Інтер'єр у стилі бідермейєр: міщанський затишок або романтика по старому?

Гротеск та розкіш ампіру – імперського стиля, який називають "високого класицизму", викликали іронію у прогресивно мислячих людей в усій Європі. 

Усе почалось на початку XIX сторіччя з публікації сатиричних віршів німецького поета Л. Айхродта під псевдонімом "Бідермейєр", в яких він з неприхованою іронією прославляв розмірене життя та міщанські задоволення місцевих багатих бюргерів.

Інтер'єр в стилі бідермейер

Врешті решт псевдонім поета став ім'ям загальним та вказував на ставлення до міщанських звичок та зайвих демонстративних розкошів.

Період загального захоплення стилем прийшовся на проміжок між двома історичними подіями - поразкою Наполеона у 1815 р. та буржуазно-демократичною революцією 1848 р.

Спершу стиль Бідермейєр яскраво позначився у декоративно-прикладному мистецтві (меблі, одяг), а після розповсюдився на інші сфери мистецтва (здебільшого, у Германії та Австрії), в тому числі на дизайн інтер’єрів та ландшафту прилеглих до будинку територій.

Інтер'єр в стилі бідермейер

Ознак стиля, притаманних тільки Бідермейєру, не існує – стиль успадкував характерні риси стриманої класики, тому його називають "спрощений ампір". Можна сказати, що стиль Бідермейєр знаходився біля витоків неокласичного модерну з його любов'ю до гнучких ліній, орнаментів та квіткових візерунків.

Сьогодні елегантність та простота стилю привертає увагу прихильників класики, яким незатишно у сучасних лаконічних інтер’єрах.

Декор в інтер’єрі Бідермейєр

Перше слово у назві стилю "bieder" перекладається з німецької мови як "чесний" або "простодушний", а друге слово "meier" – широко розповсюджене німецьке прізвище. 

Стиль категорично відмовився від розкошів заради розкошів. Головні критерії оформлення – затишок, зручність, функціональність та стримана романтична краса та гармонія.

Інтер'єр в стилі бідермейер

Власне обличчя в інтер’єрі стиль Бідермейєр відкриває через елегантність кожного елементу інтер’єру, а головний акцент інтер’єру – гарна конструкція у поєднанні з очевидною функціональністю. 

Улюблений декор - натуралістичний квітковий візерунок. Квіти знаходяться скрізь – на настінному оздобленні, килимових покриттях, текстилі, у вазах.

В оточенні простих, але витончених предметів, приємно поговорити про мистецтво, обговорити музичні або поетичні твори. Не дивно, що у дизайнерському середовищі старовинного німецького стиля виховані два визнаних музичних генії - Бетховен та Шуберт.

Дизайнерська композиція та меблі в інтер’єрі Бідермейєр

Від ампіру в інтер’єрі Бідермейєр незмінними залишились основні принципи побудови композиції. Центр приміщення вільний, а предмети розташовуються по колу - вздовж стін. Наприклад, обідній стіл може бути зміщений відносно центру у будь-який бік, таким чином створюючи окрему зону проживання у кімнаті. 

Інтер'єр в стилі бідермейер

Стиль Бідермейєр не байдужий до столів. В ті часи широко використовували столи різноманітного призначення – для читання, для кави, карткові, курильні, для рукоділля. Кругла форма стільниці, замість ніжок – товста опора у вигляді колони.

Столяри епохи, в якій розвивався стиль Бідермейєр, активно практикувались у створенні комбінованих меблів: розсувних столів, стільців, які легко трансформуються у сходи, які можна використовувати поруч з книжковими полицями та достати до верхньої, письмових столів та шаф з різними ящичками, в тому числі таємними. 

Прості форми предметів, вільних від декору, відкривають природну красу текстури та глибоку кольорову палітру дерева. 

Інтер'єр в стилі бідермейер

Корпус шафи або комоду має просту геометричну форму, а дверцята прикрашені фільонками. В інтер’єрі присутні сліди античності у вигляді схематично представлених капітелей, колон або пілястр. 

Ще один елемент дизайну в інтер’єрі Бідермейєр дістався у спадок - панорамні шпалери та пейзажі на предметах. 

Використовуються світлі теплі відтінки – жовтої, рожевої, блакитної та коричневої палітри. Кольори повинні виглядати природно та мати аналоги у природі.

На оформлення інтер’єру впливають сімейні цінності, тому обстановка незмінно буде по домашньому затишною.

Провінціальний шарм стиля успадкували неокласичний модерн та сільський кантрі. 

Інтер'єр в стилі бідермейер

Настінне та напільне оздоблення в інтер’єрі Бідермейєр

Сьогодні керамограніт в інтер’єрі заслужено займає місце оздоблення, якому надається перевага.

Класифікація керамічної плитки за застосуванням виглядає наступним чином:

  • плитка для кухні;
  • плитка для холу;
  • плитка для ванної;
  • плитка для зовнішнього застосування.

Щоб правильно підібрати керамограніт у квартиру, необхідно звернути увагу на фактуру та клас зносостійкості.

Для напільного покриття у холі, кухні або ванній кімнаті підійде клас зносостійкості не нижче PEI III та матова фактура.

Для настінного покриття важливим є клас стійкості до утворення плям.

Інтер'єр в стилі бідермейер

Яку плитку для підлоги вибрати у стилі бідермейєр?

Традиційне оздоблення для підлоги – дерево або камінь. 

Керамічна плитка під дерево для підлоги, яка підходить для інтер’єру у стилі Бідермейєр:

  • плитка під паркет;
  • плитка під дерев'яну дошку.

Окрім оздоблення під дерево, ідеально підійде імітація дрібнозернистого каменя теплих кольорів землі – бежевий, коричневий, теракотовий з червоним відблиском.

За традицією настінне оздоблення – це шпалери або навіть текстиль з тисненням. 

Мозаїка в інтер’єрі кухні – це плитка для фартуха. Ефект досягається завдяки кахлю невеликого формату та незвичним способам укладки. Плитка "кабанчиком", імітація цегляної кладки, квіткові фризи – доречний будь-який варіант оздоблення, який додасть у приміщення нотку домашнього затишку.

Сантехніка та меблі в інтер’єрі ванної кімнати

Класичний варіант – змішувач для раковини з двома вентилями. 

Сучасний змішувач з одним важелем пасуватиме до інтер’єру Бідермейєр в тому випадку, якщо його конструкція буде більш масивною, а покриття матовим немов потемнілий метал. 

Змішувач з керамічними деталями в інтер’єрі під старовину виглядатиме органічно.

Інтер'єр в стилі бідермейер

Ванна та раковина з каменя або кераміки – будь-який варіант буде прийнятним.

Дзеркало у гарній рамі, туалетний столик та зручне крісло біля нього підкреслять приналежність до стиля. Для інтер’єру ванної кімнати у стилі Бідермейєр – це не надмірність, а функціональні предмети, необхідні у побуті.

Інтер'єр в стилі бідермейер

Бажаєте купити мозаїку для кухонного фартуха та напільну плитку під паркет для оформлення інтер’єру у стилі Бідермейєр? У каталозі нашого магазину можна вибрати та придбати керамічну плитку та сантехніку.