Модні тренди в інтер’єрі 2020/2021: кольори, абстракції у декорі, графіка з керамічної плитки

 

Які кольори будуть модними в 2021 році?

Дизайнери пропонують шукати свій колір серед природних відтінків. Атмосфера міста потопає у сірому кольорі, який отруює емоційний світ сучасної людини. Протиотрутою від сірості будуть інтер’єри, оформлені у яскравих глибоких кольорах.

Експертна думка дизайнерів про головні тенденції у моді на кольори виокремлює низку відтінків, які асоціюються з природним середовищем.

1. Відтінок вівса – легкий беж, кава з молоком або теплий пісок на морському узбережжі? Палітра оживає завдяки асоціаціям. Межі невиразні й до блідої лимонної шкірки можна дістати рукою. 

2. Комбінувати легкі відтінки бежевого кольору планується з відтінками зеленого – натуральні кольори лісу. Менше чистого "академічного" кольору та більше змішаних природою напівтонів. 

3. Водне середовище та її переливи – від кольору пінистої морської хвилі до м'якого, але насиченого блакитного, якого набуває тепле море. 

4. Вогняний червоний з легким малиновим відливом. Помітний активний колір виглядає витончено та гармонійно й поєднується в інтер’єрі з білою стелею, м'якими меблями та килимами. 

5. Димчасто-сизий відтінок сірого кольору як ідеальний фон для яскравих відтінків залишає за собою місце в п’ятірці трендових фарб для інтер’єру. Легкий синюватий відблиск не пригнічує як чистий сірий колір, а викликає приємні відчуття – заспокоює, "заземлює", наповнюючи простір теплом та затишком. 

В чому полягає принцип колор-блок в інтер’єрі та як його використовувати?

Колір в інтер’єрі – це засіб створення стильного оформлення, якщо тільки дотримуватися правил його використання.

Принцип поєднання кольорів колор-блок (color-block – в пер. з англ. "кольорові блоки") – це випробовування кольором. 

Походження дизайнерського прийому колор-блок

Принцип потрапив у дизайн інтер’єрів з модних подіумів, куди, в свою чергу, потрапив з легкої руки знаменитого Іва Сен-Лорана. Дизайнер переніс спрощений до абсурду стиль голландського художника кінця XIX сторіччя Піта Мондріана на тканину та у 1965 році створив колекцію лаконічних трикотажних платтів "Мондріан". Декор тканини – "цитати" з композицій художника, що започаткував цілу течію голландських абстракціоністів De Stijl.

Правда, до модного одягу в абстрактному стилі, ще у 30-х роках з'явилась лінійка шкіряних чемоданів та сумок від французького модельєра Лоли Прусак, які прикрашали квадратні вставки жовтого, червоного та синього кольорів.

Прості лінії та форми, розташовані вертикально та горизонтально на полотнах художника та пофарбовані у яскраві кольори, непомітно для очей перетворюються на абстракції, що викликають вільні асоціації.

Як використати колор-блок у дизайні інтер’єрів?

Яскраві кольори – зазвичай 2-3, поєднуються у вигляді досить великих блоків. Два контрастних кольори стикаються лобами в одному інтер’єрі, щоб вони заграли новими фарбами. 

Блоки повинні бути об'ємними, інакше замість справжніх яскравих акцентів вийде пародія на кольорове поєднання. Пояснити ефект складно, але візуальне сприйняття простору – річ уперта.

Щоб проілюструвати твердження дизайнери пропонують уявити собі інтер’єр вітальні площею 25-30 кв.м, витриманий у нейтральній кольоровій гаммі. Здебільшого, це відтінки сірого або бежевого кольору. Якщо покласти на диван дві декоративні кольорові подушки 40х40 см та поставити на стіл вазу, підібрану у тон, яскравий кольоровий акцент з них не вийде. Натомість вони виглядатимуть наче чужорідні предмети. 

Саме сміливість у використанні яскравих кольорових "плям" перетворює інтер’єр на розкішну композицію, яка вражає цільністю та індивідуальністю.

Як підібрати кольори для колор-блоку

Думки дизайнерів розбігаються. Одні надають перевагу практичному досвіду, а інші використовують кольорове коло Іттена.

Єдиної думки спеціалісти дотримуються щодо ролі освітлення. Один й той самий колір виглядатиме інакше в умовах природного та штучного освітлення. На сприйняття кольорів впливає яскравість світлового потоку.

На кольоровому колі обирається протилежна пара кольорів, якщо контраст повинен бути виразним.

Використовуються кольори, розташовані на вершинах уявного рівнобічного трикутника або квадрату.

Можна узяти 2-3 сусідніх кольори та один з протилежного полюса. 

Керамічна плитка: колір, графіка, фактура

Модні тенденції у світі керамічної плитки визначають творчі знахідки відомих дизайнерів. Кожний рік починається в Іспанії (Валенсія) виставкою Cevisama, а закінчується в італійській Болоньї на Cersaie.

Керамічна плитка в інтер’єрі – не тільки фон, але й перший дизайнерський акорд, що визначає тональність усієї композиції. Саме цю роль повертають керамічному оздобленні дизайнери.

1. Техніка акварелі на однотонній плитці яскравого кольору наповнює інтер’єр сучасною елегантною естетикою. Абстрактні розмиті мазки художника прикрашають плитку "кабанчик" у колекції Harlem від іспанського бренду Baldocer. 

2. Добре профарбовані плитки невеликого формату зі штучно зістареною поверхнею та інтонуванням ідеально підійдуть для неокласики або етнічного кантрі. Колекція Sahn від іспанського бренду Harmony (Peronda) виглядає самобутньо, а оздоблення тільки здається простим. 

3. Керамічні покриття, які передають природну красу дерева, каменя, мармуру та металу, не втрачають популярності, але змінюють зовнішній вигляд.

Дизайнери пропонують фактуру крупним планом з акцентом на дрібних деталях - прожилках та кольорових переходах.

Прикладом може бути колекція Opera від ТМ Peronda – яскраві виразні штрихи, кольорові переходи, які залишив час у процесі формування породи. 

4. Орнаменти, графічні візерунки представлені як у приглушених тонах гідравлічної плитки минулого сторіччя, так і у строкатій кольоровій палітрі. 

Комбінації з химерно розташованих геометричних фігур – візитка неокласичного арт-деко. Колекція Meyer від іспанської компанії Novogres виглядає витончено та лаконічно, таким чином відображаючи натхнений дух неокласики.