Правильний вибір. Керамічна плитка, клей та затірка - три фактори успішної укладки.

 

Тільки-но розпочинається ремонт, одне за одним з'являються питання. Який оздоблювальний матеріал вибрати? Як правильно підібрати будівельну хімію – шпаклівку, ґрунтовку, клей або затірку?

Який же матеріал краще? Будь-яку теорію легше зрозуміти, якщо пізнавати її по пунктах. Насамперед, для різних приміщень використовують різні критерії вибору. Велике значення мають умови, у яких проходитиме експлуатація оздоблення.

У яких випадках вибір краще зупинити на керамічній плитці?

Керамічна плитка: технічні характеристики

Сьогодні асортимент оздоблення з випаленої глини настільки широкий, що потрібен "путівник по видах керамічної плитки", щоб зрозуміти класифікацію по видах, типах поверхні та її властивостях, а також декоративних особливостях.

Декор керамічної плитки відрізняється різноманітністю, але найважливіше розібратися у технічних параметрах оздоблювального матеріалу. 

Види керамічної плитки

В залежності від технології призначення плитки поділяється на настінне, напільне та для зовнішнього застосування.

Керамічна плитка виготовляється з суміші глини, піску та польових шпатів. Заготовкам надається потрібна форма, після чого вони піддаються випалу в умовах високої температури.

Ще до випалу поверхня вкривається глазур'ю. Плавлення суміші під впливом високої температури сприяє утворенню декоративної оболонки.

Виробництво міцного керамограніту позначило важливий етап в історії галузі, а керамічна плитка отримала статус оздоблювального матеріалу з довгим переліком переваг та деякими недоліками, що обумовлені природою сировини – тверда та холодна поверхня.

У процесі твердіння в тілі плитки виникає внутрішня напруга, яка впливає на калібр та кривизну поверхні.

Головна проблема галузі – виробництво максимально прямої за поверхнею плитки, яка в одній упаковці не відрізняється за розміром. 

Ректифікація та обробка поверхні керамічної плитки

До деяких дизайнерських рішень трохи нерівні краї керамічної плитки лише додають особливого шарму. Однак, в інших випадках ця особливість матеріалу виглядає як недолік.

Проблему калібрування виробники вирішили за допомогою ректифікації. Кромка керамічної плитки обрізується, краї стають рівними, а різниця у розмірах усувається. Окрім того, укладка ректифікованої плитки з мінімальним швом (1,5-2 мм) або безшовним способом дозволяє отримувати суцільні поверхні, що особливо актуально для імітацій натуральних матеріалів. Затірка у тонкому шві не так інтенсивно забруднюється.

Отримати поверхню пряму, як натягнута струна, вдалося завдяки обробці поверхні готової плитки. В результаті до матової та глянсової фактури додались декілька типів поверхні керамічної плитки. 

Основні типи поверхні керамічної плитки

Тип поверхні у професійних колах називають фактурою.

1. Матова фактура – це природна поверхня, яку має керамічна плитка після пресування та випалу. На матовій плитці немає шару глазурі та відсутній блиск.

До технічних характеристик матового керамограніту належать:

- міцність та стійкість до механічного впливу;

- щільність і не сприйнятливість до впливу вологи;

- поверхня, яка перешкоджає ковзанню;

- зносостійкість та довговічність;

- легкий догляд за поверхнею. 

Ідеально підходить для холу та кухні. Як плитка для ванної кімнати та прилеглих до будинку територій – практично не має альтернативи.

2. Глазуровану плитку вкривають шаром кольорового скла після першого випалу. Колір, декор, блиск – декоративні переваги глазурування. Технічні переваги глазурованої поверхні – підвищення твердості та стійкості до вологи.

Глазурована плитка може бути глянсовою або матовою.

Глянсова плитка використовується у якості настінного оздоблення для розширення простору завдяки властивості відбивати світлові потоки. 

3. Глянсову поверхню легко переплутати з полірованою, однак, полірована фактура – прерогатива керамограніту. Поліровка поверхні – результат фінальної обробки. Спершу зрізується верхній шар, після чого поверхня полірується.

Базова технологія для виробництва полірованого матеріалу – профарбований у масі керамограніт. Кольорові гранули додають безпосередньо до сировинної суміші. Як правило, полірований керамограніт є імітацією натуральних матеріалів.

Після обробки з'являються дрібні пори, а у приміщенні з підвищеною вологістю поверхня ковзатиме. З цієї причини підходить для житлових приміщень, але не рекомендується для використання у холі, кухні та ванній кімнаті. 

4. Структурована або рельєфна керамічна плитка шорсткувата та має об'ємні фрагменти на поверхні, яка передає усі нюанси імітацій - текстилю, деревини або природного каменя.

Тип поверхні ідеально підходить для холу та кухні. Має велику перевагу в якості плитки для ванної кімнати та зовнішніх територій. 

5. Лаппатована (від італ. "Lappato" – притертий) керамічна плитка знайома споживачеві як матеріал з наполовину полірованою поверхнею.

Технологія виготовлення наполовину полірованого керамограніту схожа з поліруванням. Зрізується невеликий шар та застосовуються спеціальні шліфувальні камені, завдяки чому поліровані ділянки чергуються з матовими.

Ефектна поверхня є дуже декоративною та ідеально підходить для віталень та спалень. Допустимим є використання у холах, кухнях та сантехнічних приміщеннях.

Наполовину полірований керамограніт як плитка для ванної кімнати, оформленої у середземноморському або класичному стилі, є ідеальним вибором. 

6. Сатінований керамограніт – різновид керамічної плитки за типом поверхні. Перед випалом заготовку вкривають шаром мінеральних солей, які плавляться під впливом різних температур. Розплавлені солі частково проникають у тіло плитки, не порушуючи структуру поверхні. Результатом є поверхня з елегантним блиском, яка отримана без механічної обробки та полірування.

Сатінована поверхня зберігає усі властивості матової фактури та використовується у будь-якому приміщенні. Під забороною лише громадські місця з високим навантаженням - бархатну красу легко затоптати. 

Клей для плитки та затірка: особливості вибору

Сьогодні бетонно-піщану суміш для укладки керамічної плитки повністю замінили спеціальні клейові суміші.

Затірка для плитки є засобом укріплення кладки та, одночасно, декоративним елементом інтер’єру, оскільки підбирається під колір плитки.

За складом та призначенням клей для плитки та затірка повинні відповідати типу плитки, основі для укладки та умовам експлуатації. 

Який клей та затірку для плитки вибирати?

Важливі критерії вибору клею для керамічної плитки:

1. Висока ступінь адгезії – "схоплення" поверхні основи и плитки.

2. Пластичність клею сприяє його розтіканню по плитці та основі. Чим вищий показник, тим ефективніше клей заповнить усі пустоти.

3. Швидкість застигання. Клей для плитки не повинен застигати та твердіти надто швидко, тому що може виникнути необхідність у корекції укладки.

Для зовнішнього оздоблення вибираються клейові суміші та затірка, стійкі до впливу низьких температур.

В нашому магазині plitka.kiev.ua у широкому асортименті представлені керамічна плитка з будь-яким типом поверхні, клей для плитки та затірка.