінок між душем та туалетом, оздобленим мозаїкою, повинен освітлюватися яскравим спрямованим потоком світла.

 Читайте: Як вибрати плитку у ванну (частина 1)

 Як вибрати плитку у ванну (частина 3)

Товари в колекції Summer Time