Елегантна неокласика: як оформити інтер’єр на прикладі ванної кімнати

 

Неокласика: головні відмінності від неокласики

Неокласика – не компроміс між класикою та сучасними тенденціями дизайну. Неокласична стилістика увібрала в себе все найкраще, що уявляє собою класичний стиль - благородство, елегантність форм, натуральні матеріали та природну палітру.

Відкритість для актуальних тенденцій – данина часу та змінам, які його перебіг несе із собою. Прагнення до простих та лаконічних форм меблів та організації простору у відповідності із законами ергономіки не призводить до відмови від класичних канонів. 

Неокласичні інтер’єри – зрозуміліші та простіші, позбавлені візуальної мішури. Сучасність не вторгається у статичні класичні композиції, як карколомний варвар, для якого їх цінності є чужорідними. Сучасні елементи інтер’єру розставляють акценти, поступаючись головною роллю класиці. Новий напрямок – це витончена еклектика, легка та гнучка.

Більше "повітря" у приміщенні, розріджена обстановка розширює простір – нехай не так, як у мінімалізмі, але все ж таки достатньо, щоб зрозуміти, що це не суворий класичний інтер’єр. 

Нова класика – універсальний стиль

Неокласичний стиль відрізняється від суворої класики демократичним підходом до дизайну. Натуральні матеріали поступаються місцем більш практичним імітаціям. Дизайн ванної кімнати, кухні, холу або вітальні повинна містити елементи класичного та сучасного стиля у співвідношенні 2:1.

Сьогодні керамічна плитка під дерево, яке є традиційним оздобленням у класичному інтер’єрі, точно повторюють текстури преміальних порід деревини.

Імітація благородного мармуру облагороджує неокласичний інтер’єр, додаючи інтер’єру розкішну нотку. 

У деяких неокласичних інтер’єрах дизайнери використовують керамічну плитку під бетон, підкреслюючи присутність сучасних віянь.

Керамічна плитка з орнаментом повинна відповідати класичним традиціям, інакше концепція стиля зруйнується. Буде важко визначити, який стиль використано для оформлення інтер’єру, якщо орнамент не має класичних коренів.

Керамічна плитка зі утертостями на фактурі натурального каменя – імітація проведе у життя ідею неокласичного інтер’єру та залишить простір для його сучасних інтерпретацій. 

Основні елементи неокласичного стиля

Неокласика виглядатиме гармонійно як у родовому заміському будинку, так і в міських апартаментах.

Головна мета оформлення – створити знайому композицію. Присутність в інтер’єрі елементів класичних та сучасних стилів – ознака, що визначає стиль.

1. Кольорове оформлення.

Спокійну класичну палітру час від часу порушують яскраві акценти або несподівані відтінки у якості додаткового кольору.

Підбір кольорів підкоряється законам поєднання кольорів – 60-65 % займає базовий колір (нейтральна палітра для неокласики – відтінки сірого та бежевого), 30 % - додатковий колір, який підбирається з сусідньої палітри, 10 % - кольоровий акцент, який підбирається на протилежному боці кольорового кола Герінга.

Ідеально виглядає інтер’єр у ніжних зелених або рожевих відтінках, а доповненням при цьому будуть традиційні класичні кольори – сірий та бежевий. Така перестановка сил незвична для класики та вказує на її неокласичну інтерпретацію. 

2. Планування вільного простору.

Класичні принципи розстановки меблів полягає у дотриманні симетрії та пропорційності. Для ефекту дзеркальності достатньо два парних світильники у ванній кімнаті, два однакових крісла - у вітальні, два шифоньєри - у кухні – головне, щоб спрацював закон симетрії.

Простір не можна перевантажувати ані по горизонталі, ані по вертикалі.

Зсунути центр композиції до вікна або у будь-яку іншу зону – крок до сучасного оформлення. Класичне оформлення центроване та не визнає асиметрію у будь-якому прояві.

Зсув мебельної композиції від стіни до центру – ще один прийом для надання інтер’єру неокласичного аромату.

Навіть американська неокласика зберігає тенденції класичного інтер’єру – масивні меблі, натуральний текстиль та природні текстури для оздоблення поєднуються із абстракціями на стінах та східними люстрами з кованого металу. 

3. Форми у неокласичному інтер’єрі.

Форми – інструмент для сучасних акцентів у неокласичному інтер’єрі. Обриси предметів підкоряються не тільки класичній естетиці, але й функціональності. Форми залишаються витонченими, але зручність виходить на перший план.

У неокласичному інтер’єрі поява сучасної плазми не виглядатиме дивно, так само як світильники у формі дзвону, шару, квадрату або конусу сценічних прожекторів. 

Як створити дизайн ванної кімнати у стилі неокласики?

На прикладі ванної кімнати легко визначити пріоритети. Дизайн ванної кімнати вимагає балансу між класичними традиціями та сучасними тенденціями.

Варіанти оформлення неокласичного інтер’єру ванної кімнати

Керамічну плитку для ванної кімнати із імітацією мармурової поверхні треба доповнювати парними світильниками по обидва боки дзеркала над умивальником.

Дзеркало у ванну без рами або з тонким багетом у сучасному стилі обов’язково доповнюється класичними елементами – кришталева люстра, меблі у ванну із химерними формами, плитка у ванну із імітацією натурального дерева або мармуру.

Якщо купити змішувач у ванну у класичному стилі, плитка для ванної повинна бути яскравою, можливо, багатокольоровою. У зменшеному масштабі підійде занавіска в авангардному стилі – із декором з кольорових геометричних фігур. 

Якщо купити змішувач у ванну у сучасному стилі, настінна плитка у ванну з імітацією мармуру, напільна плитка у ванну з імітацією деревини натуральних порід доповнить композицію.

Дизайн ванної кімнати у неокласичному стилі із комбінацією, до якої входить плитка для ванни з імітацією мармуру та мозаїка, можна доповнити сучасними меблями із правильною геометрією. Прямі лінії будуть гармонійно виглядати із масивним багетом для дзеркала та змішувачем із керамічними деталями у класичному стилі.

Округлі форми раковини та ванни, парні предмети та кришталеві плафони у поєднанні із пласкими фасадами та плиткою під бетон - дизайн ванної кімнати, в якому присутнє необхідне співвідношення класичних та сучасних елементів інтер’єру. 

Класичні деталі, які доповнять неокласичний інтер’єр

1. Фурнітура під бронзу, срібло або золото із ажурним різьбленням – незмінний атрибут класичного стиля. Навіть якщо форма ручок на ящиках та дверцятах буде сучасною, фактура металу додасть класичну нотку.

2. Доповнення оздоблення венеціанською штукатуркою або її імітацією буде достатнім, якщо в інтер’єрі присутній дорогий текстиль та класичний меблевий гарнітур.

3. Широкі дверні отвори та складні двері – класичний акцент у будь-якому інтер’єрі. Фільонки та пілястри посилюють класичний ефект.

4. Матове освітлення – не надто яскраве, але достатнє для того, щоб підкреслити красу текстури мармуру та натурального дерева. 

В нашому магазині plitka.kiev.ua у широкому асортименті представлена керамічна плитка з імітацією натуральних матеріалів – дерева, мармуру, каменя, а також змішувачі, раковини, ванни, унітази та меблеві гарнітури у класичному та сучасному стилі.