Догляд за душовою кабіною

 

Нова душова кабіна тішить око блиском і прозорістю скла. Але на жаль, з часом матеріали покриваються нальотом, мутніють, і гарний зовнішній вигляд навіть найдорожчої конструкції втрачається. Причин тому кілька — від якості водопровідної води, насиченої солями та мінералами, до нечастого прибирання. Сьогодні ми поговоримо про те, як правильно доглядати за душовою, якими мийними засобами можна, а якими не можна користуватися. Ця інформація допоможе вам подовжити термін служби боксу і зберегти його зовнішню привабливість якомога довше. 

Чистимо скляні та пластикові дверцята правильно

Найпопулярнішою в українських будинках вважається скляна душова кабіна, хоча нерідко зустрічаються і пластикові бокси. Під час експлуатації на прозорому або матовому матеріалі перегородок постійно з’являються краплі — цього неможливо уникнути. З водою на скло і пластик потрапляють солі та мінерали, які після висихання рідини залишаються у вигляді розводів. Усунути такі сліди — не найпростіша справа. Експерти в області сантехніки рекомендують після кожного прийняття душу протирати дверцята та висушувати. Така профілактика працює досить ефективно. Якщо плями все ж з’явилися, то можна використовувати спеціальні речовини для їхнього видалення. Але тут є ряд нюансів:

- абразивні матеріали легко усувають наліт, але й призводять до пошкодження поверхні скла або пластику, тому ними користуватися не варто;

- у продажу є спреї, які не потребують розтирання, але вони є токсичними і розпорошувати їх у закритій кабіні — не найкраща ідея, нанесіть речовину на ганчірку і протріть;

- після того, як засіб для чищення потрапив на наліт, дайте йому час подіяти, а потім видаліть сліди гумовим скребком.

Скляна душова кабіна — це завжди дуже красиво й вишукано, але й вимагає регулярного догляду. Прозорі та матові поверхні повинні не містити плям і слідів, лише тоді ви зможете насолоджуватися їхньою естетикою. 

Вчимося доглядати за душовим піддоном

Будь-яка прямокутна або кутова душова кабіна має піддон. Це її основа і те місце, на якому ви стоїте під час здійснення гігієнічних процедур. Душовий піддон обов’язково має бути чистим — і справа тут не в красі, а у безпеці. Бруд під ногами може призвести до того, що ви підковзнетеся на вологій підлозі. А ще у таких умовах активно розмножуються грибки. Ось чому душовий піддон повинен регулярно очищатися та оглядатися на наявність пошкоджень.

Більшість піддонів у душових кабінах виготовляється з акрилу, міцного та надійного сучасного матеріалу, який не потребує особливого догляду. Але слід пам’ятати, що і в нього є «вороги» — абразивні матеріали та агресивні хімічні речовини. Душовий піддон з акрилу добре відмивається звичайним мильним розчином або спеціальним засобом, яких вистачає на українському ринку. Щоб додати покриттю водовідштовхувального ефекту, фахівці рекомендують використовувати поліроль з воском. Якщо ж хочете придбати спрей, то переконайтеся, що в його складі немає спирту, аміаку або кислоти.

Ще кілька порад по догляду за акрилом:

- плями, що глибоко в’їлися, можна спробувати усунути зубною пастою, нанесеною на тканину;

- накип і водний камінь усуваються лимонним соком або слабким розчином оцту — наповніть піддон водою з обраною речовиною та залиште його на кілька годин, можливо, цілу ніч;

- добре себе зарекомендували для відновлення акрилових поверхонь спеціальні набори — вони здатні повернути матеріалу первісний блиск і гладкість поверхні.

Душова кабіна може бути обладнана не лише акриловим, але й металевим піддоном. Догляд за ним безпосередньо залежить від типу покриття. Наприклад, для хромованих деталей потрібні особливі склади, а в інших випадках можна обійтися звичайними мийними речовинами без абразивів, щоб не подряпати поверхню. Головне — уважно вивчіть інструкцію перед початком застосування, так ви убезпечите себе і не нашкодите піддону.

Подовжуємо термін служби гідромасажної системи

Душова кабіна — це не завжди кілька перегородок, джерело води та піддон, у деяких конструкціях використовуються гідромасажні системи, за якими також потрібен догляд. Від цього залежить ефективність їхньої експлуатації і термін служби. Чистку гідромасажу слід проводити раз на місяць. Для цього використовуйте звичайні мийні засоби, що відповідають матеріалам виготовлення системи. Після закінчення прибирання не забудьте промити обладнання звичайною водою і дати висохнути. Як бачите — нічого складного. 

Що не можна використовувати для догляду за душовою

Щоб ваша душ кабіна залишалася красивою, безпечною та зручною в експлуатації, за нею потрібно доглядати. Але робити це слід правильно, інакше результат вас тільки засмутить. Виділимо три помилки, які іноді роблять недосвідчені власники душових:

- використання очисних аерозолів і спреїв у закритій кабіні — речовина поширюється по всьому простору і легко може бути вдихнуто людиною, що призведе до отруєння;

- чистка поверхонь за допомогою порошків — матеріали, що містяться у таких речовинах, дряпають скло, пластик і метал, вибирайте кремоподібні та рідкі очисники або аерозолі, ви вже знаєте, як ними правильно користуватися;

- завжди читайте склади тих засобів, якими плануєте проводити прибирання у душовій кабіні, переконайтеся у відсутності агресивних хімікатів та інших шкідливих компонентів. 

Попри те, що класична ванна все ще залишається популярною в українських будинках і квартирах, душова кабіна перевершила її за популярністю. Вона займає мінімум простору у приміщенні, дозволяє швидко виконати гігієнічні процедури або просто освіжитися у спекотний день, а ще економить воду. Регулярний догляд за скляною або пластиковою кабіною не забирає багато часу. Виконуючи його правильно, ви завжди будете насолоджуватися красивим і практичним елементом ванної кімнати. Приймати душ у чистій кабіні вдвічі приємніше та безпечніше!