Матовий керамограніт в дизайн-інтер'єрі квартири

Якби облицювальній плитці видавали премію за благородність, її гарантовано б здобула та, що має матову поверхню. Однак не тільки в незвичайному зовнішньому вигляді криється причина – такий матеріал більш універсальний і практичний. Отже, який же він – матовий керамограніт в інтер'єрі?

Мат тобі, глянець

У загальному обсязі продажів плитка, що має матову поверхню, перевершує глянець. І справа тут не тільки в смакових вподобаннях клієнта – цей облицювальний матеріал практичніше. Іспанський матовий керамограніт – запорука стильного інтер'єру. І якщо глянець «кричить» про свою привабливість, то матовий спокійний і елегантний. Така плитка може стати фоном для самого яскравого інтер'єру, з нею не переборщити.

До того ж, матова поверхня куди практичніше. Вона погано відображає світло, тому тут не буває відблисків і менш помітні забруднення. Антиковзні властивості дозволяють застосовувати такий матеріал в приміщеннях, де спостерігається підвищена вологість – в санвузлах, кухнях, на балконах і тротуарних доріжках, в саунах і басейнах. А ще матовий керамограніт менш схильний до подряпин – якщо вже вони і з'явилися, на його поверхні їх так просто не розгледіти.

Матовий керамограніт для підлоги в квартирі

Як недоліки матовій плитці закидають лише менш ефектний зовнішній вигляд і необхідність більш старанного прибирання, якщо вибір припав на плитку з пористою або рельєфною структурою.

Універсальність матового керамограніту полягає в тому, що він однаково підходить для облицювання підлоги та стін. Вибирають матеріал, спираючись на нехитрі правила.

  • Підлогова матова плитка завжди виграє за рахунок своїх експлуатаційних характеристик. Менш слизька і стійка до засобів побутової хімії, вона незамінна на кухнях, у ванних, прихожих і в громадських місцях. Для облицювання тут доречні як монохромні варіанти, так і комбіновані кольори.
  • Настінна матова плитка додає кімнаті теплоти. Її красу ви оціните після укладання в кухні і ванній, коли витрачений на прибирання час скоротиться в рази. Варіантів реалізувати свої задуми з таким покриттям безліч – вашій увазі сірий, бежевий, синій, зелений, білий, коричневий і інші кольори. І, звичайно, настінна плитка не повинна бути однотонною – завжди можна вибрати візерунки, орнаменти, матову плитку під мозаїку, тривимірну або в дусі печворк.

Де краще застосувати

Де ж можна зустріти в інтер'єрі керамограніт з матовою поверхнею? Передбачити складно – він завоював таку популярність, що запросто застосовується для облицювання кімнат будь-якого призначення.

  • Плитка для ванної з неполірованою поверхнею безпечна. Її можна укладати на підлогу безпорогової душової – ризик посковзнутися і впасти зведений до мінімуму. Щоб додати санвузлу шарму, можна купити матову плитку під мозаїку. Вона може укладатися на підлогу і стіну, служити для створення панно. Ніхто не відміняв класику – керограніт під мармур стане відмінним союзником ванної кімнати і привнесе в неї розкіш.
  • Плитка для кухні не знає обмежень у формах і колірній гамі. Вона може бути монохромного або мультиколором, з орнаментом і геометричними малюнками, під дерево і тканину. Для укладання на підлогу часто вибирають матову плитку для кухні з імітацією паркетної дошки або ламінату. Витонченості приміщенню додадуть геометричні лінії – квадратна плитка для кухні, розкреслена всередині на квадрати, шестигранники, розділені на ромби, кола на квадратній підкладці.
  • Плитка для холу допоможе створити перше враження про ваше житло. Якщо ви за класичний спокійний інтер'єр, зверніть увагу на ректифікований керамограніт прямокутної форми під бетон і камінь. Практично завжди він буде морозостійким і мати протиковзку поверхню. Не бійтеся додати фарб – помічниками тут стануть шестикутники, декори в венеціанському стилі, принти, матова плитка під мозаїку. Щоб створити акцент, дизайнери люблять центрувати декор – так він привертає увагу блискавично.

Не зайве знати, що ...

  •  Для облицювання стін не обов'язково вибирати матову керамогранітну плитку для ванної кімнати найвищого, п'ятого класу стирання. Довго тут прослужить і другий-третій клас, тому за поліпшені якості переплачувати немає сенсу. А ось для підлоги в холі краще взяти керамограніт хоча б четвертого класу.
  •  Керамогранітна плитка під мозаїку може бути будь-якої форми. Це і звичні нам маленькі квадрати, і нашарування геометричних фігур, і кольорові блоки. Вибираючи такий керограніт, пам'ятайте, що він завжди привертає увагу. Тут важливо не переборщити, щоб не перетворити яскравий акцент в надмірність.
  •  Плитку з імітацією мармуру не обов'язково укладати, зіставляючи малюнок каменю до малюнка. Вона може розміщуватися і в хаотичному порядку, що додасть природності.
  •  Шестикутну дизайнерську плитку не обов'язково різати, щоб вирівняти верхню чи нижню лінію. На стіні верхівки шестикутників будуть виглядати оригінально, наїжджаючи на стіну з фактурною штукатуркою або контрастним фарбуванням.