Як вибрати керамічні сходи?

 

Найнижча сходинка - найміцніша: вона основа стійкості всіх сходів.

Стоячи на ній, можна ні про що не турбуватися; якщо воназроблена ​​міцно,

то служить опорою всього іншого.

Мішель Де Монтень

Ми завжди уявляємо кілька поверхів, коли мріємо про заміський будинок. Звісно ж, всі поверхи з'єднуються сходами. А сходи дуже часто в нашому розумінні мають бути парадні. Вони з'єднуть поверхи і вже стали візитною карткою багатьох будинків. Погодьтеся, що без сходів неможливо потрапити на інші поверхи будинку, ну, хіба що по водостічній трубі, як показано в деяких фільмах, але жарти жартами, та сходи присутні скрізь.А яка безліч цитат пов'язана саме з сходами і все про життєві сходи або про сходи успіху. Наприклад, Маргарет Тетчер так висловилася про підйом вгору: «Єдиний спосіб піднятися на вершину сходів - долати сходинку за сходинкою, по одній за раз. І в процесі цього підйому Ви раптово виявите у себе всі необхідні якості, навички та вміння, потрібні для досягнення успіху, якого Ви, начебто, ніколи не мали». А ось вже Габріель Гарсіа Маркес говорить про сходи як про високоякісний предмет: «Я намагаюся запобігти неприємних сюрпризів. Віддаю перевагу сходамніж ескалаторам…».  

Чим же облицювати сходи, щоб надати їм стильний естетичний вигляд і довговічність?

На це питання більшість відповідає, що віддає перевагу керамічній плитці для сходів, а саме клінкеру та керамограніту.

Про що говоримо: східець, східці, сту́панка, присхідець, капінос …

Давайте розбиратися в термінології разом. Щоб спілкуватися з продавцями потрібного вам товару на одній мові, це просто важливо знати, і, звичайно, шукати в рядку пошуку інтернета те, що вам дійсно необхідно. 

Східець, східці – це важливий елемент сходів, який в ході експлуатації піддається найбільшому навантаженню. Сходинка складається зі ступанки та присхідця.

Ступанка – це ширина горизонтальної частини східця, на яку людина ставить ногу. Відповідно її облицьовують плиткою або деревом, які закривають верхню частину поверхні сходів. По сходах зручніше за все підніматися при ширині ступанки не менше 25 см, щоб нога на неї ставала повністю, тому в екстер'єрі плитка для сходів повинна мати правильні розміри.

Присхідець – це плитка, яку ви не бачите зверху, ступаючи ногою на поверхню сходів. Вона розташована перпендикулярно ступанці, під нею, і це те «обличчя» сходів, яке можна побачити на шикарних фотографіях дизайну інтер'єра чи екстер'єра. Зручна висота присхідця, яка часто зустрічається і використовується як приклад - це 14 - 18 см. Якщо її перевищити, то по сходах буде дуже незручно підніматися літнім людям і дітям. 

До речі, можуть виділяти ще одну назву «майданчик» - це перша широка сходинка, вона практично завжди тонша, ніж «рядові сходинки», так як по висоті повинна збігатися з покриттям підлоги біля сходів.

Капіноси чи насічкищо краще?

За формою всі види східців діляться на дві групи - плитка з насічками і капіноси. Їх виробництво впливає на вартість обраної продукції.

Плитка з насічкамице взагалі найдешевший вид керамічних східців, які можна придбати за квадратними метрами.

Вони представляють собою звичайну плитку, на яку нанесені антиковзні смуги, які або прорізаються механічно, або штампуються пресом перед випалюванням. Сходинки з насічками можна придбати під будь-який розмір сходів, так як вони складаються з двох елементів: ступанки і присхідця. З приводу кольору - у покупців практично немає зауважень по розбіжності тону або кольору плитки з насічками.     

Капіноси або східецьз «носиком» («дзьобик»)

«Носик» або «дзьобик» на плитці, що загинається, або капінос, як його називають професіонали, служить захистом краю східця від попадання вологи у міжплиточні шви і головне від різних механічних пошкоджень. Але таку плитку виробляти складніше, тому вона продається поштучно за вищою ціною.  

Сходинка з капіносом може випускатися цільна, якщо вона зроблена екструзійним способом. Також вона може складатися з декількох частин - по типу монтажу це складові сходинки. Тоді «носик» для східців стає сполучним елементом між ступанкою і присхідцем. Коли сходи облицьовують плиткою всі елементи сходинки склеюють за допомогою спеціального клею для плитки. Існують інші синоніми позначення цих елементів: «профіль для сходинки», сходинка з капіносом, капінос для сходів або «фігурний карниз».

Клінкерна плитка для східців

Один з головних критеріїв до покриття сходів, який дуже часто вимагають покупці, - це щоб поверхня була неслизькою. Цій вимозі абсолютно відповідає сучасна клінкерна плитка. Клінкер має високий ступінь стирання, довговічний. Основні причини вибору цього матеріалу для оформлення вхідних груп готелів, дорогих ресторанів та будинків - низьке водопоглинання, висока морозостійкість і головне міцність.

Клінкерна плитка володіє шикарними естетичними якостями. Класика або модерн, мінімалізм або еклектика - у будь-якому з цих стилів клінкерна плитка для сходів буде ідеальним оформленням!  

Керамограніт для сходів

Ідеальним рішенням для декорування сходів стане керамограніт. Він володіє прекрасними експлуатаційними властивостями, а додавання кам'яної і гранітної крихти до його складу в процесі виготовлення, стане головним критерієм на його користь при виборі покриття для сходів. Адже керамограніт дуже міцний (в його складі властивості каменю!), має дуже високий клас стирання, температурні перепади ніяк не впливають на його якості, а практично нульове водопоглинання робить його дуже довговічним!

Звичайно, для сходів і підлогових покриттів використовується матовий керамограніт. Це неполірований матеріал, який після випалу не піддається ніяким додатковим обробкам. Матовий керамограніт злегка шорохуватий, така поверхня не ковзає, що дуже важливо при оформленні сходів.

Керамограніт у дизайні інтер'єрів та екстер'єрів вважається матеріалом преміум сегменту. Чудово підходить для сучасних стилів. Наприклад, в стилях лофт, мінімалізм або класика, індастріал чи кантрі керамограніт стане прекрасним помічником для додання заключного стильного образу будь-якому приміщенню і, звичайно, сходам. А імітації різних порід мармурів, дерева, бетону роблять його незамінним у дизайні будь-яких інтер'єрів та екстер'єрів квартир або будинків! 

Дерево та кераміка

У дизайні сходів внутрішніх приміщень дуже часто можна милуватися цікавою комбінацією матеріалів: кераміка і дерево. Коли на ступанці ми бачимо дерево, а на підступку відтіняється керамічна плитка. Виглядає дуже красиво і неординарно. Союз кераміки і дерева дає дивовижний результат!


Клінкерна плитка та керамограніт у будь-якому випадку вигідно підкреслять образ вашого будинку і будуть служити довгий час!