Як підготуватись до ремонту у ванній кімнаті?

 

Початок ремонт у ванній кімнаті – здійснення чорнових замірів, вибір матеріалів та сантехніки. Обсяг робіт та бюджет залежатимуть від масштабів запланованих змін.

Існує думка, що ремонт власноруч вийде дешевшим. Безперечно, місце матиме економія на вартості робіт, але треба пам’ятати, що у разі самостійного ремонту відбудеться обмін грошей на витрачений час.

Обміркуйте, чи зможете ви приділити достатню кількість часу ремонтним роботам ванної кімнати, щоб якнайшвидше здійснити потрібні зміни? Усе залежатиме від наявності вільного часу та компетентності у проведенні ремонтних робіт. 

Наступним етапом має бути планування придбання оздоблювальних матеріалів та сантехніки, складання кошторису на усю необхідну будівельну хіміюґрунтовку для обробки стін, клей та затірку для плитки, якщо потрібно – водостійку фарбу для стелі як універсальне та просте рішення. 

Важливо зробити правильні розрахунки та ретельно підготуватися до ремонтних робіт.

План ремонту та вибір стиля дизайну

Усе починається з демонтажу старого оздоблення та сантехніки, яка демонтується у будь-якому разі, навіть якщо її не заплановано міняти.

Монтаж сантехніки здійснюється після завершення оздоблювальних робіт, щоб забезпечити у процесі ремонту доступ до потрібних поверхонь.

Перш за все потрібно дати оцінку стану труб для водопостачання та водовідведення. Якщо будинок належить до старого житлового фонду, необхідно перевірити спільні стояки, ремонт яких за необхідності проводиться за згодою сусідів з нижнього та верхнього поверхів.

Окрім перевірки стану труб, необхідно визначитися з розведенням та вирішити, де розташовуватимуться раковина, унітаз та біде, ванна. 

Необхідно провести чорнові заміри приміщення - висоту, ширину та довжину, а також розрахунок загальної площі ванної кімнати.

Заміри дадуть уявлення про те, скільки місця потрібно для кожного сантехнічного приладу, тобто визначитися з розміром раковини, унітазу, ванни.

Ще до початку основних робіт, потрібно обміркувати схему проведення електрики відповідно від розміщення освітлювальних та електричних приладів.

Які ще пункти плану ремонтних робіт потрібно виконати і що залежить від дизайнерського задуму? Стиль визначає колір та тип поверхні оздоблювання, дизайн сантехніки та аксесуарів для ванної кімнати. 

Яку плитку вибрати для ванної кімнати?

Керамічна плитка – оптимальний оздоблювальний матеріал для ванної кімнати. Різні технології виробництва та сировинні суміші дозволять в результаті отримати готову продукцію з особливими властивостями.

Зазвичай виробники вказують на сферу застосування плитки – для стін, підлоги чи універсального призначення.

Для настінного оздоблення підходить плитка з червоної та білої глини, а для напільного покриття спеціалісти рекомендують зупинитися на керамограниті. 

До головних переваг керамічної плитки у якості оздоблення для сантехнічних приміщень належить низка її технічних характеристик:

- довговічність;

- вологостійкість;

- зносостійкість як стійкість до стирання за шкалою PEI від I до V;

- стійкість до механічних ушкоджень за шкалою Мооса, яка складається з 10 мінералів як аналогів за твердістю;

- вибір типу поверхні – матова, глянсова;

- різноманітність форматів та форм, а також дизайнерських рішень;

- легке очищення.

Жоден матеріал для оздоблення не зможе зрівнятися з керамічною плиткою по усіх пунктах. 

Як розрахувати кількість плитки для ванної кімнати?

Перед укладкою нової плитки необхідно провести підготовчі роботи – вирівняти за допомогою штукатурки стіни, стеля та підлога. Якщо поверхні досить рівні, можна обійтись шпаклівкою для обробки окремих ділянок.

Для самостійної укладки плитки краще використовувати клей з періодом висихання не менше 12 годин, який дозволить укладати плитку, не боячись невеликих погрішностей.

Для роботи вибирайте стандартну модель шпателя з зубцями 3-6 мм, якщо в інструкції до клею не передбачені спеціальні рекомендації. 

Розрахунок необхідної кількості керамічної плитки безпосередньо пов'язаний з розрахунком площі поверхонь.

1. Обчислення площі настінних поверхонь.

Наприклад, ширина – 2,5 м, довжина – 3 м, висота – 2,7 м. Згадаємо шкільний курс геометрії:

1. Знаходимо периметр приміщення: 2,5+2,5+3+3=11 м.

2. Периметр помножуємо на висоту: 11*2,7=29,5 кв. м.

3. З отриманої цифри віднімаємо площу дверей та вікон, якщо вони є. Припустимо, в результаті отримуємо 28 кв.м.

4. Підсумок ділимо на площу однієї плитки. Наприклад, формат 600х600 або у переведенні у метри – 0,6х0,6.

Площа однієї плитки: 0,6*0,6=0,36.

Кількість керамічної плитки: 28/0,36=77,77.

Для настінного оздоблення знадобиться 78 плиток.

В нашому магазині plitka.kiev.ua можна купити керамічну плитку у будь-якій кількості, а також за необхідності докупити навіть лише декілька плиток. 

2. Вирахувати площу підлоги: 2,5*3=7,5 кв.м.

Ділимо площу підлоги на площу однієї плитки: 7,5/0,36=20,83.

Знадобиться 21 плитка для підлоги.

Як підібрати керамічну плитку та сантехніку під стиль дизайну?

Колекції керамічної плитки відрізняються дизайнерською різноманітністю. Декор поверхні плитки визначає приналежність до стилю.

1. Класика, неокласика (арт-деко, модерн), ретро стилі інтер’єру ванної кімнати передбачають відповідне оздоблення. Нотку розкошів додасть керамічна плитка під мармур. Сучасні технології дозволяють отримати достовірні імітації рідких порід натурального каменя.

Оздоблення під мармур чудово поєднується з текстурами преміальних порід дерева – комбінація, гідна вишуканого оформлення.

Підвісний унітаз – ознака сучасності та у класичному інтер’єрі виглядатиме не природно.

Однак, витончена модель напільного унітазу з вбудованою системою змиву – цілком прийнятне рішення для класичного стиля, яке, до того ж, допоможе зекономити корисну площу. 

Виробники сантехніки враховують потреби та побажання цінителей класики та пропонують унітази-компакти, унітази з бачками, які підвішуються над чашею на певній висоті.

Напільна раковина-тюльпан або витончена чаша на стільницю – тут вибір достатньо широкий.

Чавунна або сталева ванна на гарних ніжках, окремо розташована ванна зі штучного каменя підійдуть ідеально.

Органічно в інтер’єрі виглядатимуть змішувачі з двома кранами або вентилями та керамічними деталями. 

2. Сучасні інтер’єри у стилі мінімалізм, hi-tech, скандинавський – кожен має власні особливості в оформленні. Їх об’єднує традиція використання для напільного покриття керамічної плитки під дерево.

Для стін підійдуть фактури натурального каменя та навіть бетону.

Підвісні та напільні унітази, раковини та ванни можуть бути різноманітними як за формою – округлими або з чітко окресленими кутами. 

3. Етнічні стилі – кантрі, шале, середземноморський.

Плеяда стилів, для яких традиційним оздобленням є натуральний камінь. Керамічна плитка під камінь сьогодні представлена в широкому асортименті – рельєфна, гладка, з натуральним та декоративним пофарбуванням.

Сантехніка для етнічних стилів підійде скоріше у класичному стилі, аніж сучасна. 

В каталозі магазину plitka.kiev.ua у широкому асортименті представлена керамічна плитка та сантехніка під будь-який стиль, а також супутні товари.