Принципи зонування в інтер’єрі ванної кімнати

 

ЗМІСТ:

1. Особливості зонування ванної кімнати

2. Основні прийоми поділу інтер’єру на зони

3. Керамічна плитка в зонуванні ванної кімнати

 

1. Особливості зонування ванної кімнати

Мета зонування житлового простору – комфортне перебування у приміщенні та підвищення функціональності.

Поділ на зони ванної кімнати, для якої відведена невелика площа, вимагає більш витонченого підходу, аніж зонування просторого приміщення. Тут немає місця для спорудження перегородки та навряд чи вийде відділити одну зону від іншої за допомогою меблів.

Грамотний поділ на зони надає інтер’єру ванної кімнати акуратний та зрозумілий вигляд. 

Не важливо, скільки предметів сантехніки та меблів заплановано розташувати в інтер’єрі. Будь-яка ванна кімната має бути розділена на чотири зони:

- ванна або душова кабіна;

- раковина для ванної із тумбою та дзеркалом над нею, а також підвісною шафою (дзеркальним) у якості другого ярусу;

- системи зберігання (пенали, ніша із полицями);

- невеликий простір для унітазу (для сучасних санвузлів).

Які ж прийоми зонування ефективні для ванної кімнати?

2. Основні прийоми поділу інтер’єру на зони

Організація житлового простору вимагає розсудливого підходу. Створити лише за натхненням стильний, але акуратний інтер’єр можна тільки випадково.

Способи зонування інтер’єру поділяються на два основних види:

Архітектурне зонування – найрадикальніший зі способів поділу приміщення на функціональні зони. Які інструменти знаходяться у розпорядженні дизайнерів?

Декоративні ніші у ванній кімнаті – ефективний спосіб організації додаткової системи зберігання. У ніші розміщуються полиці для миючих засобів та косметичних засобів.

Ніша із перегородкою для обладнання душової кабіни – спосіб зонування для ванної кімнати, в якій вистачає вільного місця. Закласти реалізацію ідеї можливо тільки на стадії планування або у ході капітального ремонту. 

Ніша із низькою перегородкою – спосіб відділення зони унітазу від решти простору у ванній кімнаті.

Подіум – прийом для ванної кімнати з середньою або великою площею. На подіумі зазвичай розміщують ванну. Висота подіуму може складати лише декілька сантиметрів або до нього може вести повноцінна сходинка. Все залежить від висоти стелі. В умовах вдалого підсвічення та стильного декору розмежовані таким чином простір перетвориться на затишний та функціональний куточок. 

Візуальне зонування не вимагатиме додаткових об’ємних елементів – перегородок, ніш та подіумів.

Інструменти візуального зонування – світло, колір та фактура оздоблення.

Як виділити функціональну зону у ванній кімнаті за допомогою світла? Найпростіший спосіб – яскравість світла.

Наприклад, для зони унітазу варто вибрати приглушене тепле освітлення, а для зони умивальника використати більш яскраві лампи денного світла.

Правильно спрямоване світло підкреслює вдале кольорове поєднання. За допомогою підсвічення можна візуально змінювати розміри кімнати. 

Колір – популярний інструмент для зонування ванної кімнати. Для зонування кольором використовують колір підлоги та стін, меблевих фасадів та сантехніки, а також текстиль.

Як грамотно підібрати кольорову палітру для зонування ванної кімнати кольором?

Підбір за колом кольорів – традиційний спосіб поєднання кольорів. Можна обміркувати кольорове рішення для кожної зони ванної кімнати.

Один з принципів зонування кольором – «зігріти – охолодити», коли використовуються теплі та холодні відтінки. Інтер’єр набуває динамічних рис, а динаміка в інтер’єрі створює атмосферу активності та гарного настрою. 

Стриманіші та прохолодні тони ідеально підійдуть для зони, в якій розташований унітаз.

Теплі та глибокі відтінки вигідно виглядатимуть у зоні умивальника.

А найвиразніша за кольором стіна – та, біля якої розташована ванна.

Ніші у стіні зафарбовують у більш темні тони, щоб вони ефектно виділялись на загальному фоні.

Кольорову палітру варто підбирати відповідно до смаку та настрою мешканців.

Наприклад, темно-синій колір чудово поєднуються із сірими відтінками, а біла стеля та сантехніка поєднують контрастні відтінки.

Кольори можуть негармонійно виглядати поруч, але розбавлені білими поверхнями починають об’єднуватись у кольорове співзвуччя, приємне для очей. Жовтий / бірюзовий, синій / коричневий, зелений / червоний погано поєднуються безпосередньо, але із білим кольором стають дружніми по відношенню один до одного. 

За допомогою кольору легко скоригувати пропорції приміщення. Темний колір на дальній стіні візуально зменшує приміщення, а світлий – віддаляє стіну та збільшує приміщення.

Кути не мають залишатися темними – це звужує простір та робить приміщення меншим.

Соковиті кольори відволікають від скромних розмірів ванної кімнати, тому дизайнери рекомендують не боятися використання яскравих відтінків у невеликих приміщеннях. 

3. Керамічна плитка в зонуванні ванної кімнати

Як правило, оздоблення перегородок, внутрішньої поверхні ніш та подіумів у ванній кімнаті – це керамічна плитка.

Виділення функціональних зон у ванній кімнаті за допомогою керамічної плитки – найефектніший спосіб з точки зору естетики оформлення та зручності в процесі експлуатації.

У розпорядження дизайнерів знаходиться тільки напільне та настінне покриття. Важливо грамотно підібрати керамічну плитку – за технічними характеристиками, форматом, кольором та фактурою. 

У невеликих приміщеннях варто дотримуватись певних правил під час підбору керамічної плитки:

- у ванній кімнаті добре виглядають орнаменти та візерунки із паттернами невеликого розміру, а великі будуть візуально «з’їдати» простір;

- строкаті фрагменти, навіть маленькі, привертатимуть увагу та порушуватимуть цілісне сприйняття інтер’єру;

- фон малюнку не обов’язково має бути світлим, а витонченість ліній та інтервал нанесення паттернів мають велике значення, тому що «повітря» між фрагментами візуально зробить приміщення просторішим. 

У зоні унітазу або ванни напільне оздоблення може виділятися за дизайном керамічної плитки.

Наприклад, напільна плитка Dual Gres Chic Bosham White із орнаментом у стилі patchwork ідеально підходить для оформлення підлоги у зоні унітазу. Середній формат 450×450×8 мм та багато вільного простору між лініями непримітного візерунку сприятимуть візуальному розширенню зони, навіть якщо під неї відведено зовсім небагато вільного місця.

Оздоблення чудово поєднуватиметься як із плиткою під дерево, яка є традиційним для більшості дизайнерських стилів, так і з плиткою під камінь. Головне, щоб текстура була однорідною, без виражених деталей. 

Напільний керамограніт Cersanit Sandwood у форматі 598×185×8 мм – це плитка під дерево з імітацією текстури, на якій виділяються характерні для деревини сліди від сучків, тріщини. При цьому текстура дерева виглядає достатньо однорідною та рівною, щоб бути фоном для «керамічного килима» з плитки з орнаментом.

Колекція представлена у трьох натуральних відтінках та із матовою поверхнею.