Плитка в інтер'єрі. Приватний будинок в Іспанії

 

Особливості стиля приватного будинку Casa Yad

Дизайн приватного будинку Casa Yad, що розташований у передмісті Барселони, виглядає лаконічно, однак до мінімалізму не має ніякого відношення.

Досвідчений спостерігач зможе побачити приховані від інших очей маркери, які визначають стиль проекту іспанської дизайнерської студії GokoStudio.

Насправді, не один стиль, а декілька. Навіть поглянувши на фотографії, легко помітити елементи hi-tech, скандинавського та середземноморського стилів – неординарна еклектика від іспанських дизайнерів. 

Еклектика (в пер. з грецької – обраний) – метод дизайну, який передбачає об'єднання в одному інтер’єрі елементів, характерних для різних стилів.

Спеціалісти радять змішувати 2-3 стилі, які належать до різних груп: класичні, сучасні, етнічні.

Іспанські дизайнери вийшли за рамки канонів та замість одного стиля з етнічної групи поєднали елементи одразу двох – північного та південного, скандинавського та середземноморського.

Особливості етнічних регіональних стилів

Класичні стилі – це декорації, запозичені у минулих епох, сучасні – данина моді, а етнічні традиції, кліматичні та ландшафтні особливості регіону – це реальне життя.

Що поєднує північ та південь, окрім земної вісі? Скандинавський та середземноморський стилі здаються полярними тільки на перший погляд, а їх поєднання в одному інтер’єрі набуває статусу доброї традиції. 

Основні риси середземноморського стиля

Середземноморський стиль (італійський, іспанський, грецький) поєднав елементи античної ордерної системи – арки, колони, ніші, кольорову палітру, характерну для приморських ландшафтів (відтінки землі та моря).

Використовуються незвичайні методи планування. Панорамні вікна, що стирають межу між будинком та терасою, відсутність дверей – тільки дверні отвори, анфілада – наскрізний ряд кімнат. 

В автентичному інтер’єрі переважає камінь та штукатурка, а італійська майоліка з орнаментом у синьому або коричневому кольорі додає декоративну нотку.

Меблі, світильники виготовляються з кованого металу. Дерева мало – декоративні балки на стелю, прості меблі, відкриті стелажі. Велика кількість теракотових горщиків з рослинами.

 

Основні риси скандинавського стиля

Причина світлих скандинавських інтер’єрів – дефіцит сонячних променів. Білий колір зовсім не поглинає світло, повністю відбиваючи його, тому світлі тони переважають в оздобленні та текстилі.

Великі вікна увійшли до традиції з тієї ж причини – для сонячного світла не повинно бути перешкод. Відсутність занавісок або легка тканина на вікнах. 

Дерев'яна підлога та балки на стелю – традиція. Великого значення не має, що на підлозі - паркет або дерев'яна дошка.

Ткані килими та доріжки з геометричним орнаментом – ще один важливий атрибут популярного північного стиля.

Кімнатні рослини всюди – на підлозі, у настінних кашпо, на підставках.

Дизайн будинку Casa Yad: робочий процес

Між містом та муніципалітетом Sant Cugat del Vallеs, де розташований будинок Casa Yad, знаходиться природний парк Серра-де-Кольсерола з різноманітною флорою та фауною.

Вимоги, які висунули перед дизайнерами власники будинку – це простота та простір. 

Чотириповерховий будинок загальною площею 160 кв. м побудовано у 80-х рр. XX ст., тому висота стелі – лише 2,5 м. Надто мало для комфортного проживання.

Дизайнерам довелось міркувати "по вертикалі", щоб "підняти" стелю. Стелажі від підлоги до стелі, об'ємні дзеркала, високі решітчасті перегородки між зонами під стать батареям опалення, світлі стіни та стелі, прямокутна плитка з укладкою по вертикалі.

Зони відрізняються між собою завдяки витонченому підбору фактур - для меблів та напільних покриттів. 

Керамічна плитка в інтер’єрі різноманітна за декором:

- плитка під камінь;

- плитка під мармур;

- плитка під дерево;

- плитка "кабанчиком".

Ох, цей білий колір

Уникнути перепланування вдалося завдяки пофарбуванню стін у білий колір в усьому будинку – від підлоги до стелі. Час від часу біла палітра "заходить" на території інших кольорів - бежевого, породжуючи м'який відтінок топленого молока, сірого, перетворюючись на сизий, синього, набуваючи блідо-блакитного відтінку. 

Грецька анфілада у сучасній інтерпретації

Кухня, їдальня та житлові приміщення поєднуються у безперервний континуум на кшталт грецької анфілади.

У кухні напільна плитка широкоформатна під камінь прикрашена білою тканою доріжкою у чорну смужку – у повній відповідності зі скандинавськими традиціями.

Кухонний фартух облицьований плиткою "кабанчиком" – прямокутним глянсовим кахлем з укладкою у розбіжку. 

Сучасні освітлювальні прибори

Світильники з темного металу більше схожі на прожектори з оригінальним дизайном, аніж на традиційні середземноморські ліхтарі, а демонстрація комунікацій підтверджує – це елементи hi-tech в інтер’єрі. А ще сучасні вимикачі та батареї для опалення контрастного чорного кольору – улюблене кольорове рішення у стилі hi-tech.

Вбудоване точкове освітлення чергується з шароподібними плафонами на високій металевій стійці. 

Еклектика матеріалів в інтер’єрі

Фактури дерева та каменя - ще один інструмент створення затишної атмосфери.

Класична укладка рижуватої плитки для підлоги ялинкою імітує паркет та перегукується з відкритими напівпорожніми стелажами з дерева у тон підлозі, а великий тканий килим у скандинавському стилі біля підніжжя сучасного м'якого диванчика – зі статуеткою чорного вовка на верхній полиці, який є одним зі скандинавських символів.

До речі, ткані килими з натуральних матеріалів з геометричним орнаментом прикрашають кожну кімнату – це данина далекій Скандинавії. 

Дизайн холу

У холі гостей зустрічає монолітна укладка - плитка великих форматів під камінь натурального кольору не викликає напруги, виглядає просто, але презентабельно.

Керамічна плитка для холу повинна відповідати низці параметрів:

- високий клас зносостійкості (PEI III-V);

- матова або наполовину полірована фактура;

- плитка темних відтінків практичніше світлої.

Керамічна плитка під дерево з мальовничою текстурою використовується для створення акцентних стін. 

Середземноморська панорама з видом на терасу

Панорамні розсувні двері на першому поверсі шириною 5 м зв’язала внутрішні приміщення з прилеглою до будинку терасі для відпочинку.

Плитка для зовнішнього застосування з імітацією каменя та кольору землі покриває підлогу на терасі. По зовнішньому ряду укладки, як нагадування про географічну локацію, використана вставка блакитного кольору з геометричним орнаментом білого кольору.

Перила для сходів у формі невеликих колон з капітелями ведуть до спальних кімнат та сантехнічних приміщень. 

Ванні кімнати – велика плитка та прямокутний "кабанчик"

Дві ванні кімнати – одна, суміжна зі спальнею, з двома раковинами та окремо розташованою ванною з напільним змішувачем під бронзу, а друга - з душовою кабіною та витонченою камінною раковиною на дерев'яній тумбі у сільському стилі, яка ідеально поєднується з плиткою "кабанчик", укладеною по вертикалі.

Керамічна плитка для ванної великого формату з імітацією мармуру вступає у резонанс з рештою оздоблення, немов відкриваючи справжні амбіції власників будинку.

Дерев'яні меблі для ванної кімнати правильної геометричної форми з камінною стільницею під раковину виглядає ефектно на тлі оздоблення під мармур, а підвісний унітаз зовсім не порушує загальний ансамбль. 

Бібліотека під дахом

Бібліотека та/або кабінет у мансардному приміщенні заслуговує особливої уваги. Відкриті стелажі з дерева від підлоги до стелі з позолоченими корінцями книг, дерев'яне перекриття на стелі та панорамна віконна фрамуга. Одну з полиць прикрашає годинниковий циферблат – ще один символ північного стиля. 

Цікаві поєднання фактур для еклектики зі смаком легко здійснити у власному інтер’єрі: у каталозі нашого магазину можна купити плитку від провідних європейських виробників з імітацією фактури будь-яких натуральних матеріалів.