Як вибрати та купити унітаз для дому: поради та рекомендації

 Як вибрати зручну та практичну конструкцію унітазу, моделі якого розрізняються за матеріалом та способом монтажу?

 Це, на перший погляд, особистим питанням, яке не прийнято підіймати у суспільстві, виникає в кожного, хто зіткнувся з ремонтом у ванній кімнаті. Сучасна людина не уявляє власного життя без білого представника сантехніки з санітарного фаянсу або фарфору.

 Про унітази складають анекдоти, "кричать" рекламні вивіски популярних магазинів сантехніки, на їх честь співають дифірамби відомі дизайнери. Чому б і нам не підняти тему про унітази – непросту, але важливу, адже правильно підібраний унітаз – запорука комфорту, чистоти, здоров'я та функціональності в домі.

 Цікавий факт. Перший унітаз зі зливним бачком винайшов на межі XVI-XVII сторіччя сер Джон Харінгтон. Свій винахід новатор назвав "Аякс" – на честь античного героя, і подарував королеві Єлизаветі I.

 Багато хто оцінив переваги диковинного приладу оцінили, але мало хто міг собі дозволити таку розкіш. Ціна на унітаз Харінгтона була надто високою, тому в ті далекі часи цей зручний прилад залишався надбанням еліти. До того ж у Європі не було централізованого водопроводу.

 Пройшло лише кілька сторіч і людство дійшло висновку, що унітаз повинен бути доступним для кожного. Сьогодні це звучить досить смішно, але з цим фактом нікому на думку не спаде сперечатися.

Багатоманітність вибору унітазів: технічні питання

 Перше, що варто відзначити, унітази поділяються на недорогі моделі вітчизняного виробництва та імпортні. Різниця полягає не у дизайні, а технічних характеристиках.

Будемо відверті: не завжди навіть наймодніша, багатофункціональна та куплена за великі гроші модель пасуватиме саме для вашої ванної кімнати. В процесі монтажу може виникнути маса непередбачених проблем - перепланування, заміна комунікацій, переміщення труб та інше.

Що таке унітаз? Це чаша, сидіння та зливний бачок. Усі складові виробники пропонують окремо та у комплекті.

Але існують інші параметри, без урахування яких неможливо зробити правильний вибір.

Спершу потрібно відібрати потрібну форму випуску - горизонтальний, вертикальний та косий з різними кутами нахилу. Вибір потрібної моделі безпосередньо залежатиме від того, яка саме система зливу у вас – спрямована у підлогу або розташовується за бачком та "дивиться" у бік стояку.

Якщо неправильно вибрати форму випуску, у кращому випадку доведеться придбати гофровану трубу, що посуне унітаз від стіни та "з'їсть" вільний простір. Широко розповсюджений горизонтальний випуск – найбільш практичний та універсальний.

Унітази з фаянсу та фарфору

Найпоширеніший матеріал для унітазів – санітарний фаянс та фарфор (керамічні), основним компонентом для яких є глина. У фарфорі її відсоток менше, тому що додані такі укріплюючи речовини як, наприклад, кварц.

Моделі унітазів з фарфору більш міцні та довговічні, з їх стінок легко видаляється бруд, не утворюється конденсат та вапняний наліт. Неозброєним оком помітити різницю між двома матеріалами неможливо, тому краще дослідити документацію до обраної моделі унітазу.

Термін служби фаянсових та фарфорових виробів у середньому дорівнює 30 рокам.

Підвісні та напільні унітази

Інший критерій класифікації унітазів - тип монтажу:

- підвісні (кріпляться на раму з вбудованим бачком – інсталяцію, за допомогою двох опорних металевих штирів та витримують до 400 кг)

Підвісні унітази виглядають легкими та елегантними, не перевантажують приміщення і не спричиняють турбот під час прибирання.

Краще, якщо підлога під сидінням легко досяжна для прибирання. Форма чаші, здебільшого, має обтікаємо, без особливих кутів поверхню, що не дозволяє розмножуватись шкідливим бактеріям.

Переваги підвісних моделей полягають у тому, що труби, зливний бачок приховані у стіні або за спеціальною перегородкою, а перед нами знаходиться тільки акуратне сидіння та кнопка зливу. Зручно, комфортно, гарно!

Якщо йдеться про напільні унітази, їх головна відмінність від підвісних моделей – це наявність ніжки, що спирається на підлогу.

По-перше, бажано, щоб дизайн гармонічно поєднувався з рештою предметів інтер’єру – особливостями форми п'єдесталу раковини, формою ванни. Спеціалісти радять купувати унітаз разом із раковиною з однієї й тієї самої колекції, тоді вони доповнюватимуть один одного, утворюючи єдиний ансамбль.

По-друге, прихильникам бездоганної чистоти слід врахувати, що велика кількість випуклостей та вигинів на ніжці перетворить прибирання на справжнє катування. Іноді краще піти більш простим шляхом та надати перевагу суворій класиці.

Обираючи напільний унітаз, зверніть увагу на варіант з'єднання з бачком. Бажаєте моноліт з чашею, підвісний бачок або розташований виско під стелею під старовину?

Як-то кажуть, будь ласка, тому що в нашому магазині немає ніяких обмежень у виборі та є ресурси, щоб задовольнити будь-які побажання клієнта. Головне, щоб він знав точно, чого саме бажає!

Тепер час зазирнути під кришку. Традиційний вигляд – форма чаші з полицею. Європейські виробники вважають полицю дещо не гігієнічною, тому виготовляють воронкоподібні форми чаші.

Якщо ж вас турбують неприємні бризки під час зливу, обирайте чашу з піддашком, в якій передбачена спеціальна платформа, кут повороту якої не дозволить краплям розлітатися у різні боки.

Особливості вибору зливного бачка для унітазу

Повертаючись до змивних бачків, варто відзначити, що за типом змиву вони поділяються на два типи – прямий та зворотній. У першому випадку вода рухається в одному напрямку та, здебільшого, не охоплює поверхню стінок чаші цілком.

Зворотне або кругове змивання забезпечує ідеальну чистоту, освільки рідина виходить з бачка у протилежному напрямку. Якщо ви звикли економно витрачати воду, замовте бачок з подвійною системою змиву або стоп-системою. Натисканням кнопки можна включити або зупинити воду, змити повний бак або тільки половину, зручно та практично.