Біде: історія, особливості використання та альтернатива

Сьогодні популярність біде набирає оберти, а право за право вважатися батьківщиною цього сантехнічного аксесуару змагаються Італія, Франція та цілий ряд арабських країн.

Біде – це сантехнічне обладнання, призначене для особистої гігієни. Сьогодні мати біде у ванній кімнаті – престижно і про нього все частіше згадують, плануючи ремонт або будівництво приватного будинку.

Біде: історія, особливості використання і альтернатива

Колекція Runa від польської торгівельної марки Kolo

 

В асортименті сантехніка від провідних виробників:

Купити біде з елегантним дизайном - не проблема, але шлях до комфорту був тривалим та починався у глибині сторіч.

Історичний екскурс: виникнення біде та його форма

Прообраз біде відомий людству ще з античних часів. Археологи тривалий час не розуміли призначення кімнаток, розташованих у житлових приміщеннях поруч з туалетом, - часто з мармуровим оздобленням та мальовничими мозаїчними панно. У кімнаті знаходилось поглиблення, схоже на ванночку, глибиною 20-25 см.

В решті решт історики прийшли до висновку, що такий вигляд мали перші біде – ванночки, призначеної для гігієнічної процедури після відвідування туалету.

Біде: історія, особливості використання і альтернатива

Біде, яке належало іспанському священику

 

На Сході особлива увага приділялась чистоті тіла з двох причин – жаркий клімат та релігія. Регулярне миття наказувалось у священній книзі мусульман Корані ще з V сторіччя н.е.

Падіння Римської цивілізації та похмуре Середньовіччя – час, коли більшість досягнень були забуті, а особливо ті, що стосувались дотримання особистої гігієни. 

Надто часте миття тіла навіть оголошувались гріхом, видавались спеціальні закони, які передбачали покарання. Очевидний абсурд, підкріплений законодавчо, тривав аж до початку Відродження.

Біде: історія, особливості використання і альтернатива

В епоху Ренесансу відродження забутих традицій торкнулось і гігієни. Саме в цей час з'явилась назву – біде, яка має французьке походження.

Тут починаються казуси. Слово "bidet" перекладається з французької як "маленький коник" або "поні". 

Дивною така назва здається тільки на перший погляд. Якщо подивитися на пристосування для гігієни того часу, усе стає на свої місця.

Невелика фарфорова ванночка подовженої форми, для зручності звужена посередині, схожа за формою на сідло. Ванночка встановлювалась у дерев'яний каркас, який прикрашався різьбленням та мати виточені ніжки. Спинка овальної форми драпірувалась тканиною.

Біде: історія, особливості використання і альтернатива

Сидячи на біде людина насправді виглядала схожою на  наїзника, а для миття використовувався глечик. Біде в ті часи вважалась розкішшю та кожний представник знаті вважав справою честі встановити його у себе вдома.

Біде: історія, особливості використання і альтернатива

Культ біде приводив до казусів ще не раз. Знаменитий придворний ювелір Карл Фаберже створив з дорогоцінних металів велику кількість невеличких речей. У каталозі знаходиться химерна сільничка у формі мініатюрного біде, виготовлена з золота та нефриту з покриттям з опалової емалі, яка імітує парчу.

Еволюція біде з виникненням каналізації та системи зливу (кінець XIX сторіччя)

Сучасний зовнішній вигляд та інші характерні риси біде набуло у кінці XIX сторіччя, коли було винайдено водопровід з підведенням холодної та гарячої води та злив безпосередньо до каналізаційної труби.

Фарфорова чаша біде в туалеті встановлювалась на п'єдестал, який за висотою знаходився на рівні унітазу. Відмінність від сучасного біде була тільки одна – відсутність змішувача. Вода для миття змішувалась прямо у чаші, та, безумовно, у порівнянні з глечиком це був помітний прогрес.

Зовсім скоро з'явились змішувачі, які у конструкції біде займали те саме місце, що й сьогодні, і монтувались на борт біде.

Подача води здійснювалась за допомогою спеціальної плаваючої голівки, яка обертається, проходячи повне коло - усі 360°.

Біде: історія, особливості використання і альтернатива

Колекція Cube від німецької торгівельної марки Grohe

 

Визначним став 1954 рік, коли американський винахідник вірменського походження Алекс Манукян запатентував одно важільний змішувач.

З винаходом змішувача з одним важелем, за допомогою якого регулюється сила струменя та температура води, сантехніка біде набула сучасних лаконічних рис.

Конструкція біде дозволяють використовувати його "не за призначенням" - для миття ніг або потреб молодших членів сім'ї у якості раковини. Будь-яка модель біде має антибактеріальне покриття та при належному догляді та за умови дотримання чистоти антисанітарія не виникне і не стане загрозою здоров'ю.

Біде: історія, особливості використання і альтернатива

Колекція Sheno від італійського торгівельної марки Rak Ceramics

 

Існують суперечки – як правильно використовувати біде? Як правильно сідати на нього – обличчям чи спиною до змішувача? Це питання особистого комфорту, але з точки зору роботи сантехнічної системи правильніше сідати обличчям до змішувача.

Альтернатива біде – унітаз-біде - два в одному, електронні кришки-біде, гігієнічний душ для біде

В 1978 році швейцарська компанія Geberit представила першу кришку-біде та перший унітаз з вбудованою функцією для миття. Біде, суміщене з унітазом став сенсаційною інновацією у сфері особистої гігієни.

Біде: історія, особливості використання і альтернатива

Унітаз з функцією біде Geberit AquaClean 8000

 

В умовах міської квартири не завжди є можливість на додаток до унітазу встановити ще й біде. До того ж, пересаджуватися з чаші унітазу на біде – непроста задача для людей з обмеженими можливостями та осіб похилого віку. Компакт-біде – справжнє спасіння для тієї категорії споживачів.

"Розумна" кришка для унітазу з функцією біде, обладнана електронною панеллю, з якої відбувається управління, стала найкомпактнішою конструкцією.

Біде: історія, особливості використання і альтернатива

Електронна кришка-біде Geberit AquaClean Tuma

 

В залежності від моделі, кришка-біде може мати наступні функції:

  • очищення повітря за допомогою освіжаючих засобів;
  • електронний датчик, що визначає присутність та активує управління функціями;
  • за необхідності – автоматичне нагрівання води;
  • управління довжиною головок для подачі води та сили струменя;
  • фен для сушки з регулятором температури;
  • нагрівання сидіння;
  • плавне закриття кришки;
  • гідромасаж;
  • режим енергозбереження.

Біде: історія, особливості використання і альтернатива

Кришка-біде від німецького бренду Villeroy&Boch ViClean-L

 

Кришки-біде підключаються до труб, по яких подається холодна вода, та звичайної електричної розетки.

Простішою та дешевою альтернативою є гігієнічний душ з широким вибором варіантів установки. Шланг з лійкою та кріпленням до стіни можна підключити до водопровідного стояку, раковини, ванни або унітазу. Ще один варіант – вбудований змішувач поруч з душовою системою. 

Біде: історія, особливості використання і альтернатива

Гігієнічний душ для біде Hansgrohe

 

Як встановити біде?

Біде підключається до тих самих комунікацій, що і унітаз. Інсталяція для біде встановлюється так само, як і подібна конструкція для унітазу. Підвісне біде – практичний варіант, актуальний для невеликих приміщень.

Скільки коштує біде?

Вартість біде в нашому магазині знаходиться у діапазоні від 1000 грн. та вище в залежності від виробника, розмірів та функціональності.