Камінь, дерево, метал: як поєднувати модні фактури в одному інтер’єрі?

 

ЗМІСТ:

1. Основні правила гармонійного оформлення інтер’єру

1.1. Баланс

1.2. Ритм

1.3. Пропорційність

2. Як використовувати камінь, дерево та метал в одному інтер’єрі (на прикладі ванної кімнати)?

 

1. Основні правила гармонійного оформлення інтер’єру

Оформити інтер’єр самостійно досить просто, але врешті решт буде здаватися, що в готовому оформленні чогось не вистачає. Все наче знаходиться на своєму місці, кольорове рішення милує погляд, а інтер’єр однаково виглядає надто однорідним, або, навпаки, "рваним" та розрізненим.

Дизайн – це мистецтво та наука. Одночасно. Дизайн як мистецтво передбачає використання кольорів, форм, атрибутів культури, а також традицій створення інтер’єрних композицій, які сформувались під впливом минулих епох. 

Дизайн як наука має в своєму арсеналі різні способи поєднання оздоблювальних матеріалів, кольорів та форм. Уникнути візуальних перекосів дозволяє низка дизайнерських правил, завдяки якому інтер’єр виглядатиме гармонійно, стильно та виразно.

1.1. Баланс

Баланс в інтер’єрі – важливий дизайнерський принцип. Кольори, форми та фактури оздоблювальних матеріалів повинні знаходитись у гармонії та розташовуватимуться у певному порядку.

Симетрія передбачає розташування однакових (за кольором, формою, масштабом) предметів та/або елементів декору по обидва боки від центру.

Для прикладу: дизайн ванної кімнати у класичному стилі – над умивальником висить дзеркало, а по обидва боки від нього розташовуються два однакових світильники. У вітальні – журнальний стіл у центрі кімнати в оточенні двох однакових крісел.

Дизайнери використовують симетрію, коли в інтер’єрі багато складних форм, які складно поєднати.

Асиметрія – спосіб формування інтер’єру, який передбачає розташування предметів та елементів по обидва боки відносно центру композицію.

"Родзинка" асиметрії – предмети та елементи декору відрізняються за кількістю, формою, розміром, кольором, фактурою оздоблювальних матеріалів.

Як варіант – простір заповнюється тільки з одного боку від візуального центру.

Радіальність вважається особливим випадком симетрії – предмети та елементи декору розташовуються навколо центру по колу. 

1.2. Ритм

Сприяє динаміці в інтер’єрі. Існує декілька способів створення ритму:

- повторення

Ритм досягається завдяки повторенню кольору, форми або фактури оздоблення. Задіяні різні предмети інтер’єру однакового кольору, форми, але різного розміру, з однаковою фактурою за типом матеріалу або поверхні.

Як варіант повторення, використовується чергування фактур – камінь / дерево, камінь / цегляна кладка й т. ін.

- зміна властивостей

Послідовна зміна може стосуватися відстані між предметами, відтінків кольору, форми або розмірів.

Спосіб ідеально підходить для великих приміщень, де є можливість створювати послідовності, в яких можна знайти закономірність та розгледіти повідомлення дизайнера. 

1.3. Пропорційність

Поняття розміру тісно пов’язано із пропорційністю. Варто враховувати розмір приміщення та розміри предметів, які передбачається розміщувати в цьому приміщенні. Формат керамічної плитки так само тісно пов'язаний з площею приміщення.

Пропорційність залежить від візуальної гармонії. Звичайно, можна підійти до пропорційності з точки зору математики та використовувати "золотий перетин". У природі цьому принципу підкоряється майже все – від форми листя до тіла людини. 

2. Як використовувати камінь, дерево та метал в одному інтер’єрі (на прикладі ванної кімнати)?

Три модні фактури - камінь, дерево, метал справедливо вважаються природними. Текстурна різноманітність дозволяє створювати безмежну кількість комбінацій.

Сьогодні існує чудова альтернатива натуральним матеріалам:

- плитка під дерево;

- плитка під камінь;

- плитка під метал.

Усі три фактури – дуже виразні. На великих поверхнях камінь, дерево або метал привертатимуть до себе увагу, тому необхідно ретельно обмірковувати їх поєднання в одному інтер’єрі.

Правильна геометрична форма керамічної плитки гарно поєднується із м'якими округлими формами сантехніки. Ідеально підійдуть круглі та овальні раковини, унітази, ванни, а також аксесуари для ванної кімнати. Саме таким чином досягається баланс в інтер’єрі – контрастні форми чудово уживаються завдяки тому, що врівноважують один одного. 

Інтер’єр ванної кімнати із керамічною плиткою та прямолінійними формами сантехніки (квадратної, прямокутної) виглядає важким та набуває чоловічих рис, які визначають сучасні міські інтер’єри.

Камінь та дерево набувають особливого шарму та виглядають дуже натурально із невеликим рельєфом, однак дизайн ванної кімнати у даному випадку залежатиме від розмірів приміщення.

Від дотримання пропорцій залежить візуальне сприйняття. Виразні текстури візуально зменшують простір, тому у маленькій ванній кімнаті для оформлення краще надати перевагу гладким поверхням, а рельєфні застосовувати лише у якості акценту.

Різні стилі дизайну передбачають перевагу того чи іншого матеріалу в інтер’єрі. 

Наприклад, рустик або шале надають перевагу цегляним або кам’яним кладкам та великим масивам з дерева. Дизайн ванної кімнати невеликого розміру із таким оформленням виглядатиме неадекватно.

Візуально розширити простір у маленькій ванній кімнаті допоможе глазурована матова або глянсова настінна плитка для ванної із імітацією натурального каменя або мармуру. Обов'язкова умова – спокійна текстура без виразних візерунків.

Іспанська колекція Alaplana Bodo представлена настінною плиткою під камінь у світлих тонах (білий, сірий), яка ідеально підходить як плитка для ванної.

Декоративну плитку Alaplana Bodo прикрашають горизонтальні хвилясті лінії. Декор призначений для виділення функціональних зон та акцентних вставок. 

Надати інтер’єру оригінального вигляду допоможе декоративна плитка під метал Novabell Forge. Мозаїка з геометрично правильних фрагментів із перфорацією – урбаністичний мотив, який сьогодні користується популярністю.

Метал – фактура, без якої ванну кімнату складно собі уявити. Змішувачі, металеві деталі аксесуарів, фурнітура для меблів – хромовані поверхні, латунь та неіржавіюча сталь очолюють перелік.

Плитка для ванної з імітацією металу у якості вставок для настінного оздоблення під камінь забезпечить оформленню динаміки та ритмічності. Імітація залежатиме від стиля оформлення та типу металевої поверхні. 

Змішувачі Devit Charlestone ефектно виглядатимуть із настінною плиткою APE Ceramica Grunge. Латунні змішувачі у класичному стилі у поєднанні з металом зі слідами корозії – комбінація у дусі неокласики. 

Напільна плитка під дерево буде ідеальним доповнення для інтер’єру ванної кімнати. 

Зверніть увагу: у нашому магазині проводиться декілька АКЦІЙ одночасно.

До 30 червня проходить розпродаж керамічної плитки зі знижкою до 35 %!

А до 30 серпня за умови придбання сантехніки Devit ми гарантуємо безкоштовну доставку!

Товари в колекції Forge metal