Американський стиль в інтер'єрі: мила простота багатонаціональної еклектики

 

Джерела натхнення американського дизайну

Формування американського стиля нараховує сторіччя. Переселенці з різних континентів додавали характерні для їхньої культури елементи, перетворюючи стиль на багатонаціональну еклектику.

Традиційний американський дизайн відрізняється простотою та зваженістю оформлення. З точки зору історії американський дизайн інтер’єру вчився в багатьох стилів – класичних та неокласичних (античний, модерн, арт-деко), колоніального англійського, цілої низки сільських кантрі. 

Американський стиль в інтер’єрі легко переплутати з тим або іншим напрямком дизайну, а в нього є й притаманні тільки йому риси.

Ознаки, за якими можна відрізнити американський стиль

Багато простору та світла відрізняють американський інтер’єр.

Відчуття простору дизайнери досягають завдяки великій площі приміщення та відсутності перешкод для сонячного світла. Американський інтер’єр незмінно супроводжують світлі кольори, багато дзеркал (дзеркальні стіни) та обов’язкова еклектика. 

Що стосується еклектики, цей метод зазвичай передбачає поєднання елементів різних стилів в одному інтер’єрі. Еклектика є головним засобом формування американського інтер’єру – єдиного в своєму роді.

Американський інтер’єр ніби дволикий Янус. Спершу здається, інтер’єр – чиста класика, але як розуміти присутність в ньому сучасної люстри? Інтер'єр у стилі мінімалізм – все, як треба, але присутні ознаки класики – парні крісла та торшери, розкішна люстра, а на додачу – дерево на стелі у стилі кантрі чи скандинавському.

Основні ознаки американського стиля – просторість та зваженість

1. Сумісність функціональних приміщень вкупі з оригінальними засобами поділу на зони.

Зонування дозволяє візуально збільшувати площу приміщення. Зона кухні відділена від вітальні лише диваном, що стоїть "спиною" до стільниць та плити. 

2. Умовне зонування.

Античні колони та арки – ідеальний засіб умовного поділу на зони будь-якого приміщення. В американському інтер’єрі їх виконання можливе з будь-яких незвичних матеріалів. У хід йде дерево та цегла. 

Наприклад, дизайн холу на американський лад – - це арочний дверний отвір на кшталт анфілади або розсувні двері, які зазвичай тримають відкритими.

3. Раціональне використання стін.

Античний стиль подарував американському стилю чудовий засіб організації систем зберігання. Окрім арок, в американському інтер’єрі використовують ніші у стінах. В результаті маємо "вбудовані" у стіну книжкові полиці, панель телевізора або стереосистема не викликають жодного подиву.

Не "гуляє" й поверхня навколо віконних отворів або верхня частина комодів. 

4. Розташування меблів.

Ще один стиль не пошкодував для американського стиля своїх напрацювань. Урочистий ампір встановив моду на розміщення м'яких меблів не вздовж стін, а у центрі кімнати. Іншим предметам меблів та елементам декору залишається лише розташуватися у вільних зонах. Існує правило планування інтер’єру, яке наголошує: якщо переважна більшість елементів інтер’єру розташована у певній зоні приміщення, вільні зони використовуються для кольорового акценту або виразного предмету інтер’єру, що здатен акцентувати на собі увагу. 

Візуалізація інтер’єру: характерні фактури та кольори

У процесі еволюціонування американський стиль зупинився на головному - універсальності.

Керамічна плитка під дерево – традиційне напільне оздоблення

Традиційне покриття для підлоги в американському стилі – це дерево, що відповідає класичним законам оформлення. Оброблена дерев'яна дошка, вкрита лаком або просякнута морилкою, сучасній людині здається тривіальним оздобленням. Але стилі, з яких походить американський напрямок, звикли до використання саме цієї фактури. 

Американський стиль не використовує килими з довгим ворсом або домотканого виробництва – тільки у спальні для зручності кладуть невеличке килимове покриття. Тому оздоблення з текстурою дерева отримує високий статус. Серед колекцій відомих брендів представлені вражаючі імітації текстури дерева будь-якої породи.

Керамічна плитка під дерево – популярний матеріал, який є справжньою рятівною паличкою для сучасних дизайнерів, а система "тепла підлога" додає напільному покриттю досконалості. В інтер’єрі навряд чи можна побачити розкішне преміальне дерево – до розкошів стиль схильний. Натуральний камінь, благородний мармур використовується лише фрагментарно – стільниця, статуетка, ніжка настільної лампи.

Настінні панелі з білого дерева

Кантрі залишив ще один слід у традиційному американському інтер’єрі. Економні американці не вдаються до зайвих витрат на натуральну деревину, а не надто якісні матеріали з дерева купувати вважається не раціональним рішенням. 

Сучасні технології надають можливість отримати будь-яку імітацію – в тому числі, деревини будь-якого кольору. Настінна керамічна плитка представлена у різноманітних форматах і можна підібрати якраз те оздоблення, яке потрібне для американського стиля.

Простий текстиль – ще один прояв американського кантрі

Текстиль в американському інтер’єрі займає чільне місце. Використання дорогих матеріалів зовсім не виключається - для оббивки меблів часто береться замша, шкіра, велюр з м'яким ворсом. Але меблі закривають чохлами з більш простої тканини.

Для скатертин та серветок, віконних отворів беруть прості натуральні тканини – льон, ситець або бавовну. Інколи звичні штори не використовують, а задовольняються римськими шторами. 

Вікна фарбують у білий колір. Темні фарби обмежують простір, який надто цінується в американському стилі.

Колористика стиля дуже стримана. Перевага надається нейтральним кольорам коричневої палітри.

Акценти за кольором дуже м'які і не кидаються у вічі.

Декоративні дрібниці в американському дусі

Надлишку декоративних дрібниць не має, але ті, що є займають чільне місце на відкритих полицях, комодах та столах. Ікебани, вази з живими квітами або вазони з кімнатними рослинами, гарний посуд, книги, картини, фотографії у простих рамках, декоративні подушки. 

Яким має бути освітлення?

Звичне центральне освітлення зберігається у вітальні та їдальні. Забезпечує центральний потік світла розкішна люстра, що додає інтер’єру нотку урочистості. Дизайн кухні передбачає комбіноване освітлення – вбудоване, обладнане на різних рівнях. Кухня в американському стилі передбачає острівне планування, тому тут присутні кілька джерел освітлення. 

Настільні лампи, торшери, бра та настінні світильники додають інтер’єру атмосфери тепла та домашнього затишку та долучається до зонування кімнати.

Нехитра еклектика американського стиля досить елегантна завдяки присутності класичних елементів. Все інше додається з обережністю, щоб не зруйнувати спокійний та витриманий американський дизайн. 

В нашому магазині добігає завершення АКЦІЯ "Сезон ремонту" (до 15 серпня), в ході якої розпродується плитка зі знижкою до 35 %.

На сторінках каталогу представлена керамічна плитка під дерево, яка є традиційним оздобленням для більшості дизайнерських стилів. За умови, що замовлення на напільну плитку під дерево перевищує 3000 грн. – доставка безкоштовна!