Плитка "кабанчик" в інтер’єрі кухні та ванної кімнати

 

Історія плитки "кабанчик"

Історія керамічної плитки багата на традиції. Власна передісторія є й у настінної плитки, яку ми називаємо "кабанчик", а у західному світі вона відома як плитка - "метро".

У період розквіту модерну (кінець XIX – початок XX ст.) у моду ввійшли фасади будинків, облицьовані прямокутною плиткою, яка за формою схожа на звичайну цеглу.

Вироблялась плитка у формі цеглини, тільки більш тонкої та вкритої глазур'ю з обох боків. Вздовж довгого боку проходило поглиблення, а на торцях розташовувались два круглих наскрізних отвори. Коли будівельник ударяв по заготовці, вона розколювалась на дві плитки. Один з боків плитки був шорсткуватим та добре схоплювався в процесі укладки на фасад. 

Мабуть, два круглих отвори на торці комусь нагадали свинячий п'ятачок, тому що плитку назвали "кабанчик", назва прижилася та збереглася за нею до теперішнього часу.

З перших років XX ст. плитка прикрасила станції паризького метро. Ініціатором проекту оформлення був Гектор Гімар – французький архітектор та художник-декоратор. Приблизно у той самий період акуратна кладка прикрасила й стіни метрополітену у Лондоні та Нью-Йорку.

Закономірно, що у західних країнах плитку характерної форми та із нахиленою фаскою (скосом кромки до центру) за периметром називають плитка "метро".

Сучасна плитка "кабанчик" для інтер’єрів

Плитка "кабанчик" використовується для оформлення ванних кімнат та кухонь – для сучасного дизайну вже традиційне.

Сьогодні у моді великі візерунки та орнаменти, масивні плафони світильників, екрани телевізорів.

Дрібний формат керамічної плитки також не надто популярний. Якщо дизайнери вдаються до невеликих фрагментів у декорі, тоді вони розташовують на одній плитці середнього або великого формату зображення маленьких плиток, вже поєднаних у кладку. Завдяки сучасним технологіям цифрового друку, після укладки плитки на стіну визначити на око, дрібний чи середній формат використовувався, практично неможливо. 

Однак, провідні виробники керамічної плитки віддають данину традиції. В асортименті більшості торгівельних марок можна знайти колекції, у яких представлені прямокутні "цеглинки" із фасками по краю та без них.

Сучасна плитка кабанчик відрізняється різноманітністю кольорів, фактур та форматів.

Наприклад, іспанська фабрика Monopole Ceramica у колекції Petra пропонує глянсову плитку під кабанчик з імітацією фактури натурального каменя. Настінна плитка у форматі 300×100×6 мм виконана у бежевих тонах. Поцяткована прожилками поверхня плитки буде прикрасою як класичного, так і сучасного інтер’єру.

Керамічна плитка для ванної у формі "кабанчик" та з текстурою каменя буде ще виразніше у комбінації зі змішувачами класичної форми з латунною або бронзовою поверхнею та керамічними деталями у дизайні.

Як плитка для кухні колекція Petra ідеально виконає роль оздоблення для кухонного фартуха в інтер’єрі, оформленому у стилі мінімалізм або hi-tech. Обидва стилі виникли у XX ст., але зберегли статус сучасних дизайнерських напрямків до наших часів. 

Ще один приклад сучасної плитки "кабанчик" – колекція Mirage від Monopole Ceramica представлена плиткою у невеликому форматі 150×75×8 мм та різних кольорах із глянсовою фактурою.

Традиційний варіант плитки "кабанчик" перетворить інтер’єр ванної кімнати або кухні завдяки чудово підібраним кольорам плитки, легкому декору та витонченим розмірам. 

Італійська компанія Imola запропонувала колекцію Slash. Керамічна плитка "кабанчик" без фаски має формат 300×75×8 мм, а у якості декору італійські дизайнери використали кольори, які цього року експерти визнали трендовими – світлий кобальт, натуральний зелений та білий із неповторним акварельним ефектом. 

Як плитка для ванної колекція Slash - запорука оригінальності інтер’єру. Гарний колір настінного оздоблення у блискучому глянці у поєднанні із декором, що імітує перфорацію, дозволить створити надзвичайний дизайн ванної кімнати із сучасною сантехнікою – вбудованими змішувачами, витонченими раковинами та лаконічними підвісними унітазами.

У кухні плитка з італійської колекції виглядатиме яскравим декором. Не тільки кухонний фартух, але й стіни в інтер’єрі кухні, оформлені плиткою "кабанчик" у стилі колекції, виглядатимуть яскраво та виразно. 

Українська компанія Golden Tiles у колекції Metrotiles вже у назві повідомляє, що керамічна плитка "кабанчик" із фаскою – це імітація традиційного оздоблення станцій метро початку XX сторіччя.

Формат 200×100×8 мм та глянсова поверхня в інтер’єрі ванної кімнати або кухні виглядатимуть дуже презентабельно. 

Варіанти розкладки плитки "кабанчик"

1. Горизонтальна укладка – в розбіжку або зі зміщенням.

Пам'ятайте, плитку "кабанчик" спочатку використовували для імітації цегляної стіни. Варіант укладки зі зміщенням на 20, 30 та навіть 50 %.

На остаточний вигляд кухні або ванної кімнати впливає затірка. Колір затірки у тон із плиткою, контрастний або дружній за кольором додасть укладці графічності. Затірка повинна бути водостійкою, виготовленою на основі епоксидної смоли, яка не темнішає, тому що не всотує забруднення. 

2. Горизонтальна укладка – без зміщування або штабельна.

Укладка особливо виразно виглядає із затіркою контрастного кольору. 

3. Вертикально без зміщення.

Укладка виглядатиме надто просто, якщо не пограти із кольором або інтонуванням у межах однієї кольорової палітри. 

4. Вертикально зі зміщенням.

Вважається одним із складних способів укладки – модулі розміщуються вертикально та поєднуються зовсім трохи, враховуючи невелику ширину плитки. В інтер’єрі виглядає оригінально як у ванній кімнаті, так і у кухні – на кухонному фартуху особливо. 

5. Укладка "ялинкою" або у формі зигзагу.

У Франції таку розкладку назвали б шевроном. Керамічна плитка розташовується під кутом 90 або 45 градусів. Укладка вражає та підходить для інтер’єрів у будь-якому стилі – класичному або сучасному. 

6. Комбінація плиток різного розміру.

Плитка у різному форматі, з однаковою фактурою, підібрана під колір, у поєднанні з декором, який відповідає обраному стилю, в укладці виглядає оригінально.

Порушення симетрії завжди виглядає оригінальніше. 

Особливості використання плитки "кабанчик"

Важно пам’ятати, що плитка "кабанчик" візуально звужуватиме приміщення із невеликою площею, а у просторому приміщенні –зменшуватиме простір.

Глянсова плитка для кухні ідеально підходить для фартуха. Матова поверхня загубиться на ділянці між верхніми шафами та робочою поверхнею.

Без достатнього досвіду оздоблення кутів при укладці плитки "кабанчик" із фаскою призведе до неприємних наслідків. Очевидно, що при різці плитки фаска у місці різу зникає. 

Недоторканість фаски варто залишити кутам у місцях, де вони добре проглядаються. В решті місць підійде запіл кутів плитки під кутом у 45 градусів и акуратний декоративний стик.

При монтажі розеток необхідно розрахувати, щоб місце установки не співпадало із фасками на плитці.

Розпочали капітальний ремонт на кухні? Потрібна плитка для ванної? Бажаєте купити плитку "кабанчик" у нашому магазині plitka.kiev.ua? У каталозі представлена плитка "кабанчик" від провідних виробників.

Товари в колекції Fresh
Товари в колекції Metro
Товари в колекції Slash