Як обрати дизайн кухонного фартуха: підбір плитки

 

Кухонний фартух: декоративна та функціональна складові

Здавна кухонний фартух вважається прикрасою інтер’єру, а керамічна плитка – ідеальним матеріалом для оформлення робочої зони у кухні, яка постійно контактує з плитою та мийкою.

На яку саме керамічну плитку для кухонного фартуха треба звернути увагу?

Плитка для кухні, купити яку варто для фартуха

По типу поверхні

1. Глянсова поверхня очищуватиметься краще, аніж матова. Кухонний фартух з глянсової плитки, виглядає не тільки ефектно, але й позбавлений шорсткості, що сприяє накопиченню бруду. 

2. За гладкою поверхнею простіше доглядати, аніж за структурованою. Можна зрозуміти причини, з яких випуклості та рельєфи потрапили під заборону для оформлення кухонного фартуха. Виключенням можуть бути невеликі зони, які не межують з варильними поверхнями та раковиною. 

За форматом

1. Формат плитки з довжиною та шириною, що не перевищують 20-30 см, вважається оптимальним для кухонного фартуха. Кахлі невеликого формату легко укладати на обмежених поверхнях, а плитки здебільшого не доводиться різати, щоб облицювати кути або простір біля кухонної мийки. 

2. Плитка "кабанчик" - глянсові плитки прямокутної форми традиційно використовується для оздоблення кухонного фартуха. Довжина та ширина плитки приблизно відповідає пропорції 1:2.

Популярний та ефектний спосіб укладки плитки "кабанчик" - імітація цегляної кладки. 

За декором

1. Кольорові кахлі для фартуха – просте та бюджетне рішення. Однак, якщо підключити фантазію, можна створити унікальний інтер’єр, яким можна милуватися на протязі тривалого часу.

Наприклад, використати для кухонного фартуха плитку двох кольорів – в певному порядку або, навпаки, в художньому безладі.

Як варіант, розділіть фрагмент стіни, відведений під фартух, на три частини. Центральну частину облицювати одним кольором, а інші дві плиткою на декілька тонів світліше або темніше. Ідеально підійде будь-який дружній колір. 

2. Мозаїка – яскраве оздоблення, яке потрапило у сучасні інтер’єри з глибини віків. Дизайнери сучасної плитки з імітацією мозаїки для дрібних фрагментів використовують різноманітні форми (квадрати, шестикутники й т. ін.) та фактури оздоблювальних матеріалів – дерева, мармуру, натурального каменя, металу.

Мозаїка на кухонному фартуху може повторювати усі кольори, присутні в оформленні інтер’єру. 

3. Майоліка та її сучасні імітації у клаптевому стилі (patchwork в пер. з англ. – "клаптева ковдра"), де "клапті" виконані у характерних для італійської плитки відтінках сірого, коричневого та синього кольорів.

Візерунки та орнаменти на поверхні плитки сьогодні можна вибирати серед широкого асортименту та на будь-який смак – від старовинних та традиційних для майоліки до довільних геометричних та асиметричних, рослинних та квіткових.

Керамічну плитку в італійському стилі можна використовувати для зонування та викласти нею підлогу у робочій зоні кухні. 

Як вписати кухонний фартух в інтер’єр?

З точки зору декору головне, щоб дизайн кухонного фартуха знаходився у гармонії з загальною картиною. Спеціалісти рекомендують спершу визначитися з настінним та напільним оздобленням, фасадами мебельного гарнітуру, типом та формою освітлювальних приладів. На практиці шлях від вибору кухонного фартуха до вибору інших предметів та елементів інтер’єру потребуватиме більше зусиль та часу.

Якщо загальна концепція інтер’єру кухні повністю обміркована, можна замислитись про фартух. Насамперед, кухонний фартух знаходиться у безпосередній близькості з меблевим гарнітуром. Від зовнішнього вигляду фасадів залежить декоративне оформлення фартуха.

В яких випадках кухонний фартух повинен залишатися непомітним, а коли постати у вигляді яскравого акценту?

Якщо фрагмент стіни в робочій зоні вирішено зробити яскравим та виразним, які засоби допоможуть досягти мети – колір, фактура та форма плитки, орнамент або візерунок на її поверхні.

Коли кухонний фартух повинен бути яскравим?

1. До нейтральних за кольором та формою фасадів меблів ідеально підійде яскрава плитка на фартух. Особливо, якщо базова плитка для кухні також підібрана у світлих нейтральних тонах – білих, сірих, бежевих.

Кухонний фартух та текстиль підбирають в одному кольорі або з легким інтонуванням. Перевагу варто надати яскравим соковитим кольорам – якомога теплішим. Кухонне начиння та посуд продовжуватимуть тон, який задає фартух, чи зливатися з базовим оздобленням та меблями. 

2. Для кухні, оформленої в одному кольорі, підбір плитки перетворюється на справжнє мистецтво.

Один з найпростіших, але ефектних способів – пустити широку смугу плитки з яскравим різнокольоровим орнаментом. Лаконічний, яскравий акцент не зруйнує ідею мінімалізму, але надасть інтер’єру елегантну нотку. 

3. Існує гарний спосіб зберегти монохромність інтер’єру та в той же час створити ефектний дизайн фартуха, щоб усе оформлення не перетворювалось на суцільне полотно.

Кухонний фартух як продовження підлоги – прийом, який добре працює в інтер’єрах у лаконічному стилі з мінімальною кількістю деталей, кольорів та матеріалів.

"Подовжити" підлогу на фартух та, при бажанні, на стільницю – гармонійний спосіб повторити в інтер’єрі декор напільної плитки. Дерево, мармур, натуральний камінь цікаво виглядатимуть на кухонному фартуху, додаючи інтер’єру "родзинку". 

4. Форма та формат керамічної плитки – ефективний інструмент для створення оригінального кухонного фартуха.

Велика плитка нестандартної форми – наприклад, у формі "бджолиних стільників" або "риб'ячої луски" в тих де кольорах, що й увесь інтер’єр наповнить інтер’єр особливим настроєм. 

Якщо використати яскраві кольори плитки або комбінацію кольорів, тільки за рахунок фартуха можна досягти в інтер’єрі кухні динаміки та виразності. "Риб'яча луска" смарагдового кольору нагадуватиме розкішний хвіст русалки, а зигзаг блакитного кольору – морські хвилі.

Дрібні фрагмент незвичайної геометричної форми зручно використовувати для імітації мозаїчного покриття. Знадобиться плитка певної форми та формату у двох кольорах та схема для укладки. Вибрати плитку різного кольору, однакову за іншими параметрами, сьогодні не важко – провідні виробники пропонують колекції керамічної плитки різного кольору. 

Як оформити фартух для кухні, оформленої у білому кольорі або у світлих відтінках інших кольорів?

Яку плитку підібрати для фартуха, якщо домінуючий колір в інтер’єрі кухні – білий чи будь-який інший світлий відтінок?

1. Біла плитка з візерунком або орнаментом на тон темніше ніби набивним – елегантне оздоблення для кухонного фартуха у білій кухні.

2. Керамічна плитка з імітацією білого мармуру – нотка розкошів в інтер’єрі, оформленому у будь-якому стилі – класичному або сучасному. 

3. Урізноманітнити оформлення можна за допомогою вкраплень ніжних відтінків блакитного, рожевого, жовтого або зеленого кольорів.

4. Оформлення кухонного фартуха керамічною плиткою з імітацією бетону у світлих тонах – динамічне оздоблення для сучасних інтер’єрів.

5. Вибирайте плитку незвичайної форми та залиште над фартухом невелику відстань, щоб край залишався нерівним. Навіть підібрана тон в тон укладка виглядатиме оригінально та виразно. 

Потрібна плитка для кухні – купити її можна в нашому магазині plitka.kiev.ua. У розділі Плитка запропонована керамічна плитка у широкому асортименті, серед якого можна знайти ідеальне оздоблення для оформлення кухонного фартуха у будь-якому стилі.