Як вибрати плитку в кухню?

Погодьтеся, кухня це серце будь-якої квартири, в якій ми проводимо більшу частину часу: будь то посиденьки з друзями, прийоми їжі з усією родиною або для того щоб трохи побути на самоті. Тому, ця частина житлової площі повинна виглядати ефектно, стильно і поєднувати в собі комфорт і функціональність. Незважаючи на різноманітність оздоблювальних матеріалів, наданих на ринку, безумовне першість в інтер'єрі кухні відводитися, звичайно ж, керамічній плитці, через високі експлуатаційних характеристик (в обслуговувані, безпеки вогнестійкості, довговічності і різноманітністю забарвлень, фактур і форм).

Плитка для кухні

Керамічну плитку для кухні вибираємо за певними критеріями:

1) Призначення: підлогове покриття, на стіни або ж декор. У цьому випадку варто звертати увагу на упаковку і символи, зображення ступні ноги означає, що плитка призначена для підлогового покриття, а зображення долоні для оздоблення стін і декору.

2) Основний показник для вибору плитки в кухню є клас зносостійкості (стіраємості), який позначається символами РЕI. Для кухонь, як правило, вибирають 3 клас і вище. Нюансом для обробки підлоги служить критерій чисельності сім'ї, якщо сім'я велика, краще вибрати 4 5 класс обробної плитки.

3) Відсоток вологостійкості матеріалу, тут варто звернути увагу, що 1 і 2 класи підходять для відкритих терас і балконів, а 3 клас для закритих приміщень.

4) Клас стійкості до дії хімічних речовин. Так як кухня найчастіше не підлягає застосуванню чистячих, абразивних речовин побутової хімії, на неї може пролитися окріп, керамічну плитку краще вибирати не нижче В класу.

5) Чи варто звернути увагу на сорт (допуск шлюбу в упаковці) і партію (відмінність по відтінку і насиченості).

Найвищий сорт позначають червоним кольором на етикетці, а зелена маркування попереджає про дешевизну такої плитки (хоча, для балкона вона відмінно підійде). Через критерію партії, обсяг всього облицювального покриття краще брати відразу, так як пізніше ідентичного кольору просто не знайти. Ще краще купувати плитку з надлишком 10%, що заповнить запас на випадок бою, шлюбу, невдалою різання при монтажі або для локальної заміни.

6) Текстура.

Керамічна плитка буває глазурованої і матова. Вироби з глянцевою поверхнею володію більшою вологостійкістю, більш слизькі (що не підходить для підлогового покриття), видно бруд, подряпини, бризки, хоча досить легко миються. Матова поверхня надає кухні затишок, глибину інтер'єру, на ній не так помітні відколи, відбитки пальців, менш пошкоджується піском, склом, металом, за рахунок своєї пористої структури зменшується ризик ковзання, хоча її чистка забирає багато часу і сил, так як накопичує бруд.

7) Форма, розмір і колір. Якщо з вибором кольору трохи простіше, так як він безпосередньо залежить від уподобань, освітленості приміщення; розмір необхідно підбирати з урахуванням площі приміщень. Великі блоки керамічної плитки будуть доречні в просторих кухнях, а в малогабаритних підійде плитка з найменшими модулями (потрібно враховувати, що чим менше розмір плитки, тим складніше і дорожче її укладання). Завдяки формі, можливо приховати деякі нюанси приміщення, наприклад, за допомогою прямокутної плитки можна розширити вузьку кухню, а для створення незвичайного ефекту використовують плитку закругленою, ромбовидної, шестикутної форми.

Розглянемо деякі аспекти щодо вибору керамічної плитки для кухні на стіни.

Плитка для фартуха

плитка для фартуха в кухні

Плитка для обробки фартуха повинна легко митися, бути несприйнятлива до перепадів температур, протистояти гарячій воді, хімічним речовинам. Тому, варто звернути увагу на плитку, де клас стійкості до хімічних речовин буде не нижче класу А і відсоток вологостійкості не нижче 3%. Через меншу навантаження на стіни, можна спростити вимога до товщини плитки, що значно знизить ціну і зробить плитку більш доступною. Вибираючи фактуру і рельєф, варто звернути увагу на її подальшу очистку і догляд. Також звертайте уваги на спосіб укладання плитки, так як збільшення стиків спричинить за собою скупчення бруду між ними.

Говорячи про вибір керамічної плитки на підлогу, варто звернути увагу на коефіцієнт шорсткості, що не повинен перевищувати 0,75 (плитка не буде ковзати), так само варто звернути увагу на твердість плитки (чим більше число вказано на упаковці, тим твердіше даний продукт) і клас зносостійкості.

Підсумки за вибором плитки для кухні

Плитка для кухні

В даний час, на ринку надані десятки брендів керамічної плитки. Про вибір виробника плитки, варто відзначити, що плитка для кухні українських виробників це бюджетний варіант, що не поступається за технічними характеристиками від зарубіжних колег.

Звичайно, дані перелік критеріїв за вибором плитки для кухні не зовсім повний і розгорнутий, але достатній для ознайомлення всіх нюансів, що виникають перед покупцями. Задавайте питання нашим консультантам, ми з радістю допоможемо Вам визначитися з вибором керамічної плитки для кухні (від форми, кольору до виробника) по кр