Модні гексагони – привід для знайомства!

  

Правильної форми шестикутник зветься гексагоном. Він нагадує бджолині соти, тому дуже часто можна почути поряд зі словом «гексагон», «соти», «бджолині соти» і навіть «шестигранка». Візерунок або орнамент з гексагонів - це своєрідний образ, який був запозичений у матінки природи і який став блискуче використовуватися в інтер'єрах і екстер'єрах. Симетричні шестикутники у давнину вважалися ознаками достатку, краси, гармонії, тому для залучення цих якостей в життя люди наповнювали гексагонами свій простір.

У наше століття передових технологій поряд з різноманітними формами гексагон завжди в моді, особливо у виробництві керамічної плитки. Так як кераміка для інтер'єру не може похвалитися розмаїттям форм, то як раз шестикутна плитка саме той вихід із ситуації, коли додаткова форма стане сміливою фантазією в будь-якому інтер'єрі. 

Інтерєр та екстерєр з гексагонами

Гексагон плитка впевнений лідер у лінійці форматів фабрик, які виробляють колекції кераміки. А законодавцями моди на гексагон стали виробники Італії та Іспанії. До речі, шестикутна плитка з рельєфом і морськими візерунками, яку Антоніо Гауді винайшов на початку XX століття, стала вершиною і визнанням існування гексагонів. Тротуари в Барселоні викладені бджолиними сотами. 

Плитка для ванної кімнати

Шестикутна плитка завжди актуальна у ванній кімнаті. Вона додає простору унікальності та різноманітності та новизну форматів кераміки. До речі, для зонування простору ванної гексагон плитка – це надзвичайно оригінальна ідея. Зробити акцент на зоні біля ванни або відокремити зону санвузла від душової кабіни за допомогою сот - з цим з успіхом впорається шестикутна плитка. 

При оформленні акцентної стіни біля душової кабіни гексагони чудово підійдуть та можуть створити додатковий 3D-ефект. 

Стильним декоративним елементом стане плитка для ванної з гексагонів, додавши в інтер'єр яскравість і вишукану сміливість. 

Плитка для кухні

Стильно, з неймовірним шиком буде виглядати гексагон плитка при оформленні зони кухні. 

Кухонні фартухи, оформлені стильними шестикутниками, можуть плавно переходити в обідню зону або у вітальню, створюючи тим самим сміливі акценти на стінах і ділячи простір так, як необхідно господарям приміщення. 

Глянцева плитка для кухні в формі гексагонів зробить перехід із однієї частини кімнати до іншої ненав'язливим і стильним.

Підлогова плитка

При оформленні підлоги дуже часто використовується шестикутна плитка. Крім зонування простору і відділення різних фактур і матеріалів, вона грає першу роль при створенні яскравого образу всього простору.  

Наприклад, у вітальні легко уявити яскраві соти, які, навіть маючи спокійні малюнки або приглушені кольори, зроблять підлогу унікальною і незабутньою. 

Шестикутники з кераміки, доречі, та ламінат або дерев’яні покриття сміливо та привабливо виглядають у місцях стиків.

Стилі інтер’єра

Гексагони підійдуть для оформлення будь-якого стилю приміщення. Лофт, ар-деко, мінімалізм, еклектика - вони зручні для всіх стилів. Ця плитка легко впишеться і в сучасний, і в класичний інтер'єри. А от колір краще вибрати стриманим або монохромним, адже незвичайний розмір плитки зробить її досі помітною за будь-яких умов. Матова плитка або глянцева - питання дизайну. Але, звичайно, матова плитка більш комфортно буде використовуватися на підлозі. 

Печворк та гексагони

Шестикутна плитка дуже вдало створює візерунки для печворку. Настінні або підлогові композиції і декори стануть прекрасним оформленням простору в стилях лофт або провансу, для середземноморських мотивів Півдня. 

Розміри гексагонів

Фабрики виготовляють для інтер'єрів та екстер'єрів шестикутники різних розмірів. Колекції сучасних керамічних сот можуть бути мініатюрними або більше 50 см у ширину. Популярні формати:

6,5 х 7,5 см

15 х 17 см

25 х 21,6 см

28,5 х 32,5 см

36 х 41,5 см

Витянуті гексагони

Америка задала тон інтер'єрної моди. І останнім писком стала витягнута по довжині шестикутна плитка.

Витягнуті шестикутники, які укладаються горизонтально, вертикально і навіть по діагоналі, вже отримали свою назву - «парканчик». 

Вони можуть укладатися без швів або зі швами, хаотично чи косою. Можна побачити і витягнуті гексагони, які схожі на усічені ромби або що нагадують листя.   

Важливий розрахунок!

З плиткою гексагоном радимо перестрахуватися. Коли звичайну кераміку замовляють із запасом до 15% від загальної кількості, то гексагони вимагають більшої витрати.

Шестикутна плитка в місцях стиків між собою, так і з іншими покриттями повинна бути якісно опрацьована. Тому що з незвичайним форматом нерівність або неакуратність стиків буде більш помітна. Варто заздалегідь продумати деякий «хаос» в декорі або в зонуванні простору гексагонами, найкраще це зробити за допомогою 3Д-візуалізатора або можна виклеїти плитку на лист оргаліту, а потім перенести на стіну чи підлогу до інтер'єру. 

Створити ідеальний, затишний, «бджолиний» інтер'єр - це  мрія будь-якого господаря будинку або дизайнера і архітектора. А шестикутна форма буде звертати до себе увагу завжди. Її використовуватимуть при створенні декорів, меблів і при оформленні різних просторів у абсолютно різних стилях. Шестикутник став класикою, особливо для керамічної плитки, але класикою яскравою, з родзинкою і шармом.