Рослини у ванній кімнаті

 

ЗМІСТ:

1. Кімнатні рослини – модний тренд у дизайні інтер’єрів

2. Рослинні мотиви в інтер’єрі

3. Як вибрати кімнатні рослини для інтер’єру ванної кімнати?

4. Кімнатні рослини + керамічна плитка

 

1. Кімнатні рослини – модний тренд у дизайні інтер’єрів

Кімнатні рослини оживляють інтер’єр, вдихаючи у нього чисту природну енергію. Особлива естетика – не єдина перевага кімнатних рослин в інтер’єрі. Присутність живих зелених насаджень у приміщенні корисно – вони поглинають вуглекислий газ та виділяють кисень.

У якості інструменту дизайну кімнатні рослини виконують низку важливих функцій:

- заповнюють пустоти в інтер’єрі, за необхідності урівноважуючи композицію

Баланс в інтер’єрі досягається завдяки гармонійному розташуванню предметів та елементів декору.

Композиція може бути симетричною та асиметричною. У першому випадку усі сегменти інтер’єру заповнюються рівномірно, а у другому - одні зони заповнені, а інші схожі на штучно створений вакуум.

Кімнатні рослини можна використати як для першого, так і для другого типу оформлення інтер’єру. 

- дизайн горщиків, кашпо, полиць та решіток для кімнатних рослин дозволяє створити стильний інтер’єр

Горщики від кашпо відрізняються тим, що горщик має дренажну систему та наповнюється землею, куди висаджується рослина. А кашпо – лише підставка з одним або декількома "гніздами" для горщиків із кімнатними рослинами.

Горшки для кімнатних рослин виготовляються з дерева, теракоти та навіть бетону – підібрати можна на будь-який смак та для будь-якого дизайнерського стилю.

Гнізда для горщиків у кашпо, які розраховані на одну або декілька рослин, також виготовляються з різних матеріалів – метал, бетон або міцний пластик.

Полички з металу, дерева та інших матеріалів прикрасять будь-який інтер’єр. 

- розміри, форма та колір кімнатних рослин як елемент дизайну

Кімнатні рослини галузяться та в’ються, виглядають лаконічно або нагадують густі зарості, ростуть до великих розмірів або назавжди зберігають вигляд невеликого кущика.

Зелений колір – не єдине пофарбування для кімнатних рослин. Квітучі рослини рано чи пізно викидають пагони із квітами та додадуть до інтер’єру вкраплення того або іншого кольору.

Але колір – прерогатива не тільки квітучих рослин. Різні відтінки характерні також і для листя. 

2. Рослинні мотиви в інтер’єрі

Дизайнери рекомендують поєднувати в інтер’єрі живі рослини та рослинні мотиви.

Рослинні мотиви можуть бути елементом оздоблення або текстилю, прикрашати аксесуари або пейзаж на стіні.

Здається, що поєднання кімнатних рослин та рослинних мотивів у вигляді декору в одному інтер’єрі призведе до візуального "шуму", коли очі напружуватимуться, перебігаючи від одного елементу до іншого.

Своя "ботаніка" інтер’єру притаманна різним стилям:

- урбаністичний стиль

Сучасним міським інтер’єрам пасують об'ємні високі рослини. Грубуваті індустріальні фактури – бетон, цегла, метал, вступають у контрастні стосунки із яскравими зеленими насадженнями.

Епатаж - ефект індустріального оформлення, а кімнатні рослини ще більше підкреслюють цю особливість стиля.

Популярний прийом озеленення індустріального інтер’єру – міні-оранжереї за решіткою або склом із системами зрошення та обігріву для створення необхідного мікроклімату.

Окрім того, широко використовуються кімнатні рослини у скляних колбах та банках – прийом ніби спеціально створений для урбаністичного інтер’єру. 

- hi-tech – стиль майбутнього

Оригінальність – кредо суперсучасного стиля. В озелененні інтер’єру у стилі хай-тек багато технологічних інновацій.

Для інтер’єру чудово підійдуть мешканці пустелі - кактуси та сукуленти. Різноманітність форм та розмірів безмежна й вибрати симпатичного кімнатного "улюбленця" буде не складно.

Доречними виглядатимуть яскраві та виразні орхідеї та цикламени. 

- кантрі – милий та по-домашньому затишний

Стиль передбачає квітучі кімнатні рослини – фіалка, герань, олеандр, а також легендарні фікуси.

Кракелюр, патина на теракотових, дерев'яних та металевих горщиках –обов’язків атрибут сільських стилів. 

- скандинавський стиль – елегантна зелень на світлому фоні

Скандинавський інтер’єр передбачає напільні кімнатні рослини. Екзотика у вигляді лимонних дерев або пальм тут не доречна. Декоративний мох, каланхое та алое чудово впишуться у північний інтер’єр.

Подіуми та полиці, заставлені горщиками із соковитою зеленню, підвісні кашпо та решітки – скандинавський передбачає багато кімнатних рослин, гармонійно розташованих в інтер’єрі. 

- середземноморський стиль – південна екзотика із розмахом

Античні елементи дизайну, фактура каменя, глини та штукатурки чудово поєднується із південною екзотикою. Лимонні дерева, кімнатні кипариси, розлогий плющ для середземноморського інтер’єру – просто ідеальні. 

3. Як вибрати кімнатні рослини для інтер’єру ванної кімнати?

Ванна кімната з вікнами та гарним освітленням у нашому регіоні зустрічається досить рідко.

Специфічні умови ванної кімнати, які витримає не кожна рослина – це підвищена вологість, різкі перепади температур та відсутність сонячного світла.

Однак, вибір є й досить широкий. Головна умова – можливість розвитку при штучному освітленні та поглинання вологи з повітря.

В умовах ванної кімнати чудово ростуть деякі сукуленти – тещин язик, алое вера, бегонії, бромелії, кротони, а також деякі види плюща.

Орхідея буде прикрасою будь-якого інтер’єру, однак виживе ця гарна квітка тільки в умовах, коли температура повітря ніколи не буває надто низькою. 

Цикламени вимагатимуть яскравого, але непрямого штучного освітлення, а також багатого ґрунту та гарного дренажу. 

Кротони – вічнозелені тропічні рослини, які виростають до 2 метрів у висоту. Строкате багатокольорове листя виглядає дуже привабливо, однак перед тим, як заводити кротон, варто пересвідчитись, що для нього є достатньо місця у ванній кімнаті.

Аглаонема представлена майже 20 видами. Назва здається незнайомою, але тільки поглянувши на рослину, її легко впізнати.

Кімнатна рослина широко розростається, любить слабке непряме світло та вологу. Однак, навіть якщо забути про поливання, аглаонема витримає "у суху" тривалий час. А ось на протязі рослина швидко втратить свіжий вигляд та може серйозно постраждати. 

Більшості кімнатних рослин, які підходять для ванної кімнати, необхідна гарна циркуляція повітря, тому варто потурбуватися про вентиляцію.

4. Кімнатні рослини + керамічна плитка

Кімнатні рослини в інтер’єрі – природний елемент, який добре поєднується із різними фактурами оздоблювальних матеріалів.

Керамічна плитка у ванній кімнаті – практичне рішення. Оздоблення стійке до підвищеної вологості та служитиме безкінечно тривалий термін, якщо правильно підібрати клей та затірку, а також дотримуватися технології укладки. 

До яскравої зелені кімнатних рослин ідеально підходить:

- плитка під дерево;

- плитка під камінь;

- плитка під бетон;

- плитка під цеглу;

- плитка "кабанчик";

- шестикутна плитка "бджолині стільники". 

В нашому магазині plitka.kiev.ua представлений широкий асортимент керамічної плитки. До 30 червня проводиться АКЦІЯ з розпродажу зі знижкою до 35 %!