Новий тренд: емоційний інтер’єр

 

ЗМІСТ:

1. Емоційний інтер’єр як основа дизайну

2. Як атмосфера впливає на настрій?

3. Як створити емоційний інтер’єр за допомогою кольору?

4. Вплив тактильних відчуттів

5. Динаміка в емоційному інтер’єрі

6. Світловий сценарій в емоційному інтер’єрі

 

1. Емоційний інтер’єр як основа дизайну

В особистому просторі форми, кольори та тактильні відчуття повинні викликати реакцію у вигляді емоцій. Інтер’єр, оформлений за шаблоном, відображає дизайнерську ідею та стиль, але позбавлений індивідуальності.

Гарна композиція не зачіпає емоційний світ людей, які тут живуть. Трагедія для дизайну – це відсутність "обличчя" та "характеру" в інтер’єрі.

Бельгієць Сеп Вербоом, якого визнали дизайнером 2020 року за версією Biennale Interieur, нагадує, що біля витоків будь-якого "технологічного дива" знаходяться біологічні закони та ремісна майстерність, яка передавалась від покоління у покоління та відточувалась на протязі сторіч.

Будь-яка річ ручної роботи буде ексклюзивною, особливо якщо вона зроблена руками майстра. 

Технології знімають копію з природних процесів. Наприклад, комп’ютери – це технічна модель мозку. Відновлення близькості людини із першоджерелом, тобто із природою, тісно пов’язано із гармонією в його власному емоційному світі, який у свою чергу впливає на оточуюче середовище.

Процес індустріалізації та технічного прогресу позбавлює індивідуальності предмети побуту. Для самовираження в інтер’єрі в людини залишається лише невеликий арсенал інструментів – колір, форма, фактура та текстура оздоблювальних матеріалів та текстилю. Створити за їх допомогою живий інтер’єр, що зачіпає тонкі емоційні струни, є справжній мистецтвом.

2. Як атмосфера впливає на настрій?

Існує три основних типи сприйняття – візуальний, слуховий, тактильний. Саме тому кольори, форми та тактильні відчуття викликають асоціації, пробуджуючи почуття та спогади. Оточуючі звуки мають не менше значення. У природному середовищі виникає бажання пустити звуки всередину, а у міському – максимально ізолювати їх доступ.

Навіть прості форми викликають до життя асоціативний ряд. Хвиляста лінія нагадує морську хвилю та заспокоює нервову систему, а геометричний орнамент дисциплінує та примушує зосередитися.

Яскравим прикладом інтер’єру, побудованого на асоціаціях, є неокласичний Арт-Деко – дзеркала у золотистій рамі у формі сонця, чорно-біла кольорова палітра, що нагадує пофарбування в зебри, предмети, що мають відношення до екзотичних культур. 

Кольори непомітно коригують сприйняття та відчуття. Наприклад, чай або кава у чашці синього кольору здаватиметься недосить гарячим, погляд на зелений лук заспокоїть навіть розстроєні почуття, рожевий викличе теплі та навіть ніжні емоції.

Ви коли-небудь зустрічали басейн червоного кольору? Як не дивно, але у червоному басейні домінуючим почуттям буде дискомфорт і плавати в ньому буде дуже важко.

3. Як створити емоційний інтер’єр за допомогою кольору?

Пам'ять людини зберігає кольорові поєднання та їх символічне значення. Наприклад, будь-який відтінок червоної палітри має особливе значення:

- червоний – це сила та сміливість (багатство – більш темний бордовий);

- червоно-оранжевий - життєздатність та ентузіазм;

- оранжевий - дружба. 

Відтінки жовтого напружують зір, але доповнені фіолетовим кольором підвищують активність та прагнення до динаміки та руху.

Відтінки синього вселяють довіру та авторитет, блакитного - умиротворяють, а зеленого – символізують бадьорість та здоров'я. Білий колір виглядає безтурботно, а чорний - декларує розкіш та претендує на владу.

Французький архітектор та дизайнер Паскаль Граво рекомендує вибирати кольорову палітру для інтер’єру, починаючи з визначення мети.

Яке саме емоційне повідомлення нестиме кольорове рішення? Відповідь на це питання прямо вкаже на головний або, як кажуть дизайнери, домінуючий відтінок. А вже навколо кольорової домінанти буде легко скласти кольорову комбінацію.

З точки зору кольорових трендів в поточному році яскраві прості кольорі поступаються складним та приглушеним відтінкам. Оранжевий колір "прагне" до теракотового, синій "задимлений" сірим та більше схожий на колір пір'я горлиці, а зелений – це "сосна", "скошена трава" або оливковий. Все в цілому виглядає дуже гармонічно.

В інтер’єрі, оформленому у приглушених тонах природного походження, ніщо не відволікає та не виглядає настирливо. 

Реалізувати відчуття захисту та замкнутого простору можна завдяки кольору стелі – достатньо пофарбувати його в той самий колір, що й стіни. Чим темніше колір стін та стелі, тим більше замкнутою буде атмосфера.

Навпаки, почуття легкості та безмежного простору викличе білосніжна стеля та світлі стіни. 

4. Вплив тактильних відчуттів

Відчуття людини пов’язані… із фізичними процесами в її тілі, а на настрій загалом впливає гормональний фон. Наприклад, на дотик до приємних фактур (поверхонь) організм відповідає викидом гормону обіймів – окситоцину.

Доторкнутися рукою або пройти босими ногами в особистому просторі повинно бути приємними. Якщо це важливо, тоді в інтер’єрі варто використовувати менше скла та металу.

Керамічна плитка візуально може повторювати текстуру дерева або текстилю, але на дотик не буде схожою на натуральні матеріали.

Однак, система "тепла підлога" – це можливість відчути у власному будинку увесь потенціал теплої та затишної кераміки, яка має природне походження та зберігає зв'язок із землею. М'які килими та доріжки з натурального текстилю зроблять відчуття довершеними. 

У теплий сезон оздоблення з керамічної плитки буде прохолодним та такою ж затишною. Після пекучого сонця дотик ніг до прохолоди натуральної кераміки здаватиметься майже райською насолодою.

Вовняні пледи – тканні або в’язані вручну, шкіряна або текстильна оббивка, корінці справжніх книжок подарують чимало приємних хвилин у холодний період року.

Лляні чохли для диванів, крісел та стільців, прозорі занавіски, прохолодні шовкові подушки та покривала у літній період замінять щільну вовну та тепле хутро. 

5. Динаміка в емоційному інтер’єрі

Динаміка в інтер’єрі досягається завдяки контрастам. Окрім кольорових контрастів, дизайнери працюють із контрастами фактур – тепле дерево та текстиль і холодні камінь, метал та бетон.

Вочевидь, теплих фактур набагато менше, аніж холодних. Саме тому теплі кольори та текстиль є важливими інструментами створення динамічного інтер’єру, в якому підвищується емоційний тонус та працездатність.

Для настінного оздоблення тактильні відчуття від дотику не є принциповими. Ніхто не торкається стіни, щоб покращити собі настрій. 

6. Світловий сценарій в емоційному інтер’єрі

Незвичайні кольорові рішення та вибір фактур – ще один інструмент створення динамічного інтер’єру.

Однак, полірована плитка або набивний малюнок на текстилі не розкриють власний потенціал без правильної подачі світла.

Верхній (стельовий) та локальний (зональний) спосіб освітлення, затишні торшери, настільні лампи та настінні бра – в кожному окремому випадку вибір пов'язаний із потребами приміщення. 

У житловому просторі не варто використовувати лампи холодного денного освітлення: сон у спальні, апетит у кухні або релаксація у вітальні зникнуть дуже швидко та безповоротно.

Ідеальним вибором будуть лампи із кольоровою температурою 2700-3000 К (кельвінів) – світло, яке відповідає лампам накалювання та теплому затишному освітленню. 

В нашому магазині plitka.kiev.ua в широкому асортименті представлена керамічна плитка з актуальним дизайном. До 30 червня проводиться АКЦІЯ – розпродаж керамічної плитки зі знижкою!