Ідеї дизайну. Бібліотека Can Manyer, Іспанія

 

Будівля бібліотеки "Can Manyer" – історичний спадок текстильної фабрики XIX сторіччя

Поява Інтернету призвела до кризи громадських бібліотек, та не варто вважати, що прагнення до навчання вщухне. Цінність знань – поважна причина, яка спонукає великі книгарні переживати друге народження.

Муніципальна громадська бібліотека "Can Manyer" відкрила двері для відвідувачів в історичній будівлі, приміщення якої у кінці XIX сторіччя були призначені для робочих цехів текстильної фабрики, у маленькому містечку Вілласар-де-Далт під Барселоною. 

Два поверхи фабричної споруди побудовані за кресленнями найвідомішого іспанського архітектора Бонавентура Бассегода, який вважається яскравим представником каталонського модерну.

Архітектура першого поверху відрізняється структурною системою колон та "вольта каталана" – традиційним для Каталонії склепінчастою стелею з цегляної кладки, а другий поверх – надійною стропильною системою, яка утримує скатний дах. Всередині конструкції знайшли своє місце труби повітроводів, які вражають розмірами. 

На другому поверсі навмисно збережені величезні коліщата ткацького станка, що покликані віддати належне історії будівлі.

Сучасні відвідувачі бібліотеки бажають не тільки отримати книжку на деякий час, але й мати змогу посидіти в затишному місці з книжкою -  другий поверх у деяких зонах розділено перегородками з дерева, що мають власну стелю, на невеличкі зони для читання. Перегородки набагато нижчі за стелю, тому відчуття просторого приміщення зберігається в повному обсязі. 

Керамічна плитка для громадських приміщень у бібліотеці

Керамічна плитка на обох поверхах – це напільна плитка під камінь сірого та бежевого кольору.

Натуральний камінь повсюдно використовується в середземноморських інтер’єрах. Природні матеріали для оздоблення, унікальне поєднання урочистості із простотою притаманні саме іспанському стилю.

Іспанський дизайн інтер’єру самобутній. Широко розповсюджені різноманітні художні заходи декорування – розпис на стінах, плитка з орнаментом додають інтер’єру свіжості та чарівності. 

Мальовничість плитки печворк, що вкриває підлогу на другому поверсі, - це справжня метлахська плитка, популярність якої припала якраз на XIX сторіччя. Уся напільна плитка в інтер’єрі бібліотеки використовується вдруге – старовинне оздоблення, автентичне для Іспанії, переїхало до колишньої фабрики з інших історичних споруд, що були піддані реставрації.

Укладка плитки врозкид, з довільним зміщенням візерунків та рапортами орнаменту, надала підлозі калейдоскопічного вигляду. Грецький меандр, іспанська королівська лілія, ромби, квадрати та трикутники змінюють один одного в хаотичному порядку. 

Іспанці не байдужі до колористики, тому плитка печворк не двоколірна або монохромна, а кольорова – жовті, оранжеві, зелені вкраплення поміж білих та сірих фрагментів виглядають наче квітки серед поля.

На сходах відвідувачів зустрічає панно, викладене з плитки – середньовічна дама сидить на троні, спираючись на герб міста – це символ Барселони. Цікаво, що фрагменти цього панно "розкидані" по підлозі ніби головоломка, що очікує на здогадливого спостерігача.

Стиль loft – естетичний парадокс чи свобода великого простору?

Якщо йдеться про колишні цехи фабрик та заводів, треба думати, що дизайнерам довелося декорувати приміщення з високою стелею – з бетону чи вкриті штукатуркою, трубами повітроводів та неприхованою електричною мережею, а також великими вікнами.

У стиля loft багато імен – індустріальний, промисловий, мінімалізм з нальотом старовини. Усі вони пов’язані з історією стиля.

Здається, що ідея використання колишніх цехів під житлові приміщення або громадські заклади, що приймають людей, це глузування над традиційним сприйняттям краси та гармонії. Тоді як розуміти візуальну привабливість брутального стиля? 

Стиль loft майстерно використовує старі речі, комбінуючи їх із сучасними предметами – це його характерна риса. Індустріальний дизайн інтер’єру не прагне до незручності, але не визнає зайвого декору. Меблі, елементи інтер’єру мають бути зручними та слугувати створенню затишної атмосфери.

Відкрите планування великого простору, вікна від підлоги до стелі, оголені комунікації – труби та проводи, у класичному напрямку зберігають бетонну стелю та витерту розтріскану цегляну кладку. Декоративний підхід пропонує більш комфортне оздоблення – оштукатурені стіни, акуратне напільне покриття з дерева. Бетон разом з металевими трубами залишаються на стелі або присутні у вигляді акцентної стіни.

Дизайн інтер’єру бібліотеки "Can Manyer" – стильне поєднання іспанського та промислового оформлення

У XIX сторіччі будівлі фабрик та заводів відрізнялись величезними отворами вікон, що без перешкод впускають до приміщення багато сонячного світла. Але якщо замислитися, для громадської бібліотеки великі вікна – теж відчутна перевага.

В бібліотеці "Can Manyer" саме вздовж вікон у нерівну чергу вишикувались зручні столики та крісла для відвідувачів. Відповідно великі світильники у формі прожекторів спускаються донизу на довгих проводах до кожного читального місця.

Напільна плитка печворк перетворилась на палітру художника, кольори якої дизайнери "рознесли" по усьому інтер’єру бібліотеки. Кольорові "мазки" ніби від змаху кисті розлетілись по величезному бібліотечному залу - не як-небудь, а за чітким дизайнерським планом.

Світла деревина з однорідною текстурою та гладенькою поверхнею для столів, за якими розташувались бібліотекарі, підібрано в тон з оранжевими фрагментами підлоги. Декоративний шар такого самого кольору розташований у зоні сходів з жовтими перилами, де утворилась "кольорова" пустота, відновлюючи візуальну рівновагу – точно за законами дизайну. 

Книжкові полки білого кольору та білі столи для відвідувачів "заземляють" білу стелю, а темно-сірі рами вікон та плитка під камінь біля сходів утворили ще один дружній союз.

Інтер'єр бібліотеки "Can Manyer" - результат гармонійного поєднання елементів двох стилів – іспанського та індустріального. Завдяки поєднанню двох напрямків спалахнула іскра – творче переосмислення дизайнерами проекту простору промислових цехів старої фабричної будівлі.

В нашому магазині добігає кінця АКЦІЯ "Сезон ремонту" – розпродаж керамічної плитки зі знижкою до 35 % лише до 15 серпня.

Погортайте каталог у розділі "Плитка" - керамограніт печворк, плитка під камінь в іспанському стилі представлені в широкому асортименті. Купуйте з нами вигідно!