Вінтажна ванна кімната

 

Вінтажний стиль у дизайні інтер’єрів містить естетику, яка витримала перевірку часом. Старі речі, старомодні кольорові комбінації, колись популярний текстиль. Кожна з цих деталей нагадує про минуле, яке, як рік врожаю для виноробів, має цінність для знавців того чи іншого культурного періоду.

Для створення в інтер’єрі атмосфери з легким нальотом старовини, недосить бути пристрасним любителем старих речей. Вміння відтворити картину з минулого у житловому приміщенні залежить від дотримання певних правил, якими охоче діляться досвідчені дизайнери. 

Ванная в винтажном стиле – с чего начать оформление?

Смак вина відображає клімат. Солодке та ніжне на смак, швидше за все, родом з теплих країн, а терпке – з більш прохолодного регіону. Додаткові фактори – особливості погоди в певному році, коли визрівав врожай винограду.

Вінтажний інтер’єр вщерть пронизаний культурною епохою, візитною карткою якої є старовинні меблі для ванної, кольори, форми та їх поєднання, актуальні у певний історичний період. Як правило, йдеться про недалеке минуле, – максимум 100 років тому, а будь-який вінтажний період вираховується лише парою десятиліть.

Вінтаж в інтер’єрі приховується у деталях. Усе, що виглядає старомодним та знаходиться у контрасті з сучасними деталями інтер’єру, підходить для вінтажного оформлення. 

Центром композиції може бути лише один старий предмет інтер’єру – наприклад, класична тумба під раковину, що нагадує про дитинство – така сама, як стояла в бабусі у ванній з високими стелями та ліпниною.

На першому місці – вибір кольорової гамми

1. Пастельна палітра – пастораль вінтажного стиля, який традиційно виглядає поетичінішим за стилізовані інтер’єри. Більш домашній інтер’єр дихає індивідуальністю та сімейними традиціями.

М'які відтінки жовтого, рожевого та зеленого кольорів наділяють простір ностальгійною романтикою. До такого антуражу варто додати кімнатні рослини у зістарених теракотових горшках. 

2. Інша версія кольорового рішення для вінтажу – контрастне оформлення у чорно-білій палітрі з різними орнаментами на напільному та настінному покритті та текстилі.

Тут знайдеться місце для вбудованого у стелю душу у поєднанні з круговим металевим карнизом для занавіски, що закриває увесь периметр окремо розташованої ванни. 

Яка сантехніка підходить для вінтажного інтер’єру

В епоху підвісних унітазів та умивальників виробники сантехніки спеціально додають до колекцій напільні моделі, які виглядають вінтажно. До цих пір у моді чавунні ванни на левових ніжках або сталеві чаші незвичайної форми.

Які саме раковини, ванни та унітази підійдуть для вінтажної ванної кімнати?

1. Напільна раковина-тюльпан на тонкій ніжці, у якій зазвичай приховують комунікації, та напільний унітаз.

Округла форма раковини ідеально впишеться до вінтажу на тему кантрі-інтер’єру або ностальгічної класики з елементами постмодерну у вигляді тумби з фабричного гарнітуру середини XX сторіччя.

Доповнять композицію унітаз-компакт з елегантними лініями, масивне дзеркало у металевому багеті з патиною, або без нього, але зі зрізаними кутами, настінні бра з традиційними плафонами зі щільного матового скла з набивним квітковим візерунком. 

Квадратна або прямокутна форма ближче до пізнішого "вінтажного" періоду, коли актуальним було протистояння класичним формам та розкошам. Для такої вінтажної ванної кімнати центральними елементами можуть бути стара садова драбина з потемнілими від часу перекладинами у якості вішалки для рушників та металева люстра у формі піраміди або циліндру. 

2. Окремо розташована чавунна або сталева ванна та унітаз з бачком, закріпленим на висоті як основа композиції.

Як меблі для ванної підійде старий металевий столик з ледве потемнілими ніжками та вкрита патиною стільницею – різкий поворот у бік французької заміської класики кінця XIX сторіччя.

Раковина на стільницю та змішувач з двома вентильними кранами з керамічними деталями доповнять картину старовинної еклектики. 

Керамічна плитка для ванної у стилі вінтажної еклектики

Для напільного покриття у вінтажному інтер’єрі ідеально підійде керамічна плитка для ванної з імітацією потертої деревини. Майже будь-яка з минулих епох та історичних періодів передбачає дерево у напільному оздобленні. 

Як альтернатива – плитка з орнаментом. Квітковий візерунок використовується швидше символічного або схематичного типу, аніж натуральний. Хоча романтичність керамічної плитки, прикрашеної квітами, не втрачає популярності та визначає конкретний ретро стиль з елементами кантрі.

Однак, набагато частіше перевага надається геометричному орнаменту – імітація майоліки, панно з мозаїки та т. ін.

Настінна плитка для ванної – однотонна плитка-кабанчик, укладка якої відрізняється різноманітністю. Цегляна кладка – проста та у розбіжку або у вигляді зигзагу – горизонтального або вертикального. 

Як плитка для ванної у вінтажному стилі, кахлі маленького формату та стандартної квадратної форми добре передає дух другої частини XX сторіччя.

Однак, будь-яка однотонна плитка середнього формату, характерного для найближчого до нас історичного періоду, ідеально підійде для настінного оздоблення у вінтажній ванній кімнаті.

Плитка для ванної з імітацією яскравої текстури побілки з невеликою погрішністю, глянсова плитка для ванної у світлих тонах – варіанти настінної кераміки, властиві ретро стилям. 

Меблі для ванної: як вибрати?

Під час планування вантажного інтер’єру краще не використовувати меблі для ванної та аксесуари в одному стилі, щоб не перетворити приміщення у музей, присвячений тій чи іншій епосі.

Вінтажні меблі для ванної за формою межують з витонченою класикою або постмодерністською лаконічністю та нехтуванням естетикою.

У першому випадку підійдуть дерев'яні столики з класичними формами, стелажі для зберігання без перегородок з різними рельєфними опорами між полицями, а також дзеркала фігурної форми. 

Другий варіант передбачає брутальніший стиль з підвісними полицями з дерева або металу, зістареними тумбами з пофарбованими фасадами та досить простим дизайном, невеликим відерцем з неіржавіючої сталі у якості вази для квітів, а також з настінними тримачами рушників у вигляді кільця. 

Навісні дерев'яні вішалки з фігурними крючками для рушників та халатів, шафи з оскленими дверцятами, схожі на старовинний буфет, ефектно поєднуються з настінними дзеркалами – імітацією автомобільних дзеркал та металевою секцією для білизни під раковиною. 

Серед оригінальних поєднань – класична підвісна шафка з фільонками та лампа накалювання з металевою решіткою замість плафона як у пожарній частині. 

Головний критерій оцінки вінтажного оформлення ванної кімнати – гармонія загальної картини інтер’єру. Щоправда, дерев'яна лавка з облупленою фарбою, такі самі стіни та настінні полиці у поєднанні з білесенькою чавунною ванною на левових ніжках та килимком ручної роботи, прикрашеним геометричним орнаментом – композиція у вантажному стиле, яка не тільки дивує, але й викликає щире захоплення.

У каталозі магазину plitka.kiev.ua у розділі Плитка запропоновано широкий вибір напільного та настінного оздоблення у ретро стилі – просто погортайте сторінки та знайдіть оздоблення на власний смак.