Помилки при оформленні маленької ванної кімнати

 

Ремонтні роботи у ванній кімнаті, оновлення її інтер’єру краще починати зі складання детального плану. Вибір та розміщення сантехніки, особливості оздоблювальних матеріалів та декору важливо ретельно обміркувати, щоб уникнути помилок, які негативно вплинуть на кінцевий результат.

Раціональне використання простору у ванній кімнаті

Ванна кімната – функціональне приміщення, де головне ергономіка та візуальна гармонія. Про що треба попіклуватися в першу чергу?

1. Розміри приміщення. Повний комплект меблів для ванної кімнати не поміститься у сантехнічних приміщеннях старого житлового фонду, площа яких обмежена. Однак, зручна тумба під раковину та ванні шафи із дзеркалом, вибрані зі смаком та зручного розміру, цілком здатні задовольнити потребу у комфорті. 

Маленька ванна меблі приймає мінімально. Простір у ванній кімнаті повинно бути оптимізованим – приміщення повинно бути вільним настільки, щоб на гарнітур ванної кімнати не прийшлося весь час наштовхуватися. Можливо, усі меблі, які вмістить ваша ванна – тумба, пенал та/або пара полиць. Краще обмежити кількість предметів, аніж зробити перебування у ванній кімнаті некомфортним.

2. Ванна чи душова кабіна? Якщо під ванну кімнату виділена невелика площа, прийдеться визначитися з пріоритетами.

В залежності від можливостей простору, можна розглянути кутовий варіант установки сантехніки або меблів – унітазу, чаші раковини або ванни, душової кабіни, системи зберігання. Встановлений у кутку пенал у ванну заповнить простір, який однак пустував би. 

3. Підвищена вологість у ванній кімнаті зобов’язує попіклуватися про вентиляційну систему, щоб оздоблення та новенькі меблі для ванної не постраждали та не стали непридатними надто швидко.

У старому фонді необхідно перевірити вентиляцію, спроектовану під час будівництва будинку. За необхідності варто обладнати додаткову витяжку.

4. Важливо вирішити, чи використовувати невеликий простір ванної кімнати, щоб втиснути сюди пральну машину та декілька шаф для зберігання? Пральну машину можна розташувати за межами ванної кімнати – наприклад, у кухні, а гарнітур у ванну розділити та один з шаф поставити у передпокої – поруч з ванною кімнатою. Коли йдеться про зручність, можна і зовсім обійтись набором полиць та навісними антресолями, не купуючи повний гарнітур у ванну кімнату. 

5. Якщо ванна та душ сумісні, необхідно потурбуватись про огородження зони прийняття душу. Забудьте про текстиль – занавіска з тканини приведе до калюжі на підлозі, яка утворюватиметься кожного разу після прийняття душу.

Ідеальним варіантом буде установка спеціальної прозорої перегородки для ванни.

6. Не варто нехтувати крючками для рушників та електричними сушарками для рушників. У набір аксесуарів для ванної кімнати входять різні варіанти – настінні одинарні та подвійні крючки, тримачі для рушників у формі кільця. Прийнятну модель необхідно розмістити неподалік від зони прийняття ванни та/або душу на відстані простягнутої руки. 

Підбір оздоблювальних матеріалів, меблів, сантехніки та зонування

Зонування

В маленькому приміщенні меблі ванної кімнати та перегородки не підходять для зонування.

Дзеркало для ванної – знаковий предмет в інтер’єрі, який практично завжди розміщується над умивальником. Традиційний комплект - тумба під умивальник та дзеркало над нею, виділяє зону для умивання без будь-яких інших засобів зонування, які тільки перевантажать візуально інтер’єр.

Дзеркало повинно добре освітлюватись. Грамотно організоване освітлення творить чудеса. Світильники не випадково встановлюються по обидва боки від дзеркала. Бокове освітлення – ідеальний варіант. Якщо потік світла йтиме зверху, на обличчя ляжуть тіні і голитися або накладати макіяж буде незручно. 

Виокремлення зони умивальника, ванни або туалету візуально впорядковує простір. У маленькій ванній візуально позначити основні функціональні зони можна за допомогою фактур оздоблювальних матеріалів та кольору.

Виробники керамічної плитки створюють колекції, які включають базову плитку та декоративні фризи для прикраси, які є ідеальним інструментом для зонування.

Вибір керамічної плитки

Нехтування зручністю, безпекою та функціональністю на користь модних декоративних предметів та елементів інтер’єру – широко розповсюджена помилка.

Керамічна плитка з яскравим крупним орнаментом або візерунком візуально робить маленьке приміщення ще більш тісним.

Однак, перебір з білим кольором – ще одна помилка, яку можна здійснити при оформленні маленької ванної кімнати. 

Не потрібно боятися кольору, але варто ознайомитися з правилами роботи з кольором, про вплив світла на колір. Навіть білий колір виглядатиме свіжим та яскравим, а може бути сіруватим та бляклим.

Спеціалісти не рекомендують використовувати для напільного покриття у ванній кімнаті надто темну та строкату плитку – на такій підлозі не буде помітною розлита вода та підвищується ризик поковзнутися та отримати травму.

Для маленького приміщення оптимально підходить широкоформатна плитка у світлих тонах. Всупереч розповсюдженій омані, плитка невеликого формату візуально звужує простір, а великоформатна плитка світлого кольору, навпаки, сприяє візуальному розширенню простору. 

Глянсова плитка в поєднанні з грамотним освітленням ванна засяє та візуально виглядатиме просторішою.

Стиль – важливий спосіб приведення простору у порядок. Кожна деталь в інтер’єрі повинна відповідати принципам оформлення. Нехтування цим правилом призведе до несмаку, якщо, звичайно, метою не була поміркована еклектика (зміщення елементів з різних стилів в одному інтер’єрі). 

Який комплект меблів у ванну вибрати?

Економія повинна бути поміркованою. Не варто купувати неякісну сантехнику та меблі - такого пункту в плануванні покупок не повинно бути.

Безпідставна економія може призвести до ще більших витрат. Якщо придбати меблі у ванну з матеріалів, які швидко псуються під впливом вологи, дуже швидко прийдеться знову планувати покупку.

Краще одразу купити у ванну меблі від перевіреного бренду, який спеціалізується на виробництві мебельних гарнітурів, призначених для експлуатації в умовах підвищеної вологості.

В каталозі нашого магазину можна знайти меблі для санвузла та ванної кімнати у різному ціновому діапазоні. 

Вибравши ванний гарнітур та сантехніку, запросіть професіоналів для установки.

Яким повинно бути освітлення у ванній кімнаті?

Багаторівневе освітлення сьогодні у тренді. Багаторівнева організація освітлення – це практично та гарно.

Дзеркало з вбудованим підсвіченням або світильники по обидва боки дзеркала – гарний вибір для початку.

Вбудоване підсвічування на рівні підлоги у зоні ванни перетворить її загальний вигляд. Якщо ванна кімната оформлена у середземноморському стилі, необхідно знайти місце для декоративних предметів – наприклад, грецьких амфор, від підсвічування яких інтер’єр помітно виграє.

До того ж, освітлення на різних рівнях сприятиме комфортній атмосфері у ванній кімнаті у будь-який час на протязі доби.