Аксеcуари для ванної кімнати: історія виникнення

 Історія ванної кімнати

Аксесуари для ванної кімнати – це не розкіш, а необхідність. 

Важко уявити себе у ванній кімнаті без дзеркала, зубної щітки, мильниці з милом або рушника, не кажучи вже безпосередньо про ванну, крани та шафки для зберігання.

Соціологічне опитування, проведене компанією "Taylor Nelson Sofres", призвело до несподіваних результатів. Мешканці США одностайно визнали найвидатнішим винаходом людства … зубну щітку.

 Аксесуари для ванної кімнати

Найдавніші ванни археологи знайшли в Індії — їм більше як 5000 років

Східній культурі завжди була притаманна турбота про чистоту тіла. Розкопки стародавніх міст доводять - у Древній Індії у кожному будинку знаходилась ванна з керамічних матеріалів, за виглядом дуже схожа на сучасні моделі.

У Древньому Єгипті банна культура була добре розвинута, а громадські купальні знаходились у вільному доступі для будь-якому мешканцю.

Глиняні купелі наповнювались водою з Ніла. Коли річка розливалась, по спеціальних каналах бурлить вода, досягаючи до банних споруд.

 Аксесуари для ванної кімнати

В Древньому Римі використання ванни досягає вершини популярності. Окремі ванни, басейни, громадські бані були шедеврами інженерної думки. Вода нагрівалась до потрібної температури. Використовувались дорогоцінні метали для кранів, а мармурові крісла та лавки, напевно, стали першими меблями для ванної кімнати

 Аксесуари для ванної кімнати

Минув час, але форма чаші та матеріали, з яких виготовлюють ванни, змінились незначним чином. До металу, каменю, кераміки додались штучні матеріали, але перевершити винахідливість давніх практично не вдалося.

У північних будинках ванна стала додатковою зручністю лише трохи більше сторіччя тому назад. 

В 1871 році французький мандрівник навідався до Англії та описав власну спальню у вікторіанському стилі. 

На спеціальному столику для вранішнього моціону знаходились глечики, в один з яких слуги наливали гарячу воду. Окрім того, на туалетному столику стояли фарфорові чаші для зубних щіток, мильниці та сосуд з водою, а поруч - стакан. 

 Аксесуари для ванної кімнати

У кімнаті знаходилась "велика неглибока цинкова ванна для купання вранці". Зранку слуги приносили до кімнати "великий бідон гарячої води та м'який пухнастий рушник". 

З 1860 р. в будинках з'являється водопровід та необхідність носити воду у руках йде у минуле. 

В середині XIX сторіччя світ побачили ванни, вода в яких нагрівалась за допомогою спеціальної горілки, яку винайшов Роберт Вільгельм Бунзен. 

 Аксесуари для ванної кімнати

В якості палива використовувався газ, який спеціально збагачувався киснем. 

Однак "газова ванна" також мала недоліки. Вода нагрівалась не зразу, а горілки не завжди були надійними в експлуатації.

Лорд Гамільтон згадував: "Забажаєш прийняти гарячу ванну, а вода з крану тече в кращому випадку ледве тепла. Спочатку фиркає та гуркоче, ніби ллється з самого пекла, а потім стікає маленькою іржавою цівкою разом з мертвими щипавками та мухами…".

В 1874 році дехто містер Мон запатентував бойлер "Гейзер", який краше та швидше справлявся з нагріванням води.

Як з'явились перші меблі у ванну кімнату?

Ванна кімната поступово перетворювалась. Скромні приміщення набували схожості з прикрашеним у дусі епохи приємним куточком будинку. 

Можливо, гачок для ванної було не складно винайти, тому історія замовчує, як саме він з'явився. Відомо тільки, що сталося це у XVII сторіччі у Франції.

А ось підвісні аксесуари для ванної кімнати з'явились не одразу. Спочатку ванні кімнати виглядали дуже скромно. Окрім столиків та дзеркал в них не було ніяких спеціальних меблів. 

Лінлі Семборн у власному будинку у Лондоні обладнав одну з перших ванних кімнат в окремому приміщенні. У крани надходила лише холодна вода. Оскільки ванну кімнату англієць використовував ще й для проявлення фотографій, йому спало на думку обладнати зручну полицю, що складалася. 

Історія аксесуарів для ванної кімнати

Сьогодні до набору для ванної кімнати зубні щітки входять в обов’язковому порядку.

 Аксесуари для ванної кімнати

Проблема гігієни ротової порожнини турбувала людство з давніх часів і її вирішення не завжди було ідеальним. 

Археологи прийшли до висновку, що дрібні вм'ятини на зубах древніх людей залишила… первісна щітка. Це був пучок трави, за допомогою якого намагались зняти наліт з зубів. 

Наступним варіантом зубної щітки стала дерев'яна паличка, розділена на волокна з одного краю та гостра – з іншого. 

Гострий кінець видаляв залишки їжі, а волокнистий - наліт. Виготовляли зубочистки з порід дерева, які містять ефірні олії та дезінфікують порожнину рота. 

 Аксесуари для ванної кімнати

В Африці до цих пір використовують гілочки дерев роду Сальвадора, а в американських штатах корінне індійське населення використовує білий ільм.

На винахід більш або менш схожого на сучасну зубну щітку інструмент, пішли віки. 

Тільки у 1498 році у Китаї до ручки з бамбука почали кріпити щетинки вепра. Використовувалась така щітка без зубної пасти або зубного порошку. 

В селах натирали зуби березовим вугіллям, який відмінно відбілював зуби – мабуть, найефективніший спосіб очистки.

В 1770 році лахмітник з Лондону Вільям Еддіс опинився у тюрмі і у вільний час змайстрував першу у європейській історії зубну щітку з коров’ячої кістки та свинячої щітини. Вірогідніше, що в тюрмі його осяяла ідея, а в життя він її втілив, тільки коли вийшов на волю. 

Вільям Еддіс заснував фірму "Wisdom Toothbrushes", яка існує до сьогодні, і започаткував масове виробництво щіток за власним проектом.

У першій половині XIII ст. в Риме почали видувати шари зі скла та наповнювали їх оловом. Готовий виріб розбивали, а уламки застосовували у якості дзеркал. 

 Аксесуари для ванної кімнати

Відображення у такому дзеркало було далеким від ідеалу, але це було набагато ефективніше, аніж дивитися у відполіровану металеву пластину. 

Загально доступним дзеркало стало в період правління Людовика XIV. Король-Сонце відкрив мануфактуру "Saint-Gobain" з виробництва дзеркал, де працювали венеціанські майстри. Результатом було падіння цін на дзеркала.

 Аксесуари для ванної кімнати

Де купити аксесуари для ванної кімнати?

Стильні аксесуари для ванної кімнати представлені в нашому магазині в асортименті:

  • мильниці для ванної кімнати;
  • гачок для ванної кімнати;
  • шафа для ванної кімнати;
  • дзеркало для ванної кімнати;
  • килимки для ванної кімнати;
  • стакан для ванної кімнати;
  • тримачі для ванної кімнати;
  • полиця кутова для ванної кімнати;
  • меблі для ванної кімнати;
  • рушникотримач для ванної кімнати.

Все для ванної кімнати інтернет-магазин пропонує в широкому ціновому діапазоні.

 Аксесуари для ванної кімнати

Ви хочете купити гачки для ванної?

Чи потрібно купити корзину для білизни? – будь-яка дрібниця, необхідна у ванній кімнаті знайдеться у нашому каталозі.