Клінкер: довговічний та універсальний

 

ЗМІСТ

1. Історія клінкеру

2. Технологія виготовлення та склад суміші для клінкера

2.1. Склад суміші для виготовлення клінкеру

2.2. Методи виготовлення клінкеру

2.3. Дизайн клінкерної плитки

3. Клінкер польський, німецький та іспанський

3.1. Польський клінкер Cerrad

3.2.  Іспанський клінкер Exagres

3.3. Німецький клінкер SDS Keramik

 

1. Історія клінкеру

Будівництво та розширення міст призвело до збільшення попиту на камінь, який врешті решт перевищив видобуток з місцевих родовищ. Виникла потреба у більш доступному, але не менш міцному будівельному матеріалі.

У перекладі з голандської мови клінкер – це цегла. Голандці започаткували виробництво клінкера ще у XIX сторіччі та використовували його для бруківки та спорудження будинків. Перша клінкерна дорога у Голандії поєднувала Гарлем із Амстердамом.

Але всупереч розповсюдженому переконанню в тому, що родина клінкера – Голандія, будівельний матеріал набагато раніше з’явився в іншій скандинавській державі – Данії, де завжди катастрофічно бракувало каменя.

В ті чвси завозити камінь здалека було дорого, тому природно, що у 1743 р. в маленькому містечку Бокхорно відкрилась майстерня, що спеціалізувалась на випалу виробів з глини, які використовувались для будівництва доріг.

Завдяки глибокому, багатоденному випалу цегла набувала надзвичайної міцності, як камінь, але на відміну від нього цеглини було легко укладати. 

2. Технологія виготовлення та склад суміші для клінкера

Клінкер – це оздоблювальний матеріал, який має багато переваг. Тривала експлуатація (до 100 років), міцність, стійкість до впливу вологи та різкої зміни температур – головні властивості клінкерної плитки, завдяки яким будівельний матеріал використовується для оформлення фасадів та облицювання внутрішніх помешкань.

Процес виготовлення клінкера залежить від низки факторів:

1. Склад суміші.

2. Метод виготовлення. 

На фото: український клінкер Golden Tile Seven Tones

2.1. Склад суміші для виготовлення клінкеру

Згідно технології виготовлення заготовки з суміші на основі сланцевої глини високої якості випалюються із застосування високої температури до монолітного стану. Якщо для випалу звичайної облицювальної плитки використовується температура до 1000 градусів (за Цельсієм), для виготовлення клінкеру цей показник має бути вище позначки у 1400 градусів.

Отже, технологія виготовлення сучасної клінкерної плитки передбачає використання сланцевої глини – тугоплавкої, із вмістом високого відсотку глинозему.

З точки зору хімії, глинозем – це тугоплавка та вогнетривка глина, яка містить оксид алюмінія у кількості, яка дорівнює 17-23 %. Глину, яка містить менше окису алюмінія, спеціально збагачують, доводячи показник до потрібного рівня.

В свою чергу, вміст заліза визначає колір готового виробу – від блідого бежевого до насиченого теракотового. Однак, кількість зєднань заліза у глині не має перевищувати 8 %.

Важливим фактором вважається також наявність оксиду кремнію та оксиду кальцію. Якщо кількість мінералів перевищує дозволені показники, готова плитка виявиться надто пористою, або ж відведення вуглецю буде неможливим, що призведе до вздуття. 

На фото: іспанський клінкер Gresan Natural

2.2. Методи виготовлення клінкеру

Універсальність клінкера полягає в тому, що його застосування не має обмежень.

Зовнішнє застосування:

- облицювання фасадів;

- укладка на прилеглих до будинку територіях – алеях та доріжках;

- оформлення підлоги та стін на терасах та балконах.

Оформлення інтер’єрів:

- напільний клінкер;

- настінний клінкер.

Клінкер – надійне оздоблення для камінного порталу, підлоги та стін у банних приміщеннях.

Метод екструзії передбачає, що глиняна суміш видавлюється через спеціалізовані формовочні сопла, після чого заготовки підсушуються. Заключний етап полягає у випалі під впливом великих температур.

Існує й інший спосіб виробництва клінкера – напівсуха формовка. Глиняна паста пресується у спеціальних формах, після чого пропікається із використанням високих температур. Просушка у даному способі виключається. Отримана плитка виявляється більш пористою, менш морозостійкою, тому її не рекомендується використовувати для облицювання фасадів.

Інакше кажучи, для ландшафтного дизайну та оформлення фасадів підходить тільки клінкер, який виробляється методом екструзії.

Купуючи клінкер для доріжок у саду або облицювання фасадів, поцікавтесь методом виготовлення клінкера, тому що тільки клінкер, виготовлений методом екструзії, підійде для цих цілей. 

На фото: польський клінкер Opoczno Loft

2.3. Дизайн клінкерної плитки

Інтонування та візуальний ефект звичайного каменя природного походження надає клінкеру надзвичайного шарму.

Клінкер є універсальним. Він вражаюче виглядає у середземноморському та кантрі-дизайні. І не менш ідеально вписується у горищний та сучасний міський стиль. 

На фото: польський клінкер Cerrad Piatto

В інтерєрі із оздобленням клінкером одного з натуральних теракотових відтінків легко відтворити атмосферу середньовічного лицарства або надати оформленню класичні риси.

Доріжки та алеї, викладені клінкером, ідеально впишуться у природний оазис, а за бажання придомовій території можна надати вигляд двору у старовинному замку – достатньо вибрати клінкер природних теракотових відтінків.

Дизайн поверхні клінкера відрізняється великою різноманітністю. Провідні виробники керамічної плитки пропонують клінкерну плитку із імітацією каменя, цегляної або кам'яної кладки, дерева, бетону та навіть мармуру. 

На фото: польський клінкер Cerrad Tramonto

Клінкер підходить для оформлення сходових маршів всередині будинку та ганку, тому до складу колекцій, як правило, входять спеціальні елементи для оформлення сходинок.

3. Клінкер польський, німецький та іспанський

В нашому магазині plitka.kiev.ua клінкер представляють декілька виробників, але переважає продукція польської компанії Cerrad, іспанської Exagres та німецької SDS Keramik.

Обираючи клінкер, який призначений для тривалої експлуатації, варто зважити усі «за» та «проти» ще до купівлі.

3.1. Польський клінкер Cerrad

З 1994 року компанія Cerrad стрімко увірвалась на ринок виробництва клінкера та постійно підвищує планку для інших учасників.

Продукцію польського виробника клінкера, який ще навіть не відзначив тридцятиріччя, характеризує ряд факторів:

- висока якість сировини;

- сучасні лінії виробництва;

- широкий спектр форматів та дизайнерських рішень (під камінь, дерево, бетон).

- ректифікація плитки (ідеально рівні краї та відсутність різниці у розмірі плиток);

- тонка плитка, яку легко монтувати на будь-якій поверхні. 

На фото: клінкерна плитка Cerrad Cottage

3.2.  Іспанський клінкер Exagres

Іспанська фабрика Exagres перетворилась на велике виробництво з сімейного підприємства. Завдяки вдалому розташуванню у провінції Кастильон, землі якої багаті каоліном, дозволяють виробляти клінкер високої якості.

Сучасне обладнання та провідні технології гарантують відсутність браку серед готової продукції.

Дизайн просочений іспанськими традиціями. Імітації каменя виглядають дуже натуралістично (Exagres Manhattan та Exagres Maverick) і на перший погляд наврядчи можна побачити різницю. 

На фото: іспанський клінкер Exagres Manhattan

Клінкер під білий мармур (Exagres Marbles Calacata) та дерево (Exagres Natura) дозволить оформити будь-який простір міцним та довговічним оздоблювальним матеріалом і надати йому елегантного вигляду.

На фото: іспанський клінкер Exagres Marbles Calacata

Данина сучасності – колекції клінкерної плитки із імітацією металу (Exagres Metalika). 

На фото: клінкерна плитка під метал Exagres Metalika

3.3. Німецький клінкер SDS Keramik

Клінкер від німецької компанії SDS Keramik виготовляється з білої вестервальдської глини та виключно методом екструзії.

Виробник пропонує велику гарантію – 30 років, хоча не виключено, що німецький клінкер прослужить набагато довше. 

На фото: клінкер SDS Keramik Bremen

Цегляні або кам’яні фасади та повна відсутність металевих деталей – респектабельний стиль німецьких будинків, з яким у повній відповідності знаходиться дизайн німецького клінкера.

Дизайнери дають колекціям назви древніх німецьких міст. Спокійний стиль SDS Keramik Koblenz змінює насичений теракотовий колір SDS Keramik Bremen та легка патіна SDS Keramik Frankfurt. 

На фото: клінкер SDS Keramik Frankfurt