Як вибрати плитку у ванну кімнату (Частина 1)

 Різноманітність розмірів настінного та напільного кахлю пояснюється ще й різною площею ванних кімнат. Просторі приміщення та не дуже, зі складним плануванням, комбіновані банні кімнати з душовими та саунами. Зустрічаються й зовсім маленькі санвузли.

 Виробники створюють колекції з різним розміром плиток, призначені для різних параметрів приміщень. Ми звикли до того, що важливою складовою комфортного інтер’єру є колір, малюнок, якість матеріалу, бренд та дизайн-проект. Але чи замислюємось ми, підбираючи керамічну плитку, про співвідношення її розмірів із габаритами наших ванних кімнати?

 На фото плитка для ванної кімнати Zeus Ceramica Calcare

Змінюємо стереотипи щодо плитки для ванної кімнати

Традиційно кахель у форматі більше, аніж 250×320 мм викладають у великих ванних кімнатах.

 Тривалий час великий формат вважався недоречним у дуже маленьких санвузлах. Цей стереотип ми отримали у спадок від інтер’єрів минулого, коли у вузьких та високих банях викладали кераміку дрібного формату.

 Дизайнери обізнані, що негабаритна плитка візуально звужує приміщення. Наприклад, мозаїка має строкатий малюнок, який повторюється, а у результаті кімната нагадує маленьку шкатулку.

 Широко відомо, як незручно знаходитись у тісному ліфті, де навіть яскраве освітлення не допомагає. Тому дизайнери прагнуть зробити маленькі приміщення візуально просторішими за рахунок великої плитки та доповнити габаритні приміщення маленькою плиткою або мозаїкою.

Маленькая плитка

Дрібна плитка у форматі 300×300 мм суттєво відрізняється від традиційних настінних плиток у форматі 500×200 мм, 450×450 мм і т.ін. або широкоформатних напільних модулів розміром 600×600 мм.

 Зрозуміло, що дрібних плиток на поверхні стіни набагато більше, аніж великих. Якщо великі модулі виглядають після укладки схожими на суцільне панно, то маленькі візуально дроблять стіну. Додайте до цього безліч швів із затіркою, які іноді за дизайнерським задумом відрізняються від плитки за кольором.

 Врешті решт в очах мерехтить від маси ліній, що роблять стіну схожою на решето.

 І маленька плитка, і велика призначені для ванних кімнат із різною площею. Однак, варто враховувати, що мозаїка - повна протилежність кахлю традиційного формату. Вона гарна, має різноманітне забарвлення з відливами, її легко утримувати у чистоті та нагадує про красу класичних терм Давньої Греції та Риму.

 Не дивно, що її до цих пір вибирають мільйони людей в усьому світі. Не зважаючи на те, що головне призначення мозаїки у якості облицювання стін, вона відмінно виглядає на підлозі. Мозаїчні модулі легко замінюються, тому будь-які сколення та тріщини виправляються дешево та легко.

 Мозаїка використовується для оздоблення душових зон, місця біля раковини, туалетного столика або виділяють фрагмент стіни над різними сантехнічними приладами.

 Подібні оздоблювальні функції виконує й настінна плитка з більш широким форматом. Питання постає лише щодо оптимального вибору розмірів для укладки у приміщеннях з різною площею.

Варіації масштабу плитки для ванної кімнати

Деякі дизайнери радять не викладати велику плитку (наприклад, 600×300 мм) у малогабаритній ванній кімнаті. На думку спеціалістів, це візуально зменшить обсяги кімнати. Однак, останні дослідження довели, що у таких приміщеннях варто застосовувати кахель великого формату.

 Наприклад, з колекції APE Ceramica Cloud або Termal Seramik Bolero.

 По-перше, він не відволікає увагу та виглядає як моноліт, особливо після безшовної укладки.

 По-друге, великі модулі візуально розширюють простір.

 По-третє, на площині з великих плиток роблять контрастні декоративні вставки, наприклад, з тієї ж мозаїки, яка тільки посилить враження об’єму палацу. Використовуються квіткові композиції на однотонному полі або геометричний візерунок на фартуху. Наприклад, Opoczno Effecta.

Локальні фрагменти візуально структурують стіну та створюють враження великої кімнати. Остання новинка – оздоблення стіни привабливою дизайнерською колекцією напільного формату 600×600 мм. Габаритні модулі в оформленні стін санвузла у поєднанні з дрібною плиткою на підлозі не тільки створюють цікавий дизайн, але й візуально розширює простір.

 Комбінації "велика-маленька" доречні у ванних кімнатах з геометрією, що містить багато кутів (більше за 4) та у випадку, коли кріплення, в тому числі фітинги, розташовані близько один до одного.

 Великий формат потрібно різати, а ось мозаїку легко викладати у важкодоступних місцях приміщення. Зверніть увагу а поєднання плиток у колекції Opoczno Magnifique. Чорні модулі у поєднанні з чудернацькими візерунками на білому фоні у вигляді мозаїки створюють неповторний ефект.

Правильний розмір плитки

В процесі пошуку кахля для невеликої ванної кімнати, виникає питання: "Який розмір плитки вважати оптимальним?"

 Приймаючи рішення, потрібно врахувати деякі фактори. У добре освітленій квадратній або прямокутній кімнаті з високою стелею варто укладати широкоформатні модулі. Вони візуально розширюють простір та створюють враження об’єму.

 У кутах та вузьких місцях (душова, піддони та т.ін.) підійде мозаїка. Декоративні фризи та візерунчаті плитки середнього розміру є ще одним відмінним варіантом для малогабаритних ванних кімнат та дозволяють відволікти увагу від маленького об’єму.

 У вузьких санвузлах доречно поєднувати великі модулі квадратної форми, що викладаються у верхній частині стіни та прямо кульної в нижній частині. Місце поєднання двох колекцій оздоблюють фризами, що створює враження об’єму приміщення, поділеного на частини.

 Той самий варіант укладки, тільки квадратними плитками використовують для нижньої частини стіни, а верх оформлюють декоративним панно. Якщо ви не бажаєте використовувати габаритний кахель у маленьких санвузлах, можна вибрати "золоту середину", вибирайте модулі середнього розміру. Такий формат можна урізноманітнити способом чергування різних кольорів або квіткових вставок на однотонному полі, наприклад, у зоні прийняття душу.

 Укладка за діагоналлю дозволить створити візуальну ілюзію. Рівні великі квадрати легко порахувати, а викладені діагонально - складно. Візуально створюється враження об’єму приміщення. На поверхні з безшовною укладкою великих плиток добре виглядають плаваючі полиці, що створює ілюзію додаткового простору.

 Читайте: Як вибрати плитку у ванну (Частина 2)