Історія виникнення мозаїки

 Сьогодні в тренді мозаїка, історія якої розпочала відлік дуже давно.

Єгипетські поховання, розкішні римські бані (терми) та візантійські храми – традиційно їх оздоблення містило мозаїку.

Витончене мистецтво мозаїки було невід'ємною частиною кожної з стародавніх цивілізацій. В усі епохи та періоди люди будували житло та прагнули зробити його оздоблення неповторним.

Історія мозаїки

Колекція FS Marais від Peronda

 

Мозаїка відображає особливості людського сприйняття, яке, також як і мозаїчне панно, складається з дрібних фрагментів. Як різні деталі зливаються в єдину картину світосприйняття, формуючи індивідуальний погляд на життя, є таємницею нашої підсвідомості.

Створення цілого з деталей – задача, яка супроводжує будь-яку професійну та творчу діяльність.

Як виникла та розвивалась мозаїка

Розповісти все про мозаїку неможливо. Перше згадування про мозаїчне покриття належить до IV ст. до н.е. В ті часи у Міжріччі фасади цегляних будівель декорували мозаїкою з глиняних гвіздків-клинків з кольоровими шляпками. У будівництві використовувалася цеглу-сирець та кольорові гвіздки вбивались прямо у стіни.

Історія мозаїки

Колекція FS Rialto від Peronda

 

В Єгипті, Китаї та Південній Америці мозаїка використовувалась для інкрустації зброї, сундуків, шкатулок, фасадів меблів, посмертні маски.

Для мозаїки застосовувались матеріали, пофарбовані від природи в різні кольори та не втрачають свій колір з часом – шліфовані камінці, слонова кістка, перли, уламки вулканічного скла.

Ацтеки прославились складним малюнком мозаїки з яшми, обсидіану, агату та гірського кришталю. Пізніше їх традицію продовжили флорентійські майстри.

Історія мозаїки

Багатство прийомів, матеріалів та технік майстрів Давнього Сходу викликає захват у кожного, кому пощастило на власні очі побачити мозаїку з каменя, слонової кістки, різних порід дерева.

В Греції та Римі за античних часів мозаїка була також широко розповсюджена в оздобленні будівель як сьогодні керамічна плитка в квартирах. 

В Римі мозаїчні покриття змінили підлогу з землі або каменя. Оздоблення мозаїкою вважалось престижним, а її кількість та складність малюнка вказували на ступінь багатства та іменитості володаря.

.

Якщо в Візантії мозаїка вважалась матеріалом, який не піддається тлінню, в Римській імперії храми виглядали скромно, а будинки високопоставлених римлян майоріли мозаїчним оздобленням.

Смальта, з якої створювалась мозаїка у Візантії, виготовлювалась з матового скла, яке добре розсіює світло. Смальта не була природним матеріалом, її отримували за допомогою технології. 

Історія мозаїки

Способи кладки мозаїки

Створення зображення з фрагментів однакового розміру – складніший процес, аніж створення мозаїки з модуля. Римські майстри винайшли цей спосіб і від до наших часів є універсальним мозаїчним стилем.

Флорентійська техніка створення мозаїки зародилась у період Ренесансу. Фрагменти мозаїки були різними за розміром та силуетом та складались з цінних каменів.

Класична техніка об'єднала в собі усе підходи. 

Історія мозаїки

Колекція Mosaic Kin от Peronda

 

Вплив стиля Модерн на мозаїчне мистецтво

Поява стиля Модерн стала переламним моментом у розвитку мозаїки. Фрагменти мозаїчної композиції почали виготовлятись з нових матеріалів – кераміки, фарфору, скла та гальки, а в новому виді кладки всупереч усім стереотипам поєднались усі відомі способи. 

В одній композиції зустрічались фрагменти різного розміру та форми - від геометрично правильних до тих, що порушують закони геометрії.

Історія мозаїки

Колекція Vibrato від Museum

 

Мозаїка на керамічній плитці

Виробники керамічної плитки взяли на уваги модульний спосіб створення мозаїчного декору античних майстрів. Сьогодні в асортименті провідних компаній можна знайти велику кількість модулів з мозаїки, які складаються з фрагментів різної форми – квадрати, трикутники, гексагони.

У давні часи технічним боком створення модульної мозаїки була важка праця з наколювання малюнка, за яким йшла художня частина, коли на розміченому модулі закріплювалися фрагменти потрібного кольору. 

Історія мозаїки

Колекція Avangarde від Opozcno

 

Завдяки технологіям цифрового друку на поверхні керамічної плитки можна відтворити мозаїчний малюнок настільки достовірно, що візуально відрізнити керамічну мозаїку від середньовічної буде нелегко.

Дизайнери не зазіхають на "святе" і не прагнуть повторити мозаїчні твори древніх майстрів. Сучасні творчі ідеї та креативні рішення дозволяють створювати мозаїчні фризи для будь-якого дизайнерського напрямку – класичного чи сучасного.

Історія мозаїки

Колекція Grey Desert від Opozcno

 

Особливості застосування мозаїки

Мозаїка, викладена з керамічної плитки дрібного формату, рапорт якої повторюється, використовувались ще до нашої ери.

Завдяки дрібним сегментам, мозаїку використовують для оздоблення нерівних поверхонь та плавних переходів.

Колекції керамічної плитки від відомих брендів доповнюються мозаїчними фризами з фрагментами мозаїки різних форматів та форм. 

Імітація будь-якої мозаїчної поверхні – скляна мозаїка для кухні або ванни, напільна мозаїка, вкрита патиною, та мозаїка для стін в середземноморському стилі.

Яка мозаїка на кухню підійде ідеально? Біла мозаїка з глянсовою поверхнею для оздоблення кухонного фартуха або створення акцентної стіни гармонійно впишеться в інтер’єр в класичному, сільському (кантрі, прованс), скандинавському, сучасному (high-tech, мінімалізм).

Історія мозаїки

Колекція Luiza від Opozcno

 

Керамічна плитка (дрібна мозаїка) – традиційне оздоблення для ванної кімнати. 

Мозаїка у ванній від сучасних виробників має властивості підвищеної вологостійкості та стійкістю до стирання. А недорога мозаїка для ванної – сьогодні реальність. 

Які кольори мозаїки існують?

В асортименті:

  • мозаїка двокольорова бежево-коричнева – популярний тренд;
  • мозаїка бежева;
  • мозаїка біла;
  • мозаїка бірюзова;
  • мозаїка бронзова;
  • мозаїка блакитна;
  • мозаїка жовта;
  • мозаїка зелена;
  • мозаїка золото;
  • мозаїка золота.

Історія мозаїки

Колекція Paula Kitchen від Opozcno

 

Будь-яка ванна, мозаїка в якій викладена на одній зі стін, набуває нотки вишуканості та розкошів. Це відгомони минулих часів, коли купити мозаїку для оздоблення міг не кожний.

Керамічна плитка, мозаїка для ванної підбираються за кольором та фактурою. Глянсова мозаїка добре поєднується з матовою фактурою керамічної плитки для базового оздоблення.

Історія мозаїки

Колекція Sephora від Opozcno

 

Скільки коштує мозаїка?

Мозаїка, вартість якої доступна для споживачів, сьогодні представлена в широкому асортименті.

Де купити мозаїку з каменя? 

Купити мозаїку з імітацією камінної поверхні та фактури інших оздоблювальних матеріалів представлена в широкому асортименті в нашому інтернет-магазині.