Дзеркало як елемент дизайну ванної кімнати (форма та розташування дзеркала у різних стилях)

 

У сучасному інтер’єрі дзеркало у ванній кімнаті перетворилось на дизайнерський інструмент. Дзеркала впливають на пропорції ванної кімнати та здатні створювати візуальну ілюзію глибини та безмежності простору.

Площа відбиття, матеріал, форма, дизайн рами, тип підсвічення – параметри дзеркала, які визначають стиль оформлення.

Яке дзеркало вибрати?

Види амальгами

Підвищена вологість у ванній кімнаті – фактор, що впливає на вибір дзеркала. Срібна амальгама (срібне напилювання зі зворотного боку) надійно захищає дзеркало для ванної від появи плісняви та іржі.

Дзеркала з алюмінієвою амальгамою коштують у рази дешевше, однак між стіною та дзеркалом буде накопичуватимя волога, яка призведе до руйнування металу. 

Оформлення кромки дзеркала

Рама для дзеркала – це декоративний елемент дизайну.

Коштовний багет з ажурного металу ідеально підійде для класичного інтер’єру. Масивну дерев'яну раму, враховуючи специфічні умови приміщення, варто вкрити вологостійким составом.

Тонка рама, розташована по контуру дзеркала, ефектно виглядає у сучасному оформленні.

Дзеркало у ванну без рами, але з фацетом (спеціальна обробка кромки) добре пасує до будь-якого інтер’єру – починаючи з витонченої класики та закінчуючи індустріальним. 

Як вибрати форму дзеркала під стиль?

Форма дзеркала найчастіше не відображає стиль. Вважається, що круглі та овальні дзеркала підходять для класичних інтер’єрів, а прямокутні та квадратні – для сучасних.

Однак, на практиці дизайн рами або її відсутність, а також спосіб розташування дзеркала виявляються набагато важливішими ознаками стилю. 

Дзеркало для ванної кімнати: основні види за способом установки

1. Підвісне настінне дзеркало – традиційний спосіб кріплення до стіни.

2. Напільне дзеркало – зазвичай великого розміру, розташовується на підлозі, біля стіни або перегородки.

3. Вбудоване дзеркало – у стінну нішу, у підвісну шафу.

Як правильно розташувати дзеркало у ванній кімнаті?

Дзеркало для ванної – важливий предмет побуту, який традиційно розташовують над раковиною. Функція дзеркала – відбиття, завдяки якому можна привести свою зовнішність до ладу, а близькість дзеркала до умивальника дозволить комфортно поголитися, накласти макіяж або зробити зачіску.

Особливості розташування дзеркала в інтер’єрі ванної кімнати пов’язані ще й з площею приміщення. Сьогодні можна купити дзеркало у ванну абсолютно будь-якого розміру, правильної або неправильної геометричної форми, з рамою, дизайн якої відповідає тому або іншому стилю.

Відхід від стандартів в процесі вибору дзеркала розширює можливості дизайну ванної кімнати.

Які дизайнерські рішення допоможуть розташувати дзеркало у ванній так, щоб інтер’єр виглядає стильно та оригінально?

1. Високе прямокутне дзеркало – від умивальника до стелі.

Велике дзеркало для ванної сприяє розширенню простору, тому ідеально підходить для приміщення будь-якого розміру. Площа відбиття високого дзеркала більше. Глянсова плитка для ванної, розташована навпроти дзеркала ніби промінь світла відбиватиметься у дзеркальній площині та сприяють створенню візуальної ілюзії розширенню простору.

Для освітлення високих дзеркал, що досягають стелі, використовується стельове освітлення над умивальником. Якщо ширина дзеркала дозволяє, можна використати освітлення з розташованих по обидва боки світильників.

Високе дзеркало без рами під стелю добре пасує до будь-якого інтер’єру – класичного, ретро, етнічного або сучасного. 

2. Настінне панно з декількох дзеркал – популярне рішення для сучасного інтер’єру.

Використовується декілька дзеркал однакової форми, але різного розміру. Рама виконується в одному дизайнерському стилі. Дзеркала розташовують над умивальником у певному порядку, щоб дзеркала більшого розміру можна було б використовувати за призначенням.

Варіантом панно є дзеркальні вставки в оформленій керамічною плиткою стіні. 

3. Дзеркало у ванній може розташовуватися у невеликому стінному поглибленні над умивальником. Нішу у стіні можна оформити не тільки дзеркалом, але й розмістити тут полицю для аксесуарів та предметів побуту, які щодня використовуються під час гігієнічних процедур.

Дзеркало, розташоване у ніші, ідеально підходить для двох дизайнерських напрямків - класичного та середземноморського, яке глибоко вкорінене в античну класику.

4. Якщо купити дзеркало у ванну та розташувати за периметром – так, щоб дивитися у дзеркала можна було не тільки стоячи біля умивальника, але й у будь-якому місці приміщення.

Дзеркала за периметром – універсальний варіант розташування, який підходить для будь-якого стиля – класичного чи сучасного. 

5. Напільне дзеркало або дзеркальна стіна? Вибір залежить від бажання бачити у власній ванній кімнаті велике дзеркало у розкішному багеті або просто велику дзеркальну поверхню, розмір якої дорівнює площі цілої стіни.

Масивна рама може оформлюватися як у класичному, так і в сучасному стилі. Для класики підійде багет з ажурного металу, а у сучасному інтер’єрі природніше виглядатиме рама з обробленого морилкою або пофарбованого дерева – тонка, без зайвого декору. 

Види підсвічення дзеркала для ванної

Підсвічення – ще одна ознака сучасних інтер’єрів. Які види підсвічення дзеркала використовуються у ванній кімнаті?

1. Підсвічення, розташована за площиною дзеркала.

Дзеркало ніби висить у повітрі, "обрамлене" контуром світла.

2. Світильник, розташований над дзеркалом – по центру.

Дизайн світильника може бути як класичним, так і сучасним, складаючись з одного плафона або з лампи, довжина якої по горизонталі дорівнює ширині дзеркала.

Світло рівномірно потрапляє на поверхню дзеркала та не б'є в очі. Положення вважається оптимальним для ванної кімнати.

Стельове вбудоване освітлення безпосередньо над дзеркалом використовується для високих дзеркал, що досягають стелі. 

3. Світильники, розташовані по обидва боки від дзеркала.

Кількість освітлювальних приладів залежить від стиля. У класичному інтер’єрі гармонійно виглядають парні світильники з витонченим дизайном плафонів. Для сучасного інтер’єру підійдуть світильники циліндричної форми з подвійним спрямуванням освітлення. 

4. Світильники, розташовані на поверхні дзеркала.

Накладні світильники будуть освітлювати не дзеркало, а простір перед ним. Гармонійно виглядає як у сучасному інтер’єрі, так і в кантрі або класичному. 

5. Світлова смуга зі світильників, розташованих за периметром.

Дзеркало освітлюється рівномірно та забезпечує ідеальну передачу кольорів. Спосіб розміщення джерел світла більше підходить для сучасного стиля оформлення. 

Дзеркальна шафа у ванну кімнату

Купити дзеркальну шафу у ванну – це практичне рішення саме завдяки тому, що цей предмет меблів для ванної кімнати поєднує в собі дзеркало та систему зберігання.

Дзеркальна шафа дозволяє зекономити простір у маленькій ванній кімнаті. Настінна шафа розміщується безпосередньо над умивальником. В асортименті представлені кутові моделі. 

Дзеркальна шафа з вбудованим підсвіченням – оптимальний варіант для будь-якого приміщення.

Бажаєте купити дзеркало у ванну кімнату? Погортайте каталог нашого магазину plitka.kiev.ua у розділі Меблі / Дзеркала та вибирайте дзеркало у ванну за власним смаком.