Зроби сам. Як прикрасити ванну кімнату самостійно?

Ремонт у ванній кімнаті – заняття не з легких. Безліч чинників повинно співпасти, щоб результат перевершив всі ваші очікування. Прийнято вважати, що неперевершеного стилю санвузла ніяк не добитися без дизайнера. З цим твердженням готові посперечатися – зробити ванну красивою можна і самостійно. Головне – правильно вибрати оздоблювальні матеріали, сантехніку та аксесуари.

Акцент на обробці: виконує соло плитка

Щоб максимально догодити клієнту, будь-якому дизайнерові важливо знати його смаки. Але якщо ви чітко знаєте, чого хочете, чому б не зробити ванну кімнату самому такою, якою бачите її в мріях?

Опустимо підготовчі роботи: це справа будівельників, якщо тільки ви самі не взялися робити санвузол з нуля. За вирівнюванням стін і стелі, монтажем труб водопостачання і каналізації, облаштуванням системи зливу обов'язково піде облицювання. І правильно підібрана плитка у ванну – запорука того, що кімната буде виглядати здорово і оригінально.

Плитка для підлоги у ванній кімнаті

Отже, для початку визначимося, яке саме покриття потрібно застосувати. Пам'ятайте, що в умовах підвищеної вологості і ковзання не кожна плитка проявить себе гідно. В якості підлогового покриття краще вибрати керамограніт. Він буде дорожчим за звичайну плитку, але і якіснішим. Клас ковзання, стійкість до зношування, міцність – тут все можна передбачити. А ось керамограніт для стін у ванній не обов'язковий – тут згодиться і проста плитка.

Завжди актуальною в душовій буде морська тематика. А це означає, що впору припадуть тривимірна хвилеподібна плитка у ванну, мозаїка, галька, «риб'яча луска». Не бійтеся зробити акцент на кожній стіні – з таким облицюванням вона буде приковувати погляди.

Як і раніше популярні всілякі панно. Дух урбанізму внесе декоративна плитка з зображенням найпопулярніших міських видів – вона вмить змусить вас відчути нью-йоркський шик, віднесе в найбільш знакові місця Риму, проведе вуличками Парижа і дасть можливість підглянути за пасажирами колеса огляду і прославлених двоповерхових автобусів Лондона.

Втомилися від шаленого ритму життя в мегаполісі і хочете відпочивати у ванній в максимально спокійній обстановці? Ніколи не вийдуть з моди квіткові мотиви, геометричні фігури, монохромна плитка для ванної кімнати.

Плитка в квіткових мотивах для ванної кімнати

Самий шик – керамограніт під мармур. Італійські і іспанські виробники навчилися створювати такі реалістичні імітації натурального каменю, що кожного разу, розглядаючи свій санвузол, ви не будете вірити очам.

У трендах – цементна плитка у ванну, а також імітації дерева, тканини, металу. Вибір кольору диктують тільки ваші уподобання. У ходу у дизайнерів сьогодні плитка будь-яких відтінків – від нейтральних пастельних до яскраво-синіх, зелених, червоних. Вибираючи буйство кольору, урівноважте його спокійною обробкою, меблями, сантехнікою. Повірте: в умовах сюрреалізму максимально розслабитися ви не зможете.

Сантехніка: розбираємо від А до Я

Переоцінити роль сантехніки у ванній кімнаті неможливо. Варто тільки помилитися з її вибором, як ви забудете про гармонію і комфорт. Вибирати сантехніку доведеться, спираючись не тільки на свій смак, але і можливості приміщення.

Отдельностоящая ванна у ванну кімнаті

Наприклад, ультрамодний сьогодні варіант – окреморозташована ванна. На фігурних металевих ніжках і неабиякого кольору вона викличе фурор і стане головною прикрасою санвузла. Але в мініатюрній ванній кімнаті розмістити окреморозташовану ванну проблематично – по центру вона «з'їсть» весь простір.

Тут буде актуальною підвісна сантехніка:

•підвісний унітаз може бути компактним або розміром побільше. Його довжина варіюється від 48 до 70 см, а висота може досягати 40 см; все, що потрібно знати про таку сантехніку – вона міцна і надійна, працює з мінімальним шумом за рахунок ізоляції бачка в системі інсталяції в стіні, дозволяє прибирати під чашею і не приховує плитку під нею;

•підвісне біде – вибір адептів гігієни; дуже зручна сантехніка, якщо в будинку живуть маленькі діти і люди похилого віку, яким залізти у ванну буває проблематично;

•підвісна раковина – чудова пара вбудованій сантехніці; дозволяє заощадити місце, може вбудовуватися в тумбу, позбавляє від виду труб і морально застарілого «тюльпана».

Альтернативні варіанти для малогабаритних санвузлів – унітаз з функцією біде, раковина над пральною машиною, душова кабіна в рівень з підлогою. Відмовившись від гідробоксу і об'ємного піддону, ви значно заощадите місце. До того ж, безпорогова душова кабіна виглядає набагато привабливіше, її зручно мити, тут не з'являться цвіль і грибок.

Ніяк не можете відмовитися від імпровізованої чаші в душ-кабінці? Зробіть піддон з плитки у ванній. Щоб не мерзнути, продумайте систему теплої підлоги. Обов'язкова умова – керамограніт з антиковзкою поверхнею. Глянцева плитка тут не годиться, а ось матова і структурована доведеться в самий раз.

Аксесуари: дрібниць не буває

Не другорядну роль в дизайні ванної кімнати грають змішувачі та аксесуари. Змішувач на раковину сьогодні може служити втіленням прогресу в санвузлі – моделі з сенсором або термостатом вже не в дивину, але як і раніше свідчать про обізнаність власника.

Сучасне рішення – вбудований змішувач. Він буде однаково актуальним в безпороговій душовій, біля ванни і раковини.

Окреморозташована ванна виглядає ще яскравіше в тандемі зі змішувачем на підлогу. Виконаний у стилі ретро, він може служити не тільки насолодою очей, але і приводом для спонтанних фотосесій. Ставите питанням, скільки коштує окреморозташована ванна? Не варто боятися банкрутства: її ціна стартує від чотирьох тисяч гривень – якщо вас влаштує чаша з акрилу.

Аксесуари для ванної кімнати

Окрему увагу приділіть аксесуарам. Тут доречна кожна деталь. Важливо, щоб аксесуари гармоніювали між собою і органічно виглядали в заданому стилі. Боїтеся не вгадати? Купуйте аксесуари в наборах – тут склянки, щітка для унітазу, тримач для туалетного паперу і диспенсер вже з однієї колекції. Універсальні гравці мають хромовану поверхню, яка поєднується з будь-яким інтер'єром. І не забувайте важливість дзеркала – вам дивитися в нього кожен день, тому не варто економити на хорошій рамі і підсвічуванні.

Порада

Як вибрати керамограніт для стін в ванну? Існує кілька нескладних правил. Перше – в маленьких санвузлах краще укладати плитку світлих тонів. Вона візуально збільшить простір, тоді як темна зменшить його.

Друге – щоб оцінити масштаб, вивчайте плитку на відстані на стенді. Судити, яким буде панно, розглядаючи картинку в каталозі або єдину плитку в своїх руках, необачно – кінцевий результат вас може сильно здивувати.

Третє – матова і напівматова плитка у ванній кімнаті не буде доставляти клопоту з частим прибиранням. Сліди від води і мила на ній будуть менш помітними, ніж на глазурованій поверхні.

І ще одна порада: керамограніт на стінах у ванній успішно замінить плитка. Вона не така важка і ріжеться без праці.

Як бачите, зробити ванну красивою кожному по плечу. Залишилося одне – вибрати правильну плитку і сантехніку.