Дизайн маленької кухні. Декілька цікавих ідей

 

Ідеї дизайну маленьких кухонь після ретельного планування мають на думці вибір стилю та відповідного мебельного гарнітуру й кольорової палітри. Однак, існують загальні правила, які визначають дизайн інтер’єру кухні невеликого розміру.

Як поєднувати кольори та фактури у маленькій кухні?

Світлі відтінки кольори не привертають увагу до розмірів та геометрії приміщення. Якщо кухня розташована на маленькій площі, тоді важливо не підкреслювати обриси приміщення, тим самим візуально звужуючи простір, а зробити їх непомітними. 

Білий та світлі тони інших кольорів сприяють візуальному розширенню приміщення. Важливо пам’ятати, що білі поверхні відповідають потребам тільки в умовах грамотного освітлення. У слабко освітленому приміщенні білий колір не приносить користі й отримати ефект від його унікальної здібності відбивати світло не вийде, та й виглядати він буде скоріше сірим та блідим.

Кухня в білосніжному кольорі здаватиметься стерильною. Спеціалісти рекомендують підібрати декілька відтінків - від білосніжного до кольору слонової кістки. Якщо додати глянсових та матових поверхонь керамічної плитки з імітацією різних фактур – дерева, мармуру або бетону. 

Яким  повинно бути освітлення у маленькій кухні?

Від центрального освітлення відмовлятися не обов’язково – сучасні моделі з пласкою конструкцією плафону, які не перевантажують простір звисаючими світильниками, та ідеально підходять для невеликої за розміром кухні.

Варто організувати вбудоване освітлення точкове над зонами приготування їжі. Світлодіодні стрічки, прокладені під навісними шафками у робочій зоні або приховане підсвічення. Над столом для приймання їжі в якості джерела світла підійдуть невеликі бра. 

Яке планування вибрати для невеликого кухонного простору?

Принцип "робочий трикутник" – це зручне розташування холодильника, кухонної мийки та плити, а його дотримання дозволяє зекономити час та полегшити процес приготування їжі.

Мийка та плита розділені стільницею, а на відстані простягнутої руки від мийки треба розташувати холодильник.

Для невеликої кухні найкраще підійде Г-подібне планування і не завадить задіяти підвіконня. Цю зону можна перетворити на стіл для приймання їжі, скориставшись складною конструкцією, виконаною за індивідуальним замовленням.

Підвісні шафи для зберігання розміщувати слід безпосередньо під стелею. Верхні полиці підійдуть для зберігання предметів побуту та продуктових запасів. 

Відсутність фурнітури на фасадах шаф для зберігання – сучасний тренд.

Варто купувати меблі для кухні з однієї колекції – так не виникатиме різнобій у положенні ручок, кольорі та розмірі. 

Керамічна плитка для кухні – яку обрати?

Дизайн інтер’єру повинен починатися з вибору оздоблювальних матеріалів. У маленькому приміщенні не рекомендується надто строкатий декор, який буде зменшувати візуально простір.

Для невеликого приміщення досить 2-3 кольорів, які гармонійно поєднуються один з одним.

Натуральні відтінки жовтого, зеленого, червоного кольору у "зважених" дозах не тільки доречні, але й додадуть інтер’єру життєвості.

Напільна та настінна плитка для кухні – базовий фон, який визначатиме дизайн інтер’єру кухні. 

Вимоги до плитки для кухні

Технічні характеристики, потрібні для напільної плитки для кухні:

1. Вологостійкість – важливо для приміщень, де існує можливість контакту з водою.

2. Зносостійкість – важливо для напільного покриття. Кухонна напільна плитка повинна витримувати вагу холодильника та плити. Клас зносостійкості матеріалу визначається за шкалою PEI. Якщо плитка відповідає високому класу зносостійкості (PEI III-V), це означає міцний керамограніт, що ідеально пасує в якості оздоблення для підлоги на кухні.

3. Фактура поверхні керамічної плитки, ідеальна для настінного покриття – глянсова. Плитка для кухні з глянсовою поверхнею добре відбиває світло та сприяє візуальному збільшенню простору. 

Напільну плитку варто вибрати з матовою фактурою та протиковзаючим покриттям, щоб забезпечити на кухні безпеку.

Декор плитки – як підібрати під стиль?

Ідеї дизайну кухонь незмінно орієнтуються на той чи інший дизайнерський стиль.

1. Класика використовує імітації мармуру, дерева, квіткові мотиви, золотисті вкраплення та фурнітуру меблів під коштовні метали. Фільонки на дверцятах шаф та тумбочок або гладких фасадів – підійде будь-який варіант, тільки б лінії та форми не були надто правильними. 

2. Для сучасних інтер’єрів будь-яка фактура підійде – починаючи з мармуру та закінчуючи металом.

Мінімалізм надає перевагу невиразним поверхням каменя, бетону, деревини.

Hi-tech схильний зупинитись на мармурі або натуральному камені, потурбується про глянсову настінну плитку та грамотне освітлення, а меблі пасуватимуть будь-які сучасні.

Індустріальний стиль традиційно використовує плитку "кабанчик", цегляну кладку, бетон та необроблене дерево. 

3. Скандинавський стиль належить до сучасних стилів, але насправді це етнічний стиль з акцентом, зробленим на світле оздоблення та натуральні матеріали.

Напільна керамічна плитка з імітацією світлої деревини – натурального, білого та сірого кольорів, яка поєднується зі штукатуркою, акуратним бетоном для оздоблення стін.

4. Середземноморський стиль за традицією надає перевагу каменю, штукатурці, плетеним меблям та корзинами для підвісних кашпо, хліба та білизни. 

Фактура каменя займає чільне місце у стилізаціях - цегла або ракушняк, сланець або граніт.

В нашому магазині можна купити керамічну плитку для кухні – напільну та настінну.