Як підібрати освітлення під тип та колір оздоблення?

 

Поняття світла та кольору та визначення їхньої ролі у дизайні?

Поєднання протилежностей – ідея діалектики, що ідеально пояснює принципи дизайну системи освітлення для житлового інтер’єру.

Світло та тепло – різновиди електромагнітного випромінювання, що зустрічається у природі у вигляді хвильових коливань з певною частотою.

У залежності від довжини хвилі світлове випромінювання око людини сприймає у вигляді кольору - червоного, оранжевого, жовтого, зеленого, блакитного, індиго та фіолетового. Колір має власний спектр відтінків - тонів та напівтонів. 

У сфері дизайну інтер’єрів світло, тепло та колір йдуть рука об руку, а їхня взаємодія переміщується з фізичної площини в естетичну.

Як вимірювати температуру кольору?

Як виконати поради дизайнерів – додайте теплих тонів, використайте холодні кольори? Визначити, теплий або холодний колір перед нами, допоможе його фізична природа.

Зображення спектру кольорів – коло, що містить основні кольори, що йдуть один за одним відповідно до зміни довжини світлової хвилі – чим довше, тим тепліше.

Червоний та жовтий – кольори вогню. Червоно-жовта палітра закономірно сприймається як тепла.

Синій колір асоціюється з водоймами, переливами льоду на сонці. Відтінки синього виглядають холодними – блакитний, васильковий, бузковий стримані та емоційно не яскраві. 

Посередині знаходяться кольори, які складаються з рівних часток теплих та холодних кольорових хвиль. Зелений колір отримується змішуванням жовтих та синіх фарб, а фіолетовий – це суміш двох протилежних кольорів – червоного та синього.

Як впливає тип світлового потоку на сприйняття кольорів?

За поняттям "природного освітлення" приховується сонячне світло, ступінь надходження якого змінюється в залежності від розташування приміщення по сторонах світу. Принцип дуже простий – де менше сонця, використовують теплі кольори, а де природне освітлення потрапляє аж занадто, не завадить "легкий душ" приглушеної кольорової палітри.

1. Кімнати з видом на південь більшу частину дня залиті сонячним світлом.

Яскраві глибокі кольори під променями сонця втрачають яскравість. Світлі тони відбивають більше світла, посилюючи ступінь освітленості у кімнаті.

В умовах яскравого природного освітлення у виграші відтінки холодного спектру, які "охолоджують" інтер’єр та… колір. Ідеально пасуватимуть насичені тони та напівтони блакитної та зеленої палітри. 

Важливо пам’ятати, що всі кольори, окрім семи чистих – це складні відтінки. Блакитний колір, не дивлячись на приналежність до холодного спектру, також може бути теплим, якщо в його складі більше зеленого, аніж сірого напівтону. В сонячних променях димчасто-блакитний виглядатиме дуже гарно.

Керамічна плитка з глянсовою плиткою в разі потрапляння на поверхню яскравих сонячних променів інтенсивно відображатиме їх, осліплювати та примножувати фотони. 

Матова або наполовину полірована плитка підійде набагато більше й не зведе нанівець зусилля дизайнерів, заливаючи приміщення потоками відбитого світла.

У приміщеннях, що виходять вікнами на сонячний бік, для оздоблення підійде плитка під бетон, камінь, мармур або темне дерево.

2. Вікна з видом на північ – складний випадок для дизайну, заснованого на природному освітленні. Кімната здаватиметься меншою з причини дефіциту сонячного світла, що потрапляє всередину приміщення через вікна.

Світлі тони в оздобленні виглядатимуть бляклими. Шарму набудуть коричневі відтінки – бежевий та кремовий з рожевими або медово-жовтими напівтонами, які ледве помітні та схожі на ілюзію сонячних виблисків. 

Керамічна плитка з імітацією природної текстури дерева – ідеальне напільне покриття для північних кімнат. Медові та теракотові відтінки, гладка поверхня "зігріватиме" приміщення, яке недостатньо освітлюється природним чином.

3. Вікна виходять на захід – на думку професіоналів, це справжнє везіння. Сонце, що потрапляє у вікна у післяобідню пору, відрізняється м'якістю. До того ж, у вечірній час можна хоч щодня насолоджуватимя фантастичним видовищем заходу Сонця.

Бежеві відтінки у комбінації з насиченим рожевим, ліловим або бузковим – ідеальне кольорове рішення для західної кімнати. 

Підбираючи керамічну плитку, можна пофантазувати. Пасуватимуть декоративні імітації бетону, мармуру та дерева, пофарбовані у незвичайні натуральні кольори рожевої палітри – кораловий, кизил, фуксія, бузок.

4. Вікна, що виходять на схід – останній варіант розташування. Під променями вранішнього сонця, яке супроводжує свіжість та чистота зорі, стримана кольорова гамма з коричневих та сірих відтінків зберігає власну свіжість до пізніх сутінків. 

Керамічна плитка під камінь у сірих та коричневих тонах, які є природними для натуральної породи, добре пасує саме східному інтер’єру.

Що робити вечорами, особливо зимовими, коли сонячного світла замало?

Підбираючи систему штучного освітлення, важливо розміщувати освітлювальні прилади таким чином, щоб не виникло переходів від яскраво освітлених зон до затінених. Різкі виблиски викликають роздратування очей людини та несприятливі для психіки.

Сучасні лампи та світлодіодні стрічки мають низку показників – не тільки потужність випромінювання. Параметри, які набагато важливіше для дизайну інтер’єрів.

Кольорова температура визначає колір свічення лампи: 

- теплий (2200-3000 К) – подібний до теплих променів вранішнього сонця, додає яскравості теплим кольорам; 

-  нейтральний / білий / природний (до 4500 К) – не викривлює кольори та відтінки; 

- холодний (вище 4500 К) – додає кольорам яскравості, але тільки тим, що належать до холодного спектру синіх та зелених відтінків.

Саме від температури кольорів залежить правильність сприйняття кольору в інтер’єрі приміщення.

На додаток, варто звернути увагу на коефіцієнт CRI – показник передачі кольорів, який для якісного передавання кольорів в інтер’єрі не повинен бути нижче 60.

У приміщеннях, де відсутні вікна (передпокій, ванна кімната) потрібно забезпечити достатнє освітлення. Правильна комбінація стельового та настінного освітлення допоможе створити комфортну обстановку у будь-якому приміщенні.