Як вибрати дзеркало для ванної кімнати

 

Підібрати дзеркало у ванну кімнату — не така вже й проста задача, як може здатися на перший погляд. На українському ринку існує колосальний асортимент виробів різних розмірів, форм. Є навіть дзеркала у ванну з вбудованим Wi-Fi модулем, який дозволяє транслювати музику або під'єднатися до смартфона. Сучасні технології пішли далеко вперед. Однак більшість людей найчастіше вибирає невелику шафу з дзеркалом у ванну — у ній зручно зберігати ліки, гігієнічні приналежності, і завжди можна оцінити зовнішній вигляд. Але якщо ви хочете чогось більш оригінального, дослідімоу всі варіанти, які можна знайти у магазинах меблів та аксесуарів. 

Оптимальний розмір і форма дзеркала

Першим критерієм, на який звертають увагу під час вибору дзеркала у ванну, є розмір. Він має відповідати габаритам приміщення. Для мініатюрної кімнати краще придбати невелике дзеркало у ванну, а для просторої підійде й велике панорамне. У другому випадку зростає декоративна роль виробу. Широке покриття великих розмірів візуально розширить простір кімнати, викличе відчуття свободи. Якщо ж місця у вас замало, то підійде й ванна шафа з дзеркалом — просто і функціонально. У деяких ситуаціях хорошим рішенням буде замовити виготовлення відбивального покриття за індивідуальними параметрами. Так ви точно будете впевнені у його ідеальній гармонії з іншими предметами меблів та оздоблення.

Залежно від форми, дзеркало у ванну може бути:

- круглим, овальним — додає кімнаті об’єм, елегантно виглядає у класичному інтер’єрі;

- квадратним — добре вписується у вузькі пропорційні приміщення;

- прямокутним — вертикальне візуально «підніме» стелю, горизонтальне — «розсуне» стіни;

- фігурним — популярне у родин з маленькими дітьми;

- нестандартним — вибір любителів ексклюзивного дизайну і нетривіальних рішень в оформленні будинку. 

Матеріал виготовлення та рама

Всі сучасні дзеркала у ванну виробляють на срібній або алюмінієвій основі. Перший варіант кращий, хоча й коштує трохи дорожче. Річ у тому, що така основа не боїться осідання вологи та тривалого впливу пару — саме те, що й потрібно для ванної кімнати. Крім того, подібні дзеркала ефектніше виглядають в інтер’єрі, а деякі з них навіть можна назвати витворами мистецтва. Не забудьте дослідити тильну сторону виробу. Вона повинна бути ідеально гладкою, без будь-яких дефектів, бульбашок, кривини.

Важливо враховувати матеріал як самого дзеркала, так і його рамки. В умовах підвищеної вологості від цього безпосередньо залежить термін експлуатації предмета. Фахівці радять дзеркала з рамою із пластику, нержавіючої сталі або металу з хромованим покриттям. Якщо вам сподобалася модель з дерев’яним оформленням, переконайтеся у наявності водовідштовхувального просочення. Хорошим рішенням у цьому випадку буде вологостійка ДСП. Можливий також вибір дзеркала зовсім без рами. Виглядає такий виріб досить універсально, його не складно вписати у будь-який інтер’єр. 

Розташування та роль освітлення

Загальноприйнято, що дзеркало для ванної кімнати вішається над раковиною. У більшості випадків це виправдано, але якщо площа приміщення дозволяє, можна розглянути й інші варіанти. Завдяки двосторонньому скотчу або рідким цвяхах виріб легко закріпити на будь-який відповідний поверхні без виконання у ній отворів. Досить часто використовують вбудоване дзеркало шафу у ванну. За ним можна зберігати різні приналежності, а у закритому стані воно являє собою дуже стильний елемент інтер’єру. 

Величезну роль у ванній кімнаті грає освітлення. Воно не лише дає можливість розглянути себе у всіх деталях, але й формує обстановку — створює атмосферу розслабленості або, навпаки, заряджає енергією для здійснення подвигів. Якщо ви погано бачите себе у відображенні, значить, потрібно задуматися про придбання дзеркала із зовнішньою або вбудованою лампою — красиве та практичне рішення. Зовнішній освітлювальний прилад легко повертається, прямуючи у потрібну сторону. Існують також моделі з декоративним підсвічуванням, де джерело розташовується за полотном, а не перед. Оригінально виглядає і має велику популярність у дизайнерів.

Поради інтер’єрних дизайнерів з вибору дзеркала

Щоб вибрати ідеальне дзеркало для ванної кімнати та залишитися задоволеним покупкою, слід виконати кілька дій:

- оцінити вихідні дані — розміри приміщення, передбачуване місце та спосіб монтажу;

- визначитися із формою та габаритами — стежте, щоб дзеркало гармонійно вписалася в інтер’єр;

- обміркувати функціональність — чи потрібен вам підігрів і підсвічування, модуль Wi-Fi та вбудований мультимедійний програвач;

- уважно вивчити вподобану модель — переконатися у відсутності подряпин, тріщин та інших дефектів, перевірити гладкість і рівність.

Рекомендуємо довіряти продукції перевірених українських або закордонних брендів. Великі виробники гарантують безпечність власних дзеркал, їхнім описам можна довіряти. Ви ж не хочете, щоб новий елемент інтер’єру ванної кімнати швидко змутнів або навіть тріснув через високу температуру повітря?

Попри те, що ванні шафи з дзеркалом стають все більш популярними у квартирах і приватних будинках, окремі відображальні поверхні так само мають попит. Кожна людина має своє уявлення про інтер’єр і втілює його у різний спосіб. Сучасні дзеркала доповнюють оформлення кімнати, відіграючи важливу декоративну роль. За допомогою такого предмета можна кардинально змінити стиль приміщення, розширити його простір, наповнити світлом і створити атмосферу легкості. Інтер’єрні дизайнери радять спершу визначитися із завданням, яке буде вирішувати дзеркало, а лише потім переходити до його покупки. Навіщо переплачувати за величезну панорамну панель, якщо вам буде досить і невеликої відображальної поверхні на дверцятах шафи?