Котеджний стиль

 

ЗМІСТ:

1. Як створити дизайн у котеджному стилі?

1.1. Дизайн інтер’єру для заміського будинку: традиції та сучасність

1.2. Стилі, які підходять для оформлення котеджу

2. Керамічна плитка в котеджному стилі

 

1. Як створити дизайн у котеджному стилі?

Котедж – це заміський будинок, побудований на приміській дачній ділянці або у курортному поселенні на морському узбережжі.

Розташування не має значення – важливою є лише мета, з якою використовується заміське житло. Відпочинок від міської метушні, усамітнення на лоні природи, релаксація біля води під спекотними променями сонця або вранішня рибалка із п’янким свіжим повітрям та росою на траві, в решті решт, вечеря з друзями під розлогим деревом, яке посадив ще батько 20 років тому, – ця насолода буде доступною, якщо в нас є котедж або будиночок за містом. 

1.1. Дизайн інтер’єру для заміського будинку: традиції та сучасність

Дизайн інтер’єру в котеджі формується за тими самими правилами, що й оформлення будь-якого іншого житлового простору.

Котеджний стиль квартири або приватного будинку не є дизайнерським стилем у повному сенсі – з певними традиціями оформлення, оздобленням та кольоровою палітрою, звичними силуетами меблевих фасадів та текстилем.

Однак, винаходити колесо знову не доведеться. В архіві дизайнерів знайдуться стилі, які починаючи з кінця XIX сторіччя використовувались для оформлення затишних заміських гніздечок для усієї сім'ї та завдяки власній неординарності увійшли до анналів історії дизайну.

Еклектика в оформленні котеджів – природне рішення для особистого житлового простору. Кожна деталь дизайну інтер’єру котеджу повинна припадати до душі власникам житлового приміщення, яким доведеться тут жити. 

Кольорові рішення, фактури та текстури оздоблення та текстилю об’єднують еклектичну композицію в одне ціле, не дозволяючи розпадатися на розрізнені з точки зору оформлення зони.

Тактильні відчуття та асоціації мають велике значення, коли людина прагне розслабитися та скинути з себе тягар зобов’язань.

Інакше кажучи, усе має бути приємним – для погляду та дотику. Зручність, натуральне походження матеріалів та візуальна гармонія – три кити, на яких тримається котеджний стиль.

До того ж, якщо ви запросите гостей у власний заміський будиночок, а вони опиняться у середньовічному палаці із багатим оформленням, більшість з них зніяковіє. В наш час людина найчастіше не розраховує на комбінацію "розкіш + заміський відпочинок". 

1.2. Стилі, які підходять для оформлення котеджу

Широко розповсюджені стилі, які найчастіше використовуються в оформленні приватних будинків, - це мінімалізм, скандинавський та рустик.

Існують й не такі відомі, але ідеальні для заміського котеджу стилі.

Гранж – стиль, який зародився у Франції XIX сторіччя. Еліта втомилась від життя у місті та почала надавати перевагу сільському побуту.

Епоха класицизму та розкішного вбрання суперечила тенденціям та можливостям невеликих сільських маєтків. Дорогі матеріали замінили дешевшими та доступнішими, але елегантність вбрання та гарний смак залишались незмінними.

Стиль відрізняють епатажні поєднання – оригінали або репродукції картин відомих художників прикрашають прості оштукатурені стіни. Іноді замість шедеврів образотворчого мистецтва на стінах можна побачити композиції з сімейних фотографій.

На відкритих стелажів з металевих або дерев'яних каркасів зберігаються колекції рідкісних книг, енциклопедій, спеціалізованої літератури (залежить від захоплень власника) та альбомів відомих художників. 

Напільне та настінне покриття виконується з дерев'яних дощок, оброблених настільки, щоб не залишати задирки.

Натуральний камінь або цегляна кладка, а також сучасний бетон (в якості новації) пасуватимуть до гранж-інтер’єру якнайкраще – грубий природний матеріал у поєднанні із інтелектуальною ідеєю інтер’єру набудуть цілком автентичного вигляду.

Кольорові рішення гранж успадкував в класичної палітри – це світлі та темні відтінки сірого та коричневого кольору.

Прованс – французький стиль з плеяди кантрі. Сільські стилі демонструють місцеві традиції в оформленні житлових приміщень.

Прованс надає перевагу в інтер’єрі кольорам місцевих луків та оливкових гаїв. Усі відтінки веселки - жовті, рожеві, зелені, сині та теракотові.

В інтер’єрі використовується натуральний камінь, цегляна кладка, витерта з часом деревина.

Світлі меблі з пофарбованими зістареними фасадами здебільшого прикрашені фільонками та квітковим малюнком.

Натуральний текстиль – однотонний або у квіточку, а на стінах – натюрморти та пейзажі із пасторальним сюжетом. 

Англійський колоніальний широко розповсюджений у приморських котеджах. Традиційна дерев'яна підлога комбінується з пофарбованою у білий колір цегляною кладкою, оштукатуреними або пофарбованими стінами.

Для стиля характерна пастельна палітра кольорів та повна відсутність гострих кутів й ідеальних прямих ліній в інтер’єрі. Меблі плетені або м'яка з оббивкою, яку подекуди захищають полотняними чохлами.

Дивани з підлокітниками-валиками, м'які пледи та кольорові подушки. В інтер’єрі знайдеться місце для старих бабусиних комодів та сундуків, антикварних секретерів та дорогих фарфорових сервізів. 

2. Керамічна плитка в котеджному стилі

Що таке плитка у котеджному стилі? Оздоблювальний матеріал № 1. Ванна кімната та кухня, тераса та хол традиційно оформлюються керамічною плиткою - стійким до зносу, підвищеної вологості та перепаду температур матеріалом.

В процесі укладки плитки у котеджах, побудованих з дерев'яних матеріалів, варто дотримуватися низки важливих правил.

По-перше, якщо будинок новий, тобто щойно побудований, потрібно дочекатися завершення активної фази усадки.

По-друге, необхідно ретельно оглянути дерев'яне покриття. У пустоти рекомендується засипати керамзит для покращення теплоізоляції.

По-третє, дерев'яні поверхні обробляють антисептичним вологостійким розчином для попередження утворення колоній грибка та плісняви. 

Далі укладка здійснюється за стандартною схемою – бетонна стяжка для напільного покриття та додатковий шар з фанери або вологостійкого гіпсокартону для стін.

Котеджний стиль ванної кімнати, кухні або холу може бути як лаконічним, так і багатим на деталі та стилізовані елементи інтер’єру.

Найбільш розповсюджені матеріали в оформленні котеджів:

- однотонні кахлі;

- плитка з імітацією фактури дерева або натурального каменя, штукатурки або бетону;

- плитка з орнаментом або іншим виразним декором. 

Технічні характеристики керамічної плитки мають відповідати умовам експлуатації або, інакше кажучи, приміщенню, в якому планується укладка.

Що потрібно враховувати?

- показник поглинання вологи

В керамограніту поглинання вологи не перевищує 0,5 %, в керамічної плитки коливається від 3 до 20 %.

- клас зносостійкості

На цей показник варто звернути увагу в процесі вибору напільного покриття для тераси, холу, ванної кімнати або кухні. За шкалою PEI від I до V – чим вище показник, тим серйозніше навантаження витримає керамічна плитка.

- тип обробки поверхні

Глазурована або неглазурована, матова або глянсова – яку вибрати?

У приміщеннях із підвищеною вологістю для напільного покриття краще зупинитися на матовій плитці.

Для тераси - неглазурований або матовий керамограніт.

Для настінного покриття у ванній кімнаті або у робочій зоні кухні - глянсову плитку, яка сприяє візуальному розширенню приміщення та легко очищується. 

В нашому магазині plitka.kiev.ua до 30 червня проводиться АКЦІЯ – розпродаж керамічної плитки зі знижкою до 35 %.