Кухня у стилі мінімалізм

 

Інтер'єр кухні у стилі мінімалізм – сучасна тенденція, не зважаючи на те, що стиль виник у XX сторіччі.

Існують різні підходи до мінімалістського оформлення.

У суворому мінімалізмі в основу покладені принципи доцільності та відмови від надмірностей у декорі.

Більш демократична версія передбачає елегантний флер. У приміщенні зберігається максимум вільного простору, відсутній декор заради декору, а елегантна естетика доповнюватиме інтер’єр завдяки особливим дизайнерським прийомам. 

Мінімалізм – ідеальний стиль для інтер’єру кухні

Кухні пасує мінімалізм, оскільки це найбільш функціональне приміщення у помешканні, а концепція стиля спирається на конструктивні рішення.

Головна ідея класичного мінімалізму – дизайн інтер’єру, для якого колір та аксесуари – не головне. Зайві предмети в інтер’єрі кухні недоречні, а елементи декору не повинні "з'їдати" корисну площу. 

Як зробити інтер’єр кухні зручним?

Вільний простір у кухонному приміщенні цінується на вагу золота – набагато вище, аніж у невеликій ванній кімнаті, де достатньо розмістити необхідну сантехніку та підвісні шафи для зберігання.

По-перше, це простір для маневру. У кухонному приміщенні процес приготування їжі передбачає пересування у межах робочого трикутника - між мийкою, плитою та холодильником.

В основі трикутника завжди знаходяться варильна поверхня та кухонна раковина. Якщо у лінійку з ними знаходиться й холодильник, третьою точкою може бути кухонний стіл, а у випадку острівного планування – додаткова робоча поверхня, відділена від основної робочої зони.

Вивільнити місце дозволяє вбудована побутова техніка, підвісні шафи та полиці – конструктивні рішення, походження яких стосується конструктивізму – стиля, який сьогодні є швидше ідеєю, аніж дизайнерським напрямком. 

По-друге, кухонне приміщення найчастіше використовується не тільки для приготування їжі, але й у якості їдальні. Для обіднього столу необхідно знайти місце, навіть якщо кухня дуже маленька.

На допомогу прийдуть модульні меблі – наприклад, складна стільниця обіднього столу, яка кріпиться до стіни, що щільно до неї прилягає, коли не потрібна. 

Як оживити інтер’єр кухні у стилі мінімалізм?

Мінімалізм - законний спадкоємець принципів конструктивізму. Однак, якщо для останнього текстури, кольори, орнаменти та візерунки є чужорідними, у мінімалізмі вони набувають статусу прийнятних прийомів декору.

Лаконічні форми, правильні з точки зору геометрії, оптимальне планування та висока функціональність предметів інтер’єру дозволяють створити у кухні обстановку, де можна пересуватися, не наштовхуючись на кути, а усі необхідне знаходиться під рукою.

Однак, інтер’єр кухні повинен бути не тільки функціональним, але й милувати погляд. У якості зони для відпочинку – сімейних обідів, вечірніх чаювань та навіть прийому гостей із неодмінним частуванням, стильна кухня з цікавим дизайном має переваги у порівнянні із нудною утилітарною обстановкою з монолітними геометричними формами та відсутністю виразних акцентів. 

Як підібрати змішувач для кухні у стилі мінімалізм?

Змішувач для кухні повинен відповідати основним принципам мінімалізму – функціональність та елегантний вигляд.

Сенсорний змішувач для кухні із безконтактною подачею води має ряд переваг. У процесі готівки доведеться торкатися до робочих деталей змішувача забрудненими руками, а потім їх очищувати. Змішувач із сенсорним механізмом подачі води залишиться чистим, оскільки достатньо піднести руки до крану, щоб потекла вода. 

Вбудований змішувач прихованого монтажу виглядає лаконічно та підкреслить стиль.

Висувний шланг дозволить набрати води у ємність, яка не вміщається у раковині (наприклад, у відро або велику каструлю), а також спрямувати струмінь у потрібному напрямку та обійтися без бризок. 

Декоративні прийоми оформлення кухні у стилі мінімалізм

Мінімалізм передбачає використання нейтральної кольорової палітри. Однак, усе частіше сірі та бежеві відтінки поступаються місцем іншим кольоровим рішенням. Навіть яскраві жовті, зелені, сині та червоні тони не суперечать загальній концепції мінімалізму.

Ще конструктивізм використовував чисті кольори у якості кольорових акцентів, як і орнаменти у авангардному стилі, що складаються з геометричних фігур. А ось візерунки – чужорідний елемент, який сучасний мінімалізм узяв на озброєння.

1. Керамічна плитка як спосіб декору приміщення.

Плитка на кухню пасуватиме до мінімалістського інтер’єру найкращим чином.

По-перше, керамічна плитка для кухні – практичне рішення.

Оздоблювальний матеріал хоча й виробляється промисловим способом, але з натуральної сировини, тому є повністю безпечним для здоров'я людини.

Завдяки технічним характеристикам плитка для кухні підходить ідеально. Готові поверхні стійкі до впливу вологи, перепаду температур, а їх очищення не займає надто багато часу.

Дизайн сучасної керамічної плитки складається з форми модулів та декору поверхні.

Форма плитки, яка оживлює лаконічний інтер’єр у стилі мінімалізм:

- гексагональна;

- риб'яча луска;

- плитка-кабанчик;

- квадратна або прямокутна плитка з 3D орнаментом. 

Декор поверхонь керамічної плитки відрізняється різноманітністю – від імітацій фактур натуральних матеріалів (дерево, камінь, мармур) до візерунків та орнаментів.

Рельєфна плитка на кухню – неперевершений інструмент для декору, однак її краще використовувати на поверхнях, які віддалені від робочого трикутника. Рельєфний малюнок накопичуватиме масляні бризки із варильної поверхні, а потрапляння води сприятиме накопиченню бруду.

Пом'якшити суворі лінії стиля допоможуть м'які теплі текстури. Керамічна плитка під дерево надасть атмосфері кухні домашнього затишку. 

Напільне покриття з імітацією дерева повинно бути елегантним. Лаконічно та просто – не означає дешево. Текстура дерева може бути виразною або спокійною, а колір – обов’язково натуральним.

Доповнить інтер’єр натуральний текстиль із набивним візерунком - для скатертини та рушників, а також легкий та простий – для занавісок.

Плитка на кухню під мармур додасть до аури інтер’єру у стилі мінімалізм ще більше суворості, але естетика приміщення завдяки "мармуровим" поверхням тільки виграє.

До складного мармурового візерунку з прожилок підійде однотонний текстиль спокійних насичених тонів – гірчичний, смарагдовий, кобальтовий, вишневий виглядатимуть ідеально. 

2. Орнамент в інтер’єрі кухні, оформленої у стилі мінімалізм.

Плитка з орнаментом у мінімалістському інтер’єрі привертатиме до себе увагу, хоча для напільного покриття такий декор цілком прийнятний. А ось текстиль із шевроном, у клітинку або смужку, а також із складнішим орнаментом у сучасній кухні, оформленій у стилі мінімалізм, буде доречною прикрасою.

Оббивка меблів – стільців та дивану, рушників, серветок та скатертини з орнаментом додадуть активну динаміку до інтер’єру кухні.

Візерунки у мінімалістських інтер’єрах не такі популярні, а ось картина у стилі постмодернізму на кухонній стіні виглядатиме дуже ефектно. 

Художню нотку може містити кухонне начиння, оздоблення фартуха та посуд.

Наш магазин plitka.kiev.ua пропонує широкий асортимент змішувачів та раковин для кухні, а також керамічній плитці із різноманітним декором, який підійде для інтер’єру кухні у стилі мінімалізм.