Геометрія малюнка, імітації натуральних матеріалів та колір плитки - широке поле для фантазії

 

Керамічна плитка – джерело натхнення для творчості дизайнерів

Сучасна керамічна плитка декорується імітаціями натуральних матеріалів, орнаментами та візерунками. До того ж декорування натуральним оздобленням з випаленої глини стрімко набуває популярності та широкого розповсюдження.

Натуральним? Так, натуральним. Андреа Лодетті, генеральний директор італійського концерну Ricchetti Group з виробництва керамічної плитки, в одному з інтерв’ю зізнався: "Коли я будував свій дім, я вибирав натуральні матеріали. Я використовував натуральні дерево та камінь. Сьогодні я про це шкодую. Та з радістю замінив би камінь на керамічну плитку, тому що вона міцніша та вимагає менше догляду. До того ж вона гарна та зручна в експлуатації".

Вважаєте, це лукавство? Легендарний модельєр Роберто Каваллі мешкає у величезній віллі на тосканських пагорбах. Немов на противагу розміру житлової площі обстановка у будинку виглядає дуже скромно: мінімум меблів, прості крісла, нейтральні кольори.

Та всюди плитка - на підлозі у вітальні та спальні, а також у холі та біля басейну. Що ж це – перемагає практичність чи керамічна плитка зовсім не заважає творчості? 

Італійці та іспанці – законодавці моди у світі керамічної плитки, які вважають її виробництво національним ремеслом та мистецтвом. Від середземноморських майстрів вийшла традиція надавати колекціям керамічної плитки унікальності, через декор и назву пов’язуючи їх з давніми традиціями, міфічними героями, містами та навіть історичними подіями.

За останнє десятиріччя можливості виробників керамічної плитки стали ширшими, а асоціації допомагають створювати унікальні текстури натуральних оздоблювальних матеріалів, геометричні орнаменти, квіткові візерунки та глибокі природні кольори.

Як саме використовувати керамічну плитку для створення геометрії в інтер’єрі?

Геометричні лінії та форми впорядковують простір, створюючи загальний контур та характер.

Існує три способи використання керамічну плитку для створення геометричних обрисів інтер’єру:

- геометрична форма модулів плитки

Квадратна, прямокутна, шестигранна плитка має різний вплив на візуальне сприйняття приміщення.

Квадрат додає рівноваги та надійності. 

Прямокутник – динамічніша фігура, яка стимулює активність та планомірні дії.

Шестикутник – популярний сьогодні формат керамічної плитки. Людина, яка турбується про екологію, прагне оточити себе предметами, які викликають приємні асоціації з природою. 

Не варто зловживати поєднаннями різних геометричних фігур в одному інтер’єрі. Спеціалісти рекомендують використовувати не більше двох, щоб не порушити гармонію та не зруйнувати баланс. Геометричні форми "рватимуть на шматки" сприйняття та ніколи не перетворять на єдину композицію.

Керамічна плитка на підлогу у формі бджолиних стільників гармонійно поєднується з однотонною настінною плиткою прямокутної або квадратної форми.

Напільна плитка у формі квадрата створить ідеальний тандем з прямокутною плиткою для стін.

- керамічна плитка з геометричним декором

Якщо за формою плитки існують обмеження, варіанти геометрії на поверхні плитки безкінечні.

Модним трендом сьогодні є імітація італійської майоліки, але з геометричними фігурами у якості малюнка. 

Традиційні кольори – ахроматичні (білий, чорний, проміжні сірі напівтони) та широкий спектр відтінків коричневої палітри – від оранжевого до теракотового.

Майоліка – джерело натхнення для створення унікальних комбінацій з геометричних фігур на поверхні керамічної плитки.

Окрім однотонного фону, у якості основи дизайнери вибирають імітації фактур натуральних оздоблювальних матеріалів – дерева, каменя, бетону та текстилю. 

Творча сила геометричних фігур складається з ліній та вигинів, про що не забувають дизайнери. Прямі, хвилясті та зигзагоподібні лінії широко використовуються у декорі керамічної плитки.

Вплив горизонтального або вертикального розташування ліній на візуальне сприйняття приміщення кардинально відрізняється. Горизонтальні лінії подовжують та поглиблюють, а вертикальні – "підіймають" стелю. 

Аналогічні принципи візуального сприйняття стосуються і прямокутної плитки. Напрямок укладки по довгій стороні визначає, який зоровий ефект буде отримано врешті решт.

- способи укладки керамічної плитки – однотонної або різнокольорової

Навіть тривіальна укладка керамічної плитки під дерево "ялинкою" додає інтер’єру геометричного порядку. 

Реально змінює формат плитки діагональна укладка, перетворюючи квадрати на ромби. 

Не завадить скористатися керамічною плиткою різних кольорів, що належить до однією колекції.

Лише два кольори дозволять сформувати геометричний малюнок з плитки на будь-який смак, створити на підлозі керамічний килим або панно на стіні. 

Великий орнамент у просторому приміщенні виглядатиме гармонійно. Для невеликої кімнати набагато краще підійде дрібніший формат плитки, щоб надто великі геометричні форми не звузили приміщення ще більше.

Кольори – основні зорові ефекти

1. Темні кольори напільного оздоблення виглядатимуть наче пляма на загальному тлі, якщо не додати меблів та текстилю у тон з плиткою. 

2. Чорно-біла комбінація добре сприймає наявність лише одного яскравого кольору – жовтого, зеленого, червоного. Виключенням можна вважати синій колір – з ним на чорно-білому тлі цікаво виглядають відтінки жовто-коричневої палітри. 

3. Якщо плитка нестандартної форми за задумом повинна бути інструментом для створення акцентної стіни, яскравий колір оздоблення – гарний вибір. 

Інтернет-магазин plitka.kiev.ua пропонує широкий вибір керамічної плитки від провідних виробників різної форми та кольору, в тому числі з геометричним декором. Погортайте наш каталог у розділі Плитка та створіть власну унікальну комбінацію в інтер’єрі!