Який злив для ванни обрати: клік-клак або поворотний/напівавтомат

 

ЗМІСТ:

1. Необхідні «дрібниці»

2. Як влаштовано злив ванни

3. Перелив для ванни

4. Які бувають вироби зливу та переливу

5. Злив поворотний/напівавтомат та його робота

6. Клік-клак або автоматичний злив

  

1. Необхідні «дрібниці»

Під час ремонту квартири чи будинку особливу роль відіграє ванна кімната. Адже це комфортне місце для релаксації та відпочинку від трудового дня, місце, де можна зняти втому за допомогою води, місце гігієни та чистоти. Найчастіше середньостатистичний покупець чи споживач прагне придбати зручну для нього раковину, ванну, плитку, без комплектуючих. Але багато хто не замислюється про інші «дрібниці», які відіграють важливу роль при функціонуванні водних систем. Ті ж ніжки для ванни або сифон для зливу води в каналізацію, або бічна панель - вони теж вирішують необхідні завдання для комфортного проведення часу у ванній кімнаті. 

2. Як влаштовано злив ванни

Для того, щоб ванна ідеально функціонувала, потрібно правильно підібрати зливний пристрій. А для цього треба розуміти, як влаштовано злив-перелив купелі. Механізм зливу розташований на дні ванни. Коли людина хоче поніжитися у ванній, то при натисканні або повороті клапанів отвір зливу закривається і до ванни набирається достатня кількість води. Після прийому водних процедур, отвір знизу ванни необхідно відкрити, і вода таким чином зливається в каналізацію через отвір. Так відбувається злив. 

3. Перелив для ванни

Потік води, якщо його при закритті зливу у ванні вчасно не зупинити, почне переливатися через краї купелі і може затопити ванну кімнату, інші приміщення в квартирі та навіть политися до сусідів. Це загрожує багатьма неприємними проблемами: намоклими та зіпсованими речами, непридатними меблями, сварками із сусідами знизу тощо. Для того, щоб водна стихія завжди була під контролем, навіть якщо ви геть забули про відкритий кран, і вода ллється постійно, розроблено спеціальний перелив - верхній отвір у ванній або у раковині. 

 4. Які бувають вироби зливу та переливу

Для зручності споживачів фабриками сантехнічних виробів розроблено кілька систем зливу-переливу, які можуть задовольнити вимоги будь-яких користувачів. Існують два види зливу: поворотний/напівавтоматичний та клік-клак/автоматичний злив у ванній або раковині.

Між ними різниця в системі відкривання пробки, що відчиняється при повороті важеля, який встановлений на переливі. Завдяки цьому немає необхідності нагинатися та витягувати із стоку пробку. Потрібно лише провернути розташований вгорі на бічній стінці ванної круглий важіль. Круглою чи овальною формою патрубків відрізняються прості сифони. Вони також можуть мати різні компоненти для підключення до каналізації (жорсткий патрубок або гофру). Для герметизації з'єднань системи використовуються прямі або конусні прокладки.

5. Злив поворотний/напівавтомат та його робота

Напівавтоматичний або поворотний сифон для ванни влаштований досить просто: пробка, яка закриває нижній отвір зливу ванни, має трос, за допомогою якого відкривається зливний отвір, ним з'єднані переливний та зливний блок системи. Поворотний механізм, який забезпечує роботу напівавтоматичних моделей, винесений за межі ванни. 

6. Клік-клак або автоматичний злив

Ускладнена конструкція, що самостійно регулює рівень води у ванні, називається автоматичною. Автоматичний злив або клік-клак - це натискний клапан, встановлення якого в отвір умивальників/раковин/ванн відбувається без з'єднання зі змішувачем. Свою назву він отримав від специфічного звуку-кліку, який чутно, коли закривається чи відкривається клапан. 

Робота системи клік-клак функціонує таким чином: для того, щоб закрити пробку, потрібно натиснути на неї до характерного клацання, а при повторному натисканні, зливний отвір навпаки буде відкрито. Такий вид сифона використовується лише при спільній роботі зі змішувачем без донного клапана. 

Сифон, обладнаний клапаном з натиском, функціонує абсолютно однаково, як і сифон з поворотною ручкою, тільки в ньому встановлений жорсткий штир замість троса. Один натиск на клапан - і відбувається закриття зливного отвору, повторне натискання – отвір відкривається. 

Таким чином, як ми бачимо, фабрики передбачили і такий елемент у роботі своїх виробів, як злив-перелив, щоб убезпечити споживачів від різних неприємностей, пов'язаних із неправильним використанням сантехнічних виробів. 

Питання, що постає перед споживачем, який вибрати злив клік-клак або напівавтомат, вирішується досить швидко:

- можна, насамперед, звернутися до консультанта чи менеджера, у яких ви купуєте сантехніку. Спеціально під певні моделі ванн або раковин уже укомплектований злив-перелив, який найбільш вдало поєднується з обраною вами моделлю ванни або раковини;

- потрібна консультація фахівця, який встановлюватиме вам ванну та відповідно злив. Він правильно підбере параметри зливу-переливу;

- ваші уподобання. Адже ваш візуальний вибір теж вплине на зручність та задоволення від прийняття ванни.

Тому вибір навіть, здавалося б, невеликої деталі у ванній кімнаті, відіграє важливу роль в організації комфортного куточку спокою та насолоди.