Диво кераміка. Частина 2

 

Сьогодні вибір керамічної плитки різноманітний. Просто зовсім неможливо залишитися байдужим до фактур, кольорівта асортименту плитки. Але коли ми, сидячи вдома, представляємо наш вже оновлений житловий простір, здається, що визначитися з вибором – це дуже легко, і ми швидко підберемо те, що хочемо, до нашого інтер'єру. Але, зайшовши у великий супермаркет будівельних матеріалів, розуміємо, що хочемо вже щось інше: і цю б плиточку купив у червоний горох, або синю з ідеальною геометрією, а ось і біло-фіолетова проситься на стіну кухні або ванної кімнати... Ситуація, коли очі розбігаються і не знаєш, що купити, знайома багатьом. Але для того, щоб правильно вибрати керамічну плитку, треба оцінити, перш за все, габарити свого приміщення. Адже якщо не розрахувати розміри і фактуру плитки з геометрією і об'ємом приміщення, то ремонт може зовсім не сподобатися. І що тоді робити?

Розмір має значення 

Отже, якщо у вас в арсеналі велика габаритна житлоплоща, то краще вибирати теплі кольори – вони візуально зменшують приміщення і роблять його теплим, затишним, сімейним. До речі, темні, насичені кольори і відтінки теж підійдуть для цього. А ось орнамент, декори у велике приміщення краще вибирати з великим малюнком – вони відмінно там пропишуться. 

Але зовсім інша справа, коли у вас невелика квартира – вам точно треба збільшити простір. Звичайно, так легко, як пан Воланд з «Майстра і Маргарити» Михайла Булгакова, ми з вами зробити не зможемо, а от візуально збільшити приміщення вийде. Нам треба всього лише підібрати світлу і холодну по тонам керамічну плитку. 

Декори, декоративні елементи та фризи треба підбирати обережно, намагаючись не перенавантажувати простір великими і яскравими елементами.

У невисоких приміщеннях краще зробити вертикальний візерунок або прямокутну плитку покласти також, вертикально. Вони у висоту візуально збільшать простір. 

Як бачите, при плануванні ремонту важливо врахувати всі нюанси: освітлення, площу квартири або будинку, висоту приміщень, меблі, декор. Виходячи з цього, можна підбирати розміри керамічної плитки, колір і формат.

На сьогоднішній день форми керамічної плитки різноманітні. Якщо вам не подобається прямокутна плитка, її легко можна замінити на нетрадиційну, наприклад, гексагони (шестикутники) або ромби. 

Якщо вам дозволяє ваш простір, сміливо вибирайте різну. 

Знаєте, при зміні формату плитки легко змінити сприйняття міжплиточних швів. 

До речі, можна замовити мозаїку – нетривіально, зручно, красиво!

Дуже важливо вже при закупівлі плитки ретельно переконатися в правильній геометрії плити, перевірити на дефекти і відколи. При виборі підлогового покриття – плитка для підлоги - дивіться клас стирання.

Багатодосвідчені майстри при купівлі керамічної плитки радять замовляти матеріал на 10 відсотків більше необхідної кількості. Це вам дасть можливість уникнути браку й форс-мажорних обставин під час укладання плитки.

Керамічна плитка і догляд за нею

Звичайно, кожна господиня чи господар прагнуть, щоб тільки но зроблений ремонт і, зокрема, куплена керамічна плитка або керамограніт прослужили якомога довше. Щоб не бруднився, не терся й довго мав тільки що куплений вигляд. Для цього потрібен відповідний догляд. 

Досить протирати вологою губкою пил, який осідає на плитці. В магазинах можна знайти відповідні миючі засоби. Але краще не часто користуватися сильнодіючими, навіть агресивними миючими засобами, які складаються з кислотної основи, – вони шкодять міжплиточним швам на основі цементу, а іноді навіть плитці.

До речі, використання абразивних матеріалів теж протипоказано, тому металеві щіточки краще максимально обмежити. А плитку, що має глянцеву поверхню, краще зовсім захистити від них: всі подряпини, сколи, тріщини будуть особливо помітні на глянці.

Щітки з натуральним м'яким ворсом і хороший потужний пилосос найкраще впораються зі своїм завданням!

У коридорах, вітальнях, де покладена керамічна плитка або керамограніт, можна додати невеликі килимки. Вони прикрасять простір, зроблять його більш теплим і затишним, а також створять додатковий захист від піску і бруду.

Керамічна плитка. Знову про неї! 

Керамічна плитка довговічна, міцна, екологічно чиста, адже складається з глини, води і вогню. А різноманітність фактур, кольорів, відтінків і форм дозволяє оформляти цим унікальним матеріалом будь-які приміщення в будинку або квартирі.

Наприклад, ідеальним буде виглядати приміщення, оформлене плиткою, що імітує деревину, в спальні на стіні як яскраве кольорове панно. Або невеликий простір вітальні придбає досконалий і закінчений вигляд з 3-Д малюнком. А невеликий коридор за рахунок холодного відтінку керамічної плитки візуально збільшить простір і заграє новими фарбами! 

Експериментуйте, не забуваючи про основні правила інтерєрів, кольорів та форматів, і ваші експерименти стануть прикладом для інших у створенні свого унікального стилю життя.

До речі, експериментуючи з матеріалами, хтось винайшов кераміку, керамічну плитку, керамограніт, скло та мозаїку...