Плитка в інтер’єрі. Бар Bilau в Бильбао, Іспанія

Бар-ресторан Bilau в іспанському місті Більбао – уособлення зустрічі двох епох, які відбулася на початку XX ст. В інтер’єрі поєднуються риси чіткого з точки зору геометрії та функціональності модернізму-конструктивізму та елегантної класики у стилі Арт-Деко. 

Смілива ідея іспанських дизайнерів цілком виправдана та має історичне підґрунтя.

Модернізм та Арт-Деко – паралельні світи початку минулого сторіччя

Зміни в мистецтві на початку XX ст. призвели до виникнення двох течій в мистецтві, архітектурі та дизайні інтер’єрів. 

Модернізм відкидав розкіш класики та прагнув до спрощення й граничної функціональності. 

Плитка в інтер’єрі. Бар Bilau в Бильбао, Испанія

Геометрія приміщення була головним інструментом оформлення, а предмети підтримували її простоту. 

Використовувались тільки непримітні кольори – білий, чорний, відтінки сірого та коричневого. Меблі з пласкими фасадами з сучасних матеріалів.

Бетон або пофарбовані стіни – відповідне оздоблення. В розпорядженні сучасних дизайнерів знаходиться широкий вибір оздоблювальних матеріалів. 

Керамічна плитка під бетон, його декоративні імітації з відтворенням усіх нюансів текстури, а також матові однотонні поверхні різних кольорів дозволяє створювати презентабельні інтер’єри з мінімальною кількістю предметів.

Арт-Деко (в пер. з фр. – мистецтво декору) як дизайнерський стиль багатоликий. Він зберіг за собою класичний антураж та повністю відкинув будь-які обмеження та економію у декорі. 

Стиль надає перевагу дорогим та виражним оздоблювальним матеріалам, меблям та текстилю. 

Плитка в інтер’єрі. Бар Bilau в Бильбао, Испанія

Глянсові мармурові поверхні. Сьогодні натуральний камінь без шкоди естетиці стиля замінює керамічна плитка під мармур та інші текстури. 

Дзеркальні поверхні – дзеркала та багато стекла. 

Базова палітра будується на контрасті чорного та білого кольорів, а у якості доповнення – яскравий кольоровий акцент. 

Стиль чутливо реагує на ідеї власної епохи. Здебільшого, це традиції давніх цивілізацій та етнічні мотиви. 

Не обійшлося й без впливу кубізму, співзвучного конструктивістським інтер’єрам, – ламані та химерно вигнуті лінії, різноманітні геометричні орнаменти незмінно присутній атрибут стиля.

Освітлення – центральне та зональне. Стиль світильників – від класичних до сучасних.

Бар-ресторан Bilau у Більбао – особливості дизайну інтер’єру

Приміщення, відведене під заклад, має прямокутну форму, яка зустрінеться тут ще не одного разу.

Використовується ефект відкритого простору, властивий індустріальним стилям, - усі зони проглядаються з будь-якої позиції. 

Для створення комфортної атмосфери функціональні зони потрібно розділяти. Окрім того, зонування допомагає створювати "об’єм" кожної дільниці та підкреслює його змістовне навантаження. 

Плитка в інтер’єрі. Бар Bilau в Бильбао, Испанія

Ряд заходів, завдяки яким можна правильно розділити сусідні зони, залишивши при цьому простір відкритим:

  • контраст матеріалів - керамічна плитка з імітацією різних фактур, шпалери або штукатурка;
  • кольоровий контраст в оздобленні;
  • світлове зонування – світильники, різні за формою, стилізацією та типом світла;
  • зонування за допомогою меблів;
  • зонування за допомогою конструкцій.

У барі-ресторані Bilau використовуються усі методи розділення приміщення на зони.

Від зони до зони не змінюються тільки світлі дерев'яні стільниці натурального кольору та напільне покриття. 

На підлозі комбінується плитка двох форматів, білого та коричневого кольору:

  • біла плитка для підлоги;
  • кремова плитка для підлоги;
  • коричнева плитка для підлоги;
  • світло-коричнева плитка для підлоги.

Укладка виконана за схемою у вигляді виразного геометричного орнаменту.

Скільки коштувала керамічна плитка на підлогу у бар Bilau?

Ціна на напільну плитку від іспанських виробників починається з 250 грн. / кв. м. На жаль, площа бару-ресторану Bilau не відома, щоб цей параметр помножити на вартість 1 кв. м та визначити загальну ціну напільного покриття. 

Плитка в інтер’єрі. Бар Bilau в Бильбао, Испанія

Можна повторити укладку напільної плитки за схемою, презентованою дизайнерами бару, а придбати керамічну плитку від провідних іспанських виробників можна в нашому магазині, де вона представлена в широкому асортименті.

Кількість основних зон – дві, одна з них розділена навпіл вздовж стійки бару. В якості межі використовуються колони, оздоблені панелями темно-синього кольору. 

Зверху колони розташована капітель та вбудоване по периметру підсвічення. Інсталяція нагадує про класичну нотку в інтер’єрі.

Зона у стійки бару оформлена в жовтій кольоровій гаммі - фон, на якому табурети з м'якою оббивкою цегляного кольору виглядають виразно.

Зі стелі звисають жовті мережеві світильники у стилі Арт-Деко. Відкриті комунікації та вбудована під світка вигідно відтіняють їх витонченість.

Сусідня зона відділена від бару тільки колонами та представлена еклектичним ансамблем. 

Оздоблення стін - класичні панелі, прикрашені шпалерами з зображенням королівської лілії. Столики та зручні крісла з такою самою, як і біля бару, оббивкою освітлюються світильниками в індустріальному стилі, але з металом під золото.

Плитка в інтер’єрі. Бар Bilau в Бильбао, Испанія

Відкриті стелажі, вставлені винними пляшками, та встановлені задньою панеллю один до одного довгі дивани червоно-коричневого кольору – ще один захід зонування.

Друга зона – кремова і за розміром дорівнює двом попереднім. Темно-коричневі стіни з прямокутних панелей гармонійно поєднуються з напільним покриттям.

Стелю прикрашає золотистого кольору з шароподібних плафонів та металевих трубок, по яких проходить проводка. В якості акценту крайні столики біля стіни освітлюються світильниками сірого кольору.

Плитка в інтер’єрі. Бар Bilau в Бильбао, Испанія

Сантехнічне приміщення – скляне. Скляна стеля та верхня частина стін скріплені металевим каркасом чорного кольору. На нижній частині стін красується прямокутна плитка, як кажуть в народі, кабанчиком – за формою схожа на цеглу невеликого формату і укладається в розбіжку. Фаски по краю плитки надають об’єм керамічному оздобленню. Сріблястий колір стін та скляна стеля, в якій відображається геометричний декор підлоги, споріднює інтер’єр з hi-tech.

Плитка в інтер’єрі. Бар Bilau в Бильбао, Испанія

Вбудована сантехніка підібрана під обрану еклектику. Біла керамічна раковина має прямокутну форму та згладжені кути. 

Подвійна накладна раковина на стільницю зі скла з металевим каркасом на фоні сріблястих "цеглинок", змішувач вбудований та дозатор мила у металевій оболонці формує стосунки у футуристичному стилі.

Можна резюмувати: дизайнери створили унікальний інтер’єр, який завдяки поєднанню абсолютно різних стилів та модифікації їх елементів, виглядає самобутньо та ефектно.