Великоформатна плитка у ванній кімнаті

 

ЗМІСТ:

1. Чому великоформатна плитка в інтер’єрі краще виглядає?

2. Великоформатна плитка: особливості виробництва та монтажу

3. Великоформатна плитка для ванної кімнати: переваги та недоліки

4. Великоформатний керамограніт у ванну: особливості дизайну

 

Історія плитки починалась з мозаїчної укладки з фрагментів невеликого розміру. Майстри давнього світу відкрили технологію виробництва мозаїки та навіть без спеціального обладнання створювали чудові зразки оздоблення з випаленої глини.

Виробництво плитки певних розмірів вимагає скрупульозних досліджень процесу та розрахунків. Заготовки зменшуються після випалу. Визначити склад суміші, температуру випалу – тільки декілька очевидних моментів, які потрібно врахувати.

Великоформатну плитку у масове виробництво запустили тільки нещодавно. Цій події передувало інше відкриття - розробка технології виробництва керамограніту. Оздоблювальний матеріал з випаленої глини із коефіцієнтом вологостійкості 0,5 % та стійкістю до перепаду температур у широкому діапазоні став незамінним. 

На фото: великоформатний керамограніт ABK Ceramica Eco Chic

Керамограніт для ванної кімнати відкрив широкі можливості для дизайну інтер’єрів. Можна вибрати керамограніт у ванну з імітацією натурального каменя, дерева, бетону або штукатурки.

Виробники пропонують купити керамограніт для ванної кімнати із орнаментом або квітковим візерунком, у стилі італійської майоліки або голландської плитки. 

На фото: керамограніт ABK Ceramica Sensi Gems (1200×600 мм)

1. Чому великоформатна плитка в інтер’єрі краще виглядає?

Широко відомо, що слабке місце плиткової укладки – це відстань між плитками, яка після укладки заповнюється затіркою.

По-перше, шви забруднюються і їх потрібно періодично очищувати. В умовах підвищеної вологості на затірці може з’явитися плісняву та колонії грибка, з якими доведеться вести боротьбу, здебільшого нерівну.

По-друге, велика кількість швів впливає на сприйняття базового оздоблення керамічною плиткою.

У ряді випадків широкі шви – це гарно, до того ж вони навіть визначають стиль. Наприклад, у середземноморському або кантрі стилях широкі шви між плитками з імітацією натурального каменя або цегляної кладки надають автентичні риси інтер’єру. 

На фото: керамограніт ABK Ceramica Play (200х200 мм)

Велика роль у дизайні інтер’єрів із оздобленням керамічною плиткою відведена кольору затірки. Поєднання кольору плитки та затірки – прийом дизайну, який створює в інтер’єрі оригінальний фон.

Однак, дуже часто велика кількість швів дрібнить простір, кидається в очі, заважаючи бачити цілісну картину й сприймати інтер’єр повністю.

Проблему вдалось вирішити завдяки ректифікації керамічної плитки. Обрізка країв здійснюється на останньому етапі, а її результат – ідеально рівні краї та відсутність різниці за розміром у межах однієї партії.

Укладка ректифікованої плитки із мінімальним швом змінила зовнішній вигляд оздоблення. Втім, при використанні плитки дрібного формату шви однаково залишаються і у великій кількості. Якщо плитка під камінь або мармур, шви у великій кількості псують враження.

Таким чином, чим більше формат плитки, тим менше швів. Плитка після укладки виглядає як монолітна поверхня з мармуру або натурального каменя. 

На фото: керамограніт Almera Ceramica Cascata (1200х600 мм)

2. Великоформатна плитка: особливості виробництва та монтажу

Лінія з виробництва великоформатної плитки – дороге обладнання, тому плитка великого формату не може коштувати дешево.

Технологія виробництва великоформатної плитки практично не відрізняється від процесу з виробництва будь-якої керамічної плитки. З тією лише різницею, що плитка має великий розмір (максимальна довжина – 3 метри) та невелику товщину – від 3,5 до 6 мм.

Готові плити відстежуються декілька днів, потім проходять через ректифікацію. Краї обрізуються на 10 мм. Після ректифікації плити укріплюються скловолокном.

Якщо розміри плитки перевищують 1 метр, для транспортування виникне потреба у спеціальному комплекті із тримачами та вакуумними присосками. 

На фото: керамограніт Geotiles Crash (1800×900 мм)

Перед укладкою потрібно впевнитись, що основа ідеально рівна. Плитка невеликого розміру дозволяє замаскувати нерівності та дефекти. З великим форматом приховати нічого не можна, а проблеми з укладкою на нерівну поверхню обов’язково виникнуть.

Ґрунтування – обов’язковий етап, оскільки ґрунтовка заповнює мікроскопічні дефекти.

Для укладки великоформатної плитки використовується метод подвійного нанесення клею – зі зворотного боку плитки та на основу.

Адгезія плитки з основою має бути максимальною, оскільки пухирці повітря, які залишились, потім утворюють пустоти, в які може потрапити волога.

Позбавитися від пустот можна за умови, якщо після укладки пройтися поверхнею плитки за допомогою вібраційної панелі або «простукати» вручну. 

На фото: керамограніт Peronda Macchia Vecchia (1510×755 мм)

3. Великоформатна плитка для ванної кімнати: переваги та недоліки

Керамограніт для ванної кімнати – ідеальне оздоблення завдяки високій вологостійкості.

Як плитка для ванної великоформатні модулі викликають бурне обговорення. Не вщухають суперечки щодо доречності великоформатної плитки у ванній кімнаті.

Серед аргументів проти плитки великого розміру у ванній кімнаті багато стереотипів. В тому числі стосовно ваги модулів – ніби вони дуже важкі. У розділі про технологію виробництва йшлося про те, що великоформатна плитка надтонка й укріплюється скловолокном. Таким чином, не зважаючи на великий розмір, плитка не надто важка. 

На фото: керамограніт Peronda-Museum Haute (1510×755 мм)

Деякі майстри з укладки не радять плитку великого формату для ванної кімнати, висуваючи у якості аргументу маленьку площу приміщення. Ніби великоформатна плитка для ванної виглядає в укладці безглуздо.

Це ствердження – лише помилка. Головне, щоб плитка у ванну мала потрібний формат. Для цієї мети потрібно розібратися у тому, яку плитку можна вважати великоформатною. 

На фото: керамограніт Peronda Statuario Plus (1510×755 мм)

Середній формат закінчується на позначці 60 см. В залежності від площі ванної кімнати, потрібно вибрати формат, який впишеться у розміри приміщення із мінімальною потребою різки матеріалу.

Якщо підібрати керамограніт у ванну в нашому магазині plitka.kiev.ua, можна замовити безкоштовну 3D візуалізацію із параметрами конкретного приміщення. Візуалізація дозволить побачити, як виглядає плитка у ванну, яку ви обрали, - в тому числі з огляду на формат. 

На фото: керамограніт APE Ceramica Gio (750×750 мм)

4. Великоформатний керамограніт у ванну: особливості дизайну

Вибираючи великоформатний керамограніт у ванну, не варто боятися, що матеріалу з будь-яких причин не вистачить. Ми продаємо плитку поштучно, якщо потрібно докупити потрібний обсяг.

У невеликому приміщенні може виникнути потреба лише у парі плиток для оздоблення цілої стіни.

Плитка для ванної у великому форматі з імітацією мармуру або оніксу – чудовий вибір для класичного інтер’єру.

Грубувата текстура бетону та великоформатна плитка у ванну – абсолютно сумісні речі. Великі бетонні плити в інтер’єрі виглядають цілком природно.

Великоформатна плитка у ванну під дерево після укладки схожа на підлогу зі справжніх дерев’яних дощок. 

На фото: керамограніт Opoczno Quenos (798х798 мм)

В нашому магазині до 30 січня проводиться АКЦІЯ – Різдвяні знижки на сантехніку та плитку! В цей період плитка для ванної великого формату коштуватиме значно дешевше!

Товари в колекції Statuario Plus