Сміливий дизайн ванної кімнати: укладка плитки із незвичайною геометрією

 

Особливості дизайну сучасного інтер’єру ванної кімнати

Дизайн ванної кімнати усе частіше нагадує оформлення житлових кімнат. Елегантне оздоблення, оригінальні дизайнерські рішення, затишне освітлення – головні тенденції оформлення сучасної ванної кімнати.

Ще нещодавно на вершині модного оздоблення знаходився мармур, а точніше, імітації благородного каменя на керамічній плитці. Здавалось, неможливо перевершити красу напівпрозорої, вкрита хаотичним малюнком рисунком прожилок, поверхні.

Напружений темп життя, суворий розклад дня, потреба у робочому настрої додають до дизайну житлового простору свої корективи. Ванна кімната – це не тільки місце для відпочинку та розслаблення, але й "стартовий майданчик", звідки кожного ранку починається розбіг, розрахований на тривалий робочий день. 

Художні орнаменти, хаотична геометрія, що нагадує головоломку, рельєфний декор з горизонтальних та вертикальних ліній – дизайн ванної кімнати, який тримає нервову систему у тонусі та примушує мозок працювати в активному режимі.

Проста естетика інтер’єрів з геометричним орнаментом у якості лейтмотиву гармонійно поєднує у собі правильні форми, кольори природного походження та матову та сатиновану фактуру плитки, які виглядають спокійнішими та елегантнішими за блискучий глянець.

Геометричні фігури в оздобленні – у чому сенс?

Геометричний малюнок додає інтер’єру динаміки та візуальної ілюзії руху.

Геометричні схеми в оздобленні – фокусна точка та виразний акцент. Орнамент, що складається з геометричних фігур, є традиційним декором у різних стилях – неокласика, середземноморський, скандинавський, конструктивізм, мінімалізм. Перелік не повний, оскільки геометричний орнамент знайшов лазівку навіть у класичні французькі інтер’єри, химерніше та ніжніше за які не може бути.

Класична укладка паркету "ялинкою" або зігзагом у Франції зветься "Шеврон", традиційна клітка на текстилі – це Тартан або етнічний орнамент Шотландії, що починався у часи давніх галів, а сплетіння геометричних фрагментів тієї чи іншої геометричної форми з художнім наповненням фігур – мавританський орнамент "Мареска", безперервність якого обумовлена "страхом пустоти" та бажанням заповнити життя змістом. 

Еклектика – дизайнерський напрямок, який пропонує змішувати традиції різних стилів та історичних епох. Використання геометричних орнаментів в інтер’єрі давно вийшло за межі того або іншого стиля та знаходиться у статусі універсального декоративного прийому.

Сучасні тренди оздоблення керамічною плиткою з геометричним орнаментом

Головна умова вдалого дизайну – висока якість оздоблення, меблів та інших елементів інтер’єрів. Сучасна керамічна плитка – продукція високої якості.

Якісною є не тільки сама плитка як оздоблювальний матеріал, але й його декоративна складова. Висока якість імітацій текстур натуральних матеріалів, орнаментів, візерунків та сюжетних зображень дозволяє створити дизайн ванної кімнати у будь-якому стилі, не порушуючи автентичність оформлення.

1. Великоформатна плитка як інструмент геометричного декору в інтер’єрі

Геометричний малюнок у дизайні ванної кімнати – тренд, який не втрачає власних позицій вже на протязі багатьох років.

Сьогодні зростає попит на великий формат керамічної плитки. Великоформатний керамограніт в інтер’єрі ванної кімнати не випадково б'є рекорди.

Ректифікація матеріалу – незмінний технічний параметр широкоформатного матеріалу. Рівні краї дозволяють укладку з мінімальним швом (1,5-2 мм) або безшовним способом, завдяки чому готова поверхня виглядає монолітною. 

По-перше, за технічними параметрами оздоблення ідеально підходить для приміщень з підвищеною вологістю та постійним перепадом температур.

По-друге, керамічна плитка великого формату однаково добре виглядає як у просторій ванній кімнаті, так і в невеликих приміщеннях. Маленька ванна кімната навіть отримує низку переваг: із широкоформатною плиткою легко працювати та вона сприяє візуальному розширенню простору.

Третя причина популярності – кожна колекція керамічної плитки, незалежно від декору, передбачає вибір за кольором. Саме різні кольорові рішення дозволяють створювати графічні схеми укладки в інтер’єрі ванної кімнати, засновані на поєднанні плитки різних кольорів.

Горизонтальна або вертикальна укладка призводить до різного декоративного ефекту та впливає на візуальне сприйняття розмірів приміщення. За горизонталлю – поглиблює, за вертикаллю – робить вищою стелю. 

Підвищеним попитом сьогодні користуються імітації фактур під бетон, дерево, натуральний камінь.

2. Геометрична форма керамічної плитки та її імітації як елемент графічних схем декору інтер’єру

Шестикутна плитка – не єдиний варіант геометричної форми, яку використовують дизайнери керамічної плитки. Сьогодні широке розповсюдження отримали декоративні модулі у формі трикутників, геометричні комбінації з різних фігур на поверхні плитки стандартної форми у вигляді квадрату або прямокутника.

Оздоблення може займати стіни та навіть переходити на екран ванни, а також на напільне покриття. Ближче до підлоги за традицією повинен бути темний колір, оскільки надто світле напільне покриття в поєднанні з більш темними стінами виглядає візуально повітряним – здається, що підлоги зовсім немає. 

На стінах можна фрагментарно додавати керамічну плитку з геометричними фігурами. До того ж фігури та базовий фон повині бути контрастними. У настінному оздобленні можна залишати чорні або білі плями, якого б кольору не був основний фон.

3. Плитка-кабанчик та різні способи її укладки

Плитка-кабанчик із фаскою або без неї сьогодні популярна як ніколи. Виробники створюють колекції керамічної плитки "кабанчик" з різними типами поверхні – матова, глянсова, та різних кольорів.

Інструментом дизайнера є схема укладки. Подоба цегляної кладки в розбіжку, шеврон або зигзаг, вертикальна або діагональна.

Плитка-кабанчик з рельєфним геометричним декором –хвилясті та прямі смуги, випуклості з об’ємом. Структурована плитка – це ще один інструмент створення геометричного декору в інтер’єрі ванної кімнати. 

4. Декор на плитці з імітацією фактури дерева, мармуру, натурального каменя

Укладка керамічної плитки з імітацією фактури різних оздоблювальних матеріалів з активним малюнком – дерево, мармур та натуральний камінь, дозволяє створювати унікальне оздоблення. Напрямок – головний інструмент дизайну. Візерунок з серцевинних променів на фактурі дерева або прожилок або тріщин та сколів на мармурі та натуральному камені мають геометричну спрямованість ліній. 

5. Зонування за допомогою геометрії укладки

У ванній кімнаті велике значення має поділ на функціональні зони. Геометричний малюнок у дизайні ванної кімнати вдало виступає в якості інструменту зонування ідеально підійде для зони умивальника, ванни або душової кабіни. 

В нашому магазині plitka.kiev.ua у широкому асортименті представлена керамічна плитка з геометричним малюнком від провідних виробників.