Чорно-білий дизайн ванної кімнати

Чорно-білий інтер’єр вважають безсмертною класикою. Поєднання цих кольорів насправді ніколи не виходить з моди і знаходить своїх шанувальників.

Динаміка чорно-білого інтер’єру ванної кімнати – це рівна пульсація життя, корисна для відновлення бадьорості вранці та розслаблення після напруженого дня ввечері. Два кольори врівноважують один одного, продовжуючи конкуренцію, але ця боротьба двох протилежностей ніколи не виходить за рамки гармонії.

Чорно-білий інтер’єр не обов’язково повинен бути монохромним. Яскраві або пастельні кольорові акценти тільки посилюють особливий шарм суворого чорно-білого оформлення.

Важливо: чорний колір повинен переважати в нижній частині приміщення, а верхню краще віддати під білий колір. В зворотному випадку виникатиме відчуття невагомості та дисбалансу.

 Біла окремо стоїть ванна у ванній кімнаті

Переважання білого кольору візуально збільшує приміщення в об’ємі. Білі поверхні зобов’язують – їх поєднання з грубими фактурами виглядатиме простуватими та навіть вульгарними.

Переважання чорного кольору можна дозволити собі тільки в просторій ванній кімнаті. Керамічна раковина білого кольору, унітаз та біде, чаша ванної, змішувач білого кольору забезпечать достатню кількість білого кольору.

Чорний колір візуально віддаляє предмети. Якщо оформити найвіддаленішу стіну чорною плиткою, візуально приміщення набуде глибини та збільшиться.

Важливо: Абсолютно чорна підлога в поєднанні з білими стінами, стелею та сантехнікою – обстановка, в якій буде легко знаходитися у напівсонному стані з ранку та втомленим після важкого дня. 

Як подолати графічну чіткість чорно-білого інтер’єру?

1. В класичному інтер’єрі елементи декору під золото – основа традиційної пари світильників, багет для дзеркала, дрібні аксесуари та рушники, дуже ефективно пом’якшують контраст чорного та білого кольорів. Плетені килими золотистого кольору та плетені крісла також пасують.

 Окремо стоїть біла раковина

2. Крупний візерунок білого кольору на чорному фоні або чорного кольору на білому з плавними м'якими лініями. Ідеально підійдуть дружелюбний до іншого декору індійський пейслі або багатий рослинними мотивами дамаський візерунок. Візерунок може бути яскравим кольоровим акцентом іншого кольору.

  Біла ванна кімната

Єдиним акцентом іншого кольору в чорно-білому інтер’єрі може бути декоративне панно або мозаїка червоного, зеленого або жовтого кольору.

Для менших приміщень візерунок повинен бути дрібнішим, для просторих – крупнішим. 

 Чорна підвісна тумба в ванній кімнаті

Дизайнери рекомендують використовувати орнамент або декоративне панно на одній або двох суміжних стінах.

Вставки з дерева – ще один спосіб зруйнувати чорно-біле домінування.

Основні комбінації чорного та білого в інтер’єрі ванної кімнати

Чергуючи чорні та білі елементи, ніби клавіші фортепіано, кожного разу ми будемо отримувати інше звучання. 

Принцип чергування – на чорному фоні повинен розташовуватися предмет білого кольору, на білому фоні – чорний аксесуар. 

Наприклад, аксесуари для ванної кімнати чорного кольору, чорна ванна будуть ідеально виглядати на білому фоні настінного покриття. Біла акрилова раковина та чорний змішувач, а в якості фону - чорна плитка – ще одне гармонічне поєднання.

 Чорна раковина і біде чорного кольору

Чорна раковина та біде чорного кольору можуть бути частиною чорної акцентної стіни.

У куті або біля дальньої стіни, як правило, встановлюється душова кабіна - чорна матова на фоні чорно-білої мозаїки з дрібними сегментами вона виглядатиме елегантно та дещо таємниче.

 Чорна раковина і біде чорного кольору

Черная раковина и биде черного цвета могут быть частью черной акцентной стены.

В углу или у дальней стены, как правило, устанавливается душевая кабина - черная матовая на фоне черно-белой мозаики с мелкими сегментами она будет выглядеть элегантно и слегка таинственно.

 Популярний спосіб обробки керамічною плиткою двох кольорів - шаховий порядок

Популярний спосіб оздоблення керамічною плиткою двох кольорів - шаховий порядок.

Якщо дозволяє висота стелі, на деякій відстані від підлоги та на межі зі стелею можна пустити смуги з чорної плитки. Стеля при цьому трохи "опуститься", а оздоблені в шаховому порядку стіни будуть з двох сторін облямований. Змішувачі для ванної також можуть бути чорного кольору.

 Чорно-біла плитка шаховим порядком

Поєднання різних фактур - біла цегляна кладка для стін, чорна матова плитка для підлоги, двері та меблі з темного дерева.

 Чорно-біла плитка шаховим порядком

Сочетание разных фактур - белой кирпичной кладки для стен, черная матовая плитка для пола, дверь и мебель из темного дерева.

 Чорно-біла плитка в ванній кімнаті

Глянсова біла плитка для стін та матова сантехніка чорного кольору – ще одне вдале поєднання, в якому гра фактур виглядає дуже ефектно.

Глянсова біла плитка для підлоги, наскільки це практично?

Білий керамограніт з глянсовою поверхнею – ефектне оздоблення для стін, особливо якщо навпроти розташувати джерела світла та дзеркала. Але таке покриття для підлоги в ванній кімнаті стане катастрофою, тому що при потраплянні води глянець ковзатиме. 

Окрім того, однотонна біла поверхня частіше забруднюється та потребує додаткових зусиль для прибирання.

Чорна плитка або чорний керамограніт?

Для підлогового покриття краще зупинити свій вибір на якісному керамограніті з матовою поверхнею та високими показниками вологостійкості та зносостійкості, коефіцієнтом проти ковзання Anti Slip.

Використання керамогранітної плитки під мармур виглядає дуже ефектно. Як правило, поверхня чорного мармуру містить унікальний візерунок з білих прожилок, а на білому можна розгледіти чорні переплетіння.

Чорна плитка використовується з чорною затіркою, біла – з білосніжною. Біла плитка приховує недоліки та нерівності, чорна, навпаки, їх підкреслює.

Акценти для чорно-білого оздоблення

Металеві та хромовані поверхні гарно виглядають на чорному фоні, а бронзові та латунні – на білому. 

 Бронзовий змішувач на раковині

Важливо: Щоб зберегти ідею чорно-білої ванної кімнати, баночки та тюбики з косметичними засобами та зубною пастою краще тримати в закритих шафках.

Дзеркальні поверхні розширюють простір, тільки якщо в них відбиваються світлі поверхні. Біла стіна, розташована навпроти дзеркала, в маленькій ванній кімнаті стане джерелом додаткових квантів світла.

Освітлення в чорно-білій ванній кімнаті

Світло потрібне тепле. Багаторівневе яскраве освітлення в ванній з переважанням чорного кольору просто необхідно. Ідеально підійде точкове освітлення біля входу, раковини та над ванною або на стелі та вздовж стін.

Освітлення в нижній третині приміщення буде прийнятним в місцях скупчення чорного оздоблення.

Переваги та недоліки чорно-білої ванної кімнати

Переваги:

  • використовуючи два кольори легко виокремити функціональні зони;
  • елегантність – чорно-біла ванна завжди виглядає "на рівні";
  • довговічність – чорно-білий інтер’єр ніколи не виходить з моди;
  • контрастна палітра кольорів підходить як для класичних, так і для сучасних стилів;
  • обновити інтер’єр можна за допомогою аксесуарів інших кольорів.

Недоліки:

  • невеличка помилка в оформленні призведе до створення негармонійного інтер’єру;
  • кожна пляма буде помітною, прибирати доведеться регулярно.