Жан-Kуї Деніо: унікальний стиль французького декоратора

Дизайнер інтер'єру - чарівник, який змінює простір до невпізнання. У кожного знаменитого дизайнера інтер’єрів є власний фірмовий почерк, за яким спеціаліст здатен безпомилково визначити автора дизайну.

Хто він - Жан-Луї Деніо?

Французький дизайнер Жан-Луї Деніо стрімко піднявся на вершину олімпу. 

Чарівний лідер із сором’язливою посмішкою пояснює своє ставлення до свободи та першості: "Я хочу показати усім, хто у декораторському світі головний … Справа не у владі – я дуже м'яка людина, зовсім не агресивна. Просто не потрібно мене недооцінювати, навішувати на мене ярлики...".

 Кто он - Жан-Луи Денио?

Король декораторів – прихильник класики та неокласики, а його авторський почерк – це безподібні поєднання з антикварних, вінтажних та дизайнерських предметів. 

Жан-Луї Деніо охоче коментує власний стиль: "Мій стиль наповнений історією та літературою з різних періодів".

 Кто он - Жан-Луи Денио?

З трьох років Жан-Луї із задоволення малював. У десять років захоплення живописом перетворилось у інтерес до створення ескізів будинків та інтер’єрів – при тому, що перший стильний інтер’єр у журналі про дизайн Жан-Луї побачив лише у14 років.

Сім'я бажала для сина кар’єри лікаря, юриста або льотчика, але син вперто не виявляв цікавості до навчання, з натхненням малюючи будинки та інтер’єри. Батьки не вірили у майбутнє сина у художній професії, але юнак не уявляв себе поза мистецтвом.

На шляху до мрії майбутній метр підробляв малярем, був одружений на принцесі, працював нянькою.

Після закінчення вищої школи дизайну "Еколь-Ніссім-де-Камондо" та відкриття дизайнерського бюро, інтер’єри від Жана-Луї Деніо почали з'являтися один за одним.

Перший же інтер’єр, надісланий Жаном-Луї Деніо у редакцію популярного журналу, одразу ж потрапив на обкладинку номера.

У чому секрет французького дизайнера? В одному з інтерв’ю він зізнавався: "Інтер'єр, в якому я працюю, для мене ніби площадка для гри, де я можу дати волю уяві та безмежності."

 Кто он - Жан-Луи Денио?

Знамениті роботи Жана-Луї Деніо

Перелік проектів знаменитого дизайнера величезний, але за двадцять років жоден ексклюзивний захід або елемент не перекочував з одного проекту до іншого. Кожний інтер’єр – це новий сценарій. 

Фото робіт Жана-Луї Деніо - калейдоскоп з фактур, фігур, кольорових поєднань та незвичайних силуетів меблів.

Про власний дизайнерський стиль Деніо говорить: "Мій підхід до проектів – інтенсивно багатошаровий – з кованим металом, з прожилками мармуру, інкрустацією деревом…". І зізнається: "Мої проекти виглядають набагато дорожчими, аніж насправді коштують. Справа… в тому, як декоратор поєднує речі між собою".

Метр використовує керамічну плитку з матовою та полірованою фактурою та імітаціями каменя, мармуру, металу та дерева.

 Кто он - Жан-Луи Денио?

Поглянемо на інтер’єри Жана-Луї Деніо очами самого дизайнера:

 Пентхаус у клубному будинку Nabokov на Остоженці у Москві.

Архітектура будинку Nabokov та оточуючий ландшафт вразили Деніо, а вигляд з тераси на храм Христа Спасителя допоміг прийняти остаточне рішення про участь у проекті. 

Як і твори В. Набокова, дизайн інтер’єру Жана-Луї Деніо геніальний і невловимий:"Я ніколи не використовував однотону тканину у проектах, а оголені стіни приводять мене у паніку. Я завжди намагаюсь досягти чогось чарівного".

В інтер’єрі тон задають геометричні форми меблів у поєднанні з монументальною фактурою каменя, хромований метал та м'які поєднання кольорів з домінування улюбленої палітри дизайнера - сірої.

Жан-Луї використовує більше п'ятдесяти відтінків сірого. У його талановитих руках сірий додає благородства, заспокоює, інтригує та захоплює, в той же чай незмінно візуально об’єднуючи в одне ціле усі елементи інтер’єру.

Приміщення розділено на зони… тільки умовно. Наліво від вхідних дверей домінанта - середземноморські мотиви.

 Кто он - Жан-Луи Денио?

Квадратна керамічна плитка з матовою фактурою та імітацією натурального каменя прикрашає підлогу. Укладка ромбами виглядає оригінально у поєднанні з килимовим покриттям світло-сірого кольору з розмитим зеленим візерунком та кімнатними рослинами.

У другій частині оздоблення каміна керамічною плиткою під білий мармур доповнена мармуровою основою настільної лампи та оббивкою пуфів з імітацією благородного каменя.

Килимовому покриттю з дуговими штрихами вторять ламані лінії крісел.

Метал представлений у двох варіантах – кругла хромована стільниця та бронзові підсвічники.

 Кто он - Жан-Луи Денио?

 Готель Nolinski у Парижі, неподалік від Лувру (Франція).

Новий готель у центрі Парижу – велика робота Деніо. У готелі 45 номерів, ресторан, бар, кімната для чаювання, реєстратура, басейн та спа-центр.

Кожний номер має унікальний дизайн та власну кольорову гамму. Домінує сірий, зелений та малиновий кольори. У якості додаткових кольорів – відтінки синього та смарагдово-зеленого. 

 Кто он - Жан-Луи Денио?

Особливість номерів - ретро-предмети 70-х рр. XX ст. Атмосфера зіткана з кераміки та килимових покриттів з м'якого текстилю.

Унікальні силуети меблів - трикутна основа з полірованого дерева для секретера, англійські крісла з вухами, французькі кушетки біля узніжжя ліжка. 

 Кто он - Жан-Луи Денио?

Французький дизайн ванної кімнати – це мармурові раковини, латунні елементи змішувачів. Глянсова плитка невеликого формату представлена у трьох кольорах – білому та двох відтінках сірого. Кахель укладений у вигляді плетення.

 Заміський будиночок дизайнера у Хемптонсі.

Як Жан-Луї Деніо дивиться на облаштування інтер’єру будинку у житті?

Будиночок дизайнера – це еклектика французької класики та середземноморського стиля. Увагу Жана-Луї притягнув сад з масивними деревами.

Для Жана-Луї не прийнятні принципи мінімалізму: "Я прагну відійти якомога далі від білої коробки. Мої інтер’єри – це атмосфера, характер, текстура та відчуття гармонії".

Вітальня у будинку оформлена у класичних традиціях – симетрія предметів, столик з дерева, декорований різьбою. Смугасте чорно-біле крісло та картина з давньоєгипетським сюжетом недвозначно свідчить про неокласичну нотку.

 Кто он - Жан-Луи Денио?

Вази у формі грецьких амфор, килим з сизалю, пара сучасних світильників – очевидно, що дизайнером керував смак, а не шаблони стиля.

У столовій хазяїн поєднав венеціанські стільці XVII ст., французькі шпалери з візерунком, стіл з червоного дерева та настільні лампи 30-х років XX ст.

 Кто он - Жан-Луи Денио?

У кухні - меблі з темного, горіхового та бежевого дерева. Вікна прикривають жалюзі з очерету.

Про дизайн кімнати для гостей найкраще висловився сам автор: "Це незвичайна палітра, але я люблю колір випаленої міді у поєднанні з глибоким зеленим від Ів Сен-Лоран". 

 Кто он - Жан-Луи Денио?

Коване ліжко з балдахіном, дзеркало у дерев'яному багеті, сучасні стільці з вигнутими ніжками – поєднання середземноморських мотивів та класицизму з легкою ноткою сучасності.