Ресторан Myrto на Сардинії: середземноморський мінімалізм

 

ЗМІСТ:

1. Ресторан Myrto: антична архітектура та мінімум деталей

2. Дизайн приміщень ресторану-піцерії

3. Керамічна плитка у середземноморському стилі

 

1. Ресторан Myrto: антична архітектура та мінімум деталей

Приморське містечко Порто Черво розташовується на острові Сардинія, займаючи частину мальовничого узбережжя Коста Смеральда. Місцева гордість - ресторан-піцерія Myrto, який вже протягом 9 років задовольняє відвідувачів смачною піцою та іншими блюдами високої італійської кухні.

Дизайн ресторану заслуговує на увагу. Заклад розмістився у приміщенні із оригінальним оформленням. Великий внутрішній дворик у задній частині приміщення гідно продовжує інтер’єри залів. На терасі дах замінюють смуги білої тканини, які відкривають відвідувачам блакитне небо за її межами під впливом поривів морського вітру. 

Піщані пляжі та скалисті береги у цій частині Сардинії неможливо уявити без сильного вітру, який прорізає гранітні скали, висвердлюючи в них гроти у формі арок, що мирно дрімають посеред тихої морської гладі.

Дизайнери Studio Wok так описали ідею проекту: «Сила вітру руйнує та вирізає гранітні утворення, перетворюючи їх на архітектурні споруди, в яких можна жити. Ціль проекту ресторану Myrto – зміна стилю. Можливість віддати данину поваги цій місцевості і розповісти її історію».

Зали ресторану справді нагадують морські гроти. Архітектура та оформлення приміщення містить елементи античного стиля – арочні отвори, оштукатурені поверхні, підлога з цементу та кам’яної плитки.

«Архітектура живе в той час, коли мистецтво розглядають; це фундаментальна відмінність. Архітектура -  це фізичний і чуттєвий досвід, тому що ви входити в неї», - ділиться сприйняттям відомий італійський архітектор та дизайнер Етторе Соттсасс. 

В якості основи дизайнери узяли принципи оформлення у стилі мінімалізм. Мінімум деталей в інтер’єрі жодним чином не суперечать давнім середземноморським традиціям облаштування житлового простору.

В регіоні завжди доступні глина та камінь, а місцеві майстри ще з часів захвату території маврами, володіли таємницями виготовлення керамічної плитки. Оштукатурені стіни, підлога з глини або плиткової кладки, стінні ніші, арочні дверні та віконні отвори міцно закріпилися у середземноморській традиції. А єдиною прикрасою житлових приміщень були зелені насадження та мальовничий вид з вікна.

Звичні для мешканців регіону прийоми оформлення сьогодні викликають захват у численних прихильників середземноморського стиля.

Назву ресторану автори проекту запозичили в мирту – популярного в Італії вічнозеленого куща, який вважається символом тиші, миру та насолоди. 

2. Дизайн приміщень ресторану-піцерії

Мінімалізм в інтер’єрі – це стриманість та суворість у ставленні до деталей. Під час оформлення приміщення особлива увага приділяється композиції – розташуванню предметів, грамотному розділенню на функціональні зони та вибору кольорової палітри.

Оформлення ресторану цілком відповідає принципам мінімалізму, не зважаючи на етнічний колорит. Втім, коли у приміщенні практично відсутній декор і використовується мінімум предметів, функцію прикрас перебирають на себе текстури та кольорові комбінації. В цьому випадку задум дизайнера не загубиться лише в умовах гарного освітлення.

Стиль приміщення ресторану Myrto належить до буквальної інтерпретації мінімалізму з елементами середземноморського стилю. Граничний мінімум предметів та деталей в інтер’єрі компенсується виразними формами. Зокрема, автори проекту дозволили собі кольорову палітру, що відображає місцевий колорит, не притаманний мінімалізму. 

Відтінок прибережних скал на Сардинії змінюється в залежності від того, під яким кутом падають сонячні промені на морську гладь та зелені насадження.

Приміщення нагадують печеру із гротом, але на відміну від гранітного відтінку скал напільне та настінне покриття залів ресторану пофарбовані у ніжний піщаний колір із рожевим відливом.

Обтічність та пластичність гранітних валунів втілилась в округлених кутах та стелях залів, арочних віконних та дверних отворах.

Море, вітер, скалисті гроти навряд чи в когось викличуть асоціації із домашнім затишком. Однак, дизайнерам проекту вдалося надати простору інтимний характер за допомогою лаконічних простих меблів приглушених зелених тонів, які нагадують про символи Середземномор’я - оливкових гаях та кипарисах.

Відвідувачів зустрічає стійка, облицьована глянсовою плиткою, яка переливається різними відтінками зеленого кольору, створюючи ідеальне поєднання із кольоровою палітрою місцевої флори. 

Світліші тони в оздобленні контрастують із шароподібними світильниками із основою з металу, пофарбованого у яскравий бордовий колір.

Дизайн настінних та стельових освітлювальних приладів, які використовуються в усіх приміщеннях ресторану, розроблений Майклом Анастасіадісом для італійської фабрики приладів освітлення Flos. Можливо, грецького дизайнера надихнув колір заходу Сонця на Сардинії? 

Іржаві металеві решітки на масивних вікнах ресторану повиті плющем, а із густими заростями по сусідству ростуть мініатюрні пальми. Поруч дерев’яні лавки на терасі пропонують присісти й любуватися видом.

Дизайн підлоги із оригінальною укладкою плитки цілком відповідає середземноморським традиціям й імітує текстуру каменя. 

3. Керамічна плитка у середземноморському стилі

В каталозі нашого магазину в широкому асортименті представлена керамічна плитка із дизайном поверхні у середземноморському стилі.

Іспанський керамограніт Alaplana Lecco у форматі 1200×595×10 мм – великоформатна плитка з імітацією бетону, яка межує із текстурою зістареного каменя. Колекція виконана у декількох кольорових рішеннях - світлі та темні відтінки сірого та бежевого кольору повністю відповідають пейзажу приморських міст із прибережними скалами та піщаними пляжами. 

Настінна плитка Almera Ceramica Caen відображає середземноморські традиції. Дизайнери пропонують матове оздоблення у форматі 600×200×9 мм із імітацією натурального каменя ніжного пісочного кольору з ефектом потертої поверхні.

Базова плитка доповнена декоративною – із горизонтальним рельєфом та традиційним середземноморським орнаментом. 

Універсальний керамограніт Imola Camelot у форматі 600×400×8 мм передає найдрібніші подробиці текстури натурального каменя із потертою завітреною поверхнею. Ідеально підійде для укладки на терасі завдяки морозостійкості оздоблювального матеріалу. 

Відтворити в інтер’єрі кольорову палітру середземноморської флори допоможе настінна плитка Imola Slash від італійського виробника у форматі 300×75×8 мм. Глянсові поверхні інтонують у межах зеленої палітри, наділяючи приміщення енергією життя. 

Більш насичене кольорове рішення пропонує іспанська фабрика Peronda у колекції від Pasadena TM Harmony. Настінна плитка у форматі 300×75×10 мм пофарбована у яскравий зелений колір, притаманний вічнозеленим кипарисам.

Товари в колекції Caen
Товари в колекції H. Pasadena
Товари в колекції Slash