Плитка в інтер’єрі. Дизайн кафе CityZen (Київ, Україна)

Мережа кафе CityZen в цьому році відзначатиме п'яту річницю своєї діяльності у системі громадського харчування міста Києва.

Оформлення інтер’єру належить Yova Yager та дизайнерській студії "Kleydesign".

Серед інтересів дизайнера - участь у художньо-соціальних проектах, метою яких є боротьба з незаконним винищенням тварин та рослин на території України, допомога природоохоронним організаціям та притулкам для тварин. 

Дизайн кафе Cityzen (Київ, Україна)

Про філософію кафе CityZen

Як розуміти назву кафе? Городянин (в пер. з англ. citizen – громадянин міста або городянин)? Міський Дзен – місце, де можна розслабитися та споглядати рух думок та почуттів всередині себе? В міській метушні така нагода випадає зрідка, а кафе славиться чудовими кавовими купажами та вишуканими легкими блюдами.

Девіз закладу "Все буде ОМ", а ОМ, як відомо, є сакральним звуком, який уособлює силу та енергію, від якої походить буття. 

Девиз заведения "Все будет ОМ", а ОМ, как известно, является сакральным звуком, который олицетворяет силу и энергию, из которой происходит все существующее. 

Дизайн кафе Cityzen (Київ, Україна)

Висловлюючись зрозумілішою мовою, це точка відліку, з якої можна почати усе спочатку та спрямувати власне життя у потрібне русло. Кіт Дзен у позі лотосу зображений скрізь - це символ закладу та його філософії. Більшість відвідувачів фотографуються на його фоні - на удачу!

Дизайн кафе Cityzen (Київ, Україна)

Кафе размещается на двух этажах и располагает большим пространством для посадки.

Кафе розміщується на двох поверхах та має великий простір для посадки.

Архітектура та дизайн великого японця Тадао Андо

Основою дизайну кафе є фактура бетону. Статус оздоблювального матеріалу для інтер’єрів бетон отримав завдяки японським майстрам. Знаменитий архітектор та дизайнер Тадао Андо називав бетон "мармуром XX сторіччя", у такий спосіб оцінюючи його декоративний потенціал в інтер’єрі.

Архітектура Тадао наслідує традиції поезії хайку – мистецтва стислості, єдиним інструментом якого є лаконічний опис фрагменту оточуючої природи, який обов’язково натякає на філософську думку про життя. 

Тадао Андо говорив: "Філософ або письменник використовують слова, щоб примусити думати інших. Сила слова велика. Архітектура – це слово, висловлене простором. Бетонна стіна говорить з глядачем. І це вагоме слово".

Поєднання далекого від загальноприйнятної естетики матеріалу - грубо обробленого бетону, білого кольору, сонячних променів, чітких форм та ліній наділяє інтер’єр нереальною легкістю.

Дизайн кафе Cityzen (Київ, Україна)

Проекти Тадао Андо відповідає принципу вабі/сабі, який полягає в поєднанні архаїчної старовини та сучасної легковажності, минулого та теперішнього, уособлюючи повагу до часу та його загадок.

Декор, особливо яскравий, під забороною – нічого не повинно відволікати від простору. Дзен-мінімалізм – так можна назвати дизайнерський жанр, створений великим японцем.

Як правильно декорувати приміщення у стилі дзен-мінімалізма? 

У кафе CityZen на грубій бетонній стіні зі слідами опалубки та розводами від нерівномірно застиглої будівельної суміші великими буквами написано – Все буде ОМ. Привітання та

Дизайн кафе Cityzen (Київ, Україна)

Кафе оформлено за усіма законами японського мінімалізму та сучасного індустріального стилю. Третім додатковим стилем, як і належить за правилами Ф'южн, є етнічний – середземноморський. 

У якості прикраси використовується велика кількість кімнатних рослин у коричневих глиняних горшках, які гармонійно поєднуються за кольором з іншим оздобленням. 

Колони з темно-коричневого бетону, світло-коричнева штучна шкіра для оббивки диванів та крісел, сірий, гірчичний, кораловий та бузковий добротний текстиль для оббивки крісел. В якості орнаменту використовується шашковий візерунок - арабська "гусяча лапка".

Відкриті комунікації та металеві конструкції видають оформлення в індустріальному стилі – самому міському та брутальному.

Дизайн кафе Cityzen (Київ, Україна)

Бетон в поєднанні з білою кахельною плиткою та панорамні вікна –композиція в стилі японського дзен-мінімалізму.

Балки на стелі та керамограніт під дерево, дерев'яні стільниці та основи столиків – ще одна фактурна група в інтер’єрі.

Світло в приміщенні забезпечують світильники, що звичають зі стелі на довгих проводах. Організація освітлення – зональна. Форми світильників належать до різних напрямків – індустріальному та середземноморському. 

Дизайн кафе Cityzen (Київ, Україна)

Керамічна плитка для кафе у кожній зоні різна:

  • темно-коричнева напільна прямокутна плитка під натуральний камінь, укладена діагонально та зі зсувом стиків між плитками;
  • італійська плитка майоліка для підлоги у традиційних сіро-блакитних тонах та орнаментом у стилі patchwork, викладена у вигляді вставок або імітації килима;
  • прямокутна плитка під метал для підлоги сірого та білого кольору, викладена з 3D-ефектом;
  • чорна плитка для підлоги прямокутної форми та великого формату з імітацією фактури бетону;
  • біла квадратна плитка для стін – однотонний кахель з глянсовою фактурою; використовується для оздоблення основи посадкових місць, колон та фрагментарно – безпосередньо самих колон в інтер’єрі;
  • глянсова плитка для стін насиченого синього кольору з неоновим ефектом;
  • керамограніт для стін з імітацією бетону та рельєфною структурою;
  • прямокутна плитка під дерево використовується для стойки бару –кольорову фантазію складає плитка під дерево коричневого, блакитного та сірого кольору.

Дизайн кафе Cityzen (Київ, Україна)

Що таке ректифікована плитка?

Плитка для ресторану та кафе ідеально виглядатиме за умови укладки без шву. Наприклад, плитка під дерево для підлоги або стін набуває більше схожості з натуральними матеріалами, якщо укладена безшовним способом. 

Ректифікація – це обрізка кромки, в результаті якої рівні краї плитки та відсутність відхилень за розміром дозволяють акуратну укладку з мінімальною відстанню між плитками. 

Дизайн кафе Cityzen (Київ, Україна)

Яку кольорову гамму вибрати для кафе?

В мистецтві кольорових поєднань сірий – нейтральний та приймає будь-яку іншу кольорову гамму. Тому бетон, природний колір якого – сірий, є настільки популярним оздоблювальним матеріалом? 

Поєднання сірого та синього кольорів універсальне та налаштовує на оптимістичний лад.

Доповнення двох базових кольорів відтінками коричневого, кораловим, бузковим та білим дозволило оживити інтер’єр, наділив його активною динамікою.

Дизайн кафе Cityzen (Київ, Україна)

Де купити італійську плитку в Україні?

Стиль patchwork з архаїчними візерунками сьогодні є популярним декором та часто використовується для прикраси керамічної плитки. 

В нашому магазині італійський керамограніт для підлоги та стін представлений в широкому асортименті:

  • плитка під дерево;
  • плитка під бетон;
  • плитка під штукатурку;
  • плитка під цеглу;
  • плитка під гальку;
  • плитка під камінь;
  • плитка під бруківку.