Навіщо потрібна тераса? Керамічна плитка для тераси

 

Що таке тераса? Головні переваги терас

Тераса – це захищене дахом місце для відпочинку на свіжому повітрі. Тераси добудовуються до міських квартир та приватних будинків та навіть розташовуються на даху.

Не випадково, слово "тераса" містить корінь "терра", що означає "земля". Навіть тераса, прибудована до міської квартири, дозволяє відчути себе ближче до природи, не виходячи за межі будинку.

Тільки людина, яка жодного разу не відпочивала на терасі з чашкою чаю - у колі друзів або на самоті, здатна піддавати сумніву переваги відкритої веранди з дахом або навісом.

Види терас, які можна зустріти, мають різноманітну конструкцію. Відкриті, напіввідкриті та закриті, прибудовані та такі, що огинають будинок за периметром тераси об’єднує одна-єдина деталь – дах над головою. 

Іноді терасами вважають бесідки, які ніяк не пов’язані з будинком та по суті є окремою побудовою.

Тераса потрібна, щоб не звертаючи уваги на спеку або негоду влаштовувати застілля та чаювання, спілкуватися з друзями, робити вранішню зарядку або просто відпочивати на відкритому повітрі.

В наших широтах для використання тераси навесні та в осінню пору передбачені обігрівачі для вулиці та, звичайно, теплі пледи.

На якому етапі потрібно проектувати терасу?

Проектуванням прибудов краще займатися на етапі складання загального плану будинку. На етапі проектування терасу можна підвести під загальний дах та обміркувати її конструкцію та площу. На цьому етапі планується зв’язок між терасою та внутрішніми приміщеннями будинку. Ідеальний варіант, коли на терасу ведуть двері з кухні або вітальні.

Наприклад, вихід на терасу з кухні для зручності доповнюють широким підвіконням-стільницею для сервірування стола на вулиці.

Найчастіше тераса розташовується на задньому подвір'ї. В цьому випадку на великій терасі можна побудувати піч, облаштувати підвісний камін та навіть кухню з варильною поверхнею та мийкою. 

Якщо тераса прибудована до центрального входу у будинок, її використання набуває характеру великого холу, де можна залишити велосипед, почитати газету у кріслі-качалці.

Що робити, якщо будинок вже побудовано та раптом виникла ідея прибудувати до нього терасу? Головним недоліком прибудованої до готового будинку тераси – складності зі спорудженням повноцінного даху над настилом.

Простим рішенням може бути навіс з міцного водостійкого матеріалу, який прибиратиметься взимку, або розсувний дах – маркіза.

Відкриту терасу згодом можна осклити, щоб площа залишалась корисною і в холодний сезон.

Який напрямок вибрати для прибудови тераси?

Існує можливість прибудувати терасу з південного та південно-західного боку? Тераса служитиме для прийняття сонячних ванн та відпочинку.

Тераса буде залитою сонцем у першій половині доби, а ближче до вечора перетвориться на тінисте місце для відпочинку.

Тераса зі східного або північного боку підійде у якості затишного місця для розумової роботи або читання на свіжому повітрі.

Прибудова з західного боку будинку дозволить милуватися заходом сонця. Тут буде сонячно після обіду, а вранці – прохолодно та затишно. 

Керамічна плитка – ідеальний вибір для тераси

Дерев'яна підлога виглядає дуже природно, але у наших широтах таке рішення прийнятне тільки для закритих терас. На відкритих та напіввідкритих терасах дерев'яна підлога швидко зіпсується.

Закриті прибудови до будинку, у свою чергу, найчастіше виконують роль запасного входу у будинок та фактично своєрідного передпокою. Сюди заходять у взутті, заноситься пісок та бруд. Природно, що напільне покриття має витримувати серйозне перевантаження та випробування тертям та вологою.

Сучасна керамічна плитка – це різноманітність декору та довговічність. Різні технології дозволяють отримати матеріал з властивостями, завдяки яким керамічна плитка служить довго на прилеглих до будинку територіях, до яких належать відкриті та напіввідкриті тераси. 

Оптимальним варіантом для підлоги на терасі є керамограніт, який відрізняється від звичайною керамічної плитки технологією виготовлення та технічними характеристиками.

У свою чергу, керамограніт поділяється на різні види за типом обробки поверхні.

1. Неглазурований керамограніт дуже міцний. Після правильної укладки така плитка витримує навантаження, яке дорівнює 200 кг.

Назва говорить сама за себе – перед випалом заготовки не вкривають глазур'ю, яка в результаті забезпечує гладку поверхню.

Це універсальний матеріал, який можна використовувати у різних приміщеннях – від ванних кімнат до терас та алей.

В умовах найсерйозніших навантажень на напільне покриття через декілька десятиріч на керамограніті залишаться лише мінімальні потертості, які будуть ледве помітними. Тіло плитки рівномірно профарбовано по усій товщині, та ніяк не вплинуть на фізичні властивості матеріалу. Інша назва такого керамограніту – профарбований у масі. 

Неглазурований керамограніт має високий показник стійкості до вологи, вогнетривкість, морозостійкість. Матова шорсткувата поверхня не ковзатиме навіть у мокрому стані, а хімічні речовини не здатні їй зашкодити.

Шкала МООС складається з 10 гірських порід та використовується для визначення стійкості поверхні до механічних ушкоджень. Неглазурований керамограніт має високий показник - 8-9, що відповідає корунду та топазу, які можна пошкодити тільки твердим алмазом.

Інша шкала - PEI, за якою визначають стійкість поверхні до зносу шляхом тертя, складається з 5 класів, що позначаються римськими цифрами. Ідеальний показник для тераси - від III до V.

Неглазурований керамограніт не відрізняється різноманітністю декору – текстура сіль / перець є декоративною межею для такого матеріалу.

2. Технологія виробництва глазурованого керамограніту дозволяє отримати будь-яку текстуру. Імітації інших оздоблювальних матеріалів – натурального каменя, мармуру, деревини будь-якої породи, бетону, металу та текстилю. Керамічною плиткою, текстура якої виглядає як добротна тканина, вже нікого не здивуєш. 

Глазурований керамограніт має високий показник вологостійкості (< 0.5 %), морозостійкий та найчастіше має спеціальне покриття проти ковзання Antislip, для позначення якого використовують латинську букву R з цифровим показником від 9 до 13. Чим вище показник, тим кращий захист від ковзання.

Технічні характеристики глазурованого керамограніту помітно відрізняються в залежності від типу поверхні. Для відкритих та напіввідкритих терас підходить керамограніт, поверхня якого не піддвалась додатковій обробці – шліфуванню та поліруванню, які підвищують пористість матеріалу. Під відкритим небом до мікропор потраплятиме волога та пісок, що прискорить знос поверхні. 

Види глазурованого керамограніту для терас:

1. Матовий керамограніт, поверхня якого не піддавалась додатковому шліфуванню або поліруванню. 

2. Сатинований керамограніт, бархатистість поверхні якого отримується завдяки нанесенню перед випалом спеціального складу мінеральних солей, які плавляться в умовах різної температури. В результаті поверхня набуває неоднорідного пофарбування, переливається та інтонує під впливом світла. 

У каталозі нашого магазину plitka.kiev.ua у розділі Плитка керамограніт для терас представлений в широкому асортименті.