Види та типи кухонних змішувачів

 

Кухонний змішувач – головний господар у домі

Кухня – це душа дому

Коли ми говоримо про квартирута про господарів квартири, то знамениту фразу про те, що «театр починається з вішалки» можна перефразувати: «Квартира починається з кухні». Звичайно, це словосполучення можна оскаржити, але погодьтеся, для багатьох господинь кухня відіграє головну роль у будинку. Особливо це актуально в наші дні, коли кухня здопомогою задумки господарів або дизайнерів і роботи умілих майстрів перетворилася на кухню-студію. 

При першому погляді на кухонне приміщення повинні кидатися в очі краса і функціональність всіх його елементів. Адже завдяки затишку і ергономічності цього простору задається тон всьому інтер'єру квартири. І, до речі, як ви думаєте, де знаходиться душа будинку? Правильно! Звичайно, на кухні.

У першу чергу, на себе звертають увагу кухонні шафи і стільниці, духові шафи і плити. Але насправді одним з головних елементів є кухонний змішувач: як же часто ним користуються господарі будинку (і овочі помити, і посуд, і руки). Вже доведено, що кухонні змішувачі мають колосальне навантаження! І завдання покупця правильно вибрати функціональний змішувач для кухні.

Кухонний змішувач та його висота

Кухонний змішувач відрізняється від змішувача у ванну цілком певною ознакою – по висоті і формі виливу.

Кухонний змішувач обов'язково повинен бути з більш високим виливом або з більш високою лійкою, ніж змішувач для ванної кімнати. Адже завдяки високому носику виливу змішувача можна легко наповнити кухонний посуд водою, зручно помити габаритні предмети в мийці, наприклад, велику каструлю або сковороду, або кавун, чи наповнити водою відро... Тому висота кухонних змішувачів для зручності використання у середньому коливається від 13-14 см до 22 см. 

Виливи кухонних змішувачів

Виробники сантехнічних виробів, щоб задовольнити попит покупців, випускають різні кухонні змішувачі.

Вони бувають прямих або плавних форм. Це залежить від дизайну приміщення: класика або лофт, ар-деко або модерн... Наприклад, стиль мінімалізм передбачає прямі форми, ергономічні конструкції, мінімальне наповнення простору предметами. У такий інтер'єр підійдуть змішувачі прямих форм, одновентильні, ще краще сенсорні або термостатичні.

Як кажуть: «На смак і колір». Повірте, вибір величезний! 

Стаціонарні і висувні з режимом душ

Стаціонарні кухонні змішувачі мають один вилив, який може повертатися в різні боки залежно від бажання керуючої їм людини. 

Кухонні змішувачі з висувним душем або душовою лійкою відносяться до порівняно нових моделей. У них висувну лійку легко витягнути за вилив і використовувати за призначенням поза межами мийки. Це дуже зручно для наповнення водою великих ємностей, для промивання будь-яких предметів, овочів і фруктів.

Гнучкий шланг за ковпачок можна легко зняти з фіксації з підставки носика виливу змішувача і подовжити вилив до метра. Після завершення роботи шланг автоматично стане на місце. Кухонний змішувач з висувним душем має 2 режими струменя: душовий і аерирований.

Основні види змішувачів:

Змішувачі для кухні для горизонтальної поверхні поділяються на:

- двохважелеві або двохвентильні

- одноважільні або одновентильні

- сенсорні або безконтактні змішувачі (вода подається автоматично при піднесенні рук до виливу)

- термостатичні (на відкриття води працює термоелемент, який регулює температуру води).

Відмінність цих змішувачів у подачі води.

У двоважелевих змішувачах вода до вентилів подається незалежно один від одного і поділена в корпусі перегородкою. Вона йде на два крани з гарячою і холодною водою. Після вентилів розділяюча перегородка закінчується і у вилив вода подається вже в змішаному вигляді. І сам користувач регулює натиск і температуру води в двох кранах. 

Одноважільний змішувач набагато ергономічніший та зручніший, ніж двохважелевий. Одноважільні з одним важелем управління відразу змішують гарячу і холодну воду. Тут легко регулюється напір води теж одним важелем управління. Відповідно, одноважільні менше брудняться, маючи меншу площу дотику. Керувати одноважільним змішувачем набагато простіше, ніж двоважелевим, легко торкаючись однією рукою змішувача. 

До речі, виробники стали поєднувати традиційний одноважельний змішувач з краном для фільтрованої води. Зовні такі змішувачі відрізняються наявністю двох точок виливу води на носику і двома важелями управління водою. Одним великим і другим меншим (для води від фільтра). 

Сенсорні або безконтактні змішувачі – порівняно новий напрям у області сантехнічного обладнання. Ці змішувачі легкі в управлінні, завдяки встановленим сенсорним датчикам, безконтактні, що в сьогоднішніх умовах життя є важливим чинником санітарії та дезінфекції. Такі змішувачі з безконтактним керуванням, як правило, програмуються і мають основну та інженерну частини конструкції. Відрізнити безконтактний змішувач дуже легко – на його корпусі немає звичних важелів або вентилів для включення подачі води. Не торкаючись до нього, треба лише піднести до крана руки, і вода почне текти сама. Якщо ви придивитеся, то під виливом змішувача помітите невелику пляму – сенсор або інфрачервоний датчик, який чутливо реагує на об'єкт. Радіус дії датчиків - декілька сантиметрів. Цього цілком достатньо для управління водою в крані змішувача. 

Термостатичні змішувачі – диво комфорту та науково-технічного прогресу ХІХ століття. Термостатичний змішувач підтримує постійну температуру струменя з-під крана або душа незалежно від стрибків напору холодної або гарячої води.

Для комфортного та безпечного використання термостатичні змішувачі мають два важеля, що крутяться. Одним регулюється або задається настроювання постійної температури води, а другим важелем контролюється напір потоку води. Один раз встановив і користуйся постійно – розумний кран сам «згадає» всі налаштування.  

Аератор як елемент конструкції змішувача

Практично всі виливи сучасних змішувачів мають аератор. Це металева дво- або тришарова сітка на кінці виливу. Аератор наповнює повітрям струмінь води, розбиваючи його на дрібні частинки, насичуючи повітрям. Цим знижується розбризкування води при відкриванні і збільшується продуктивність струменя при меншому тиску води. Завдяки цим функціям аератор істотно економить витрату води. 

Крім висоти змішувачів існують три способи їх встановлення:

Кухонні змішувачі, що встановлюються на мийку.

Дані змішувачі підходять для невеликих приміщень кухні, коли треба заощадити місце і зробити більш ергономічнішим простір. 

Кухонні змішувачі, встановлювані на стільницю поруч з мийкою. Такі кухонні змішувачі крім своєї основної функції відіграють роль прикраси стільниці. 

Також є кухонні змішувачі, які встановлюються на стіну (але це доволі стара конструкція). Такі змішувачі можна зустріти в старих сталінках, у довоєнних будинках або (що буває рідше) в хрущовках. Іноді дизайнери вдаються до такого кріплення на стіну для створення колориту старовини або при оформленні ергономічного футуристичного простору. Доречі, вони економлять місце.   

Так у залежності від виду мийки та обраного варіанту установки змішувача, підбирається тип змішувача.

Як бачите, тема кухонних змішувачів різноманітна. І це ми не говорили про внутрішній устрій змішувача для кухні, про його форми, кольори і фактури.

Далі буде)