Акрилова чи стальна ванна, що вибрати?

 

Акрилові та сталеві ванни – чудова альтернатива ваннам з важкого чавуна. Все частіше мешканці багатоповерхових будинків надають перевагу сантехнічним конструкціям з порівняно невеликою вагою, але при цьому стикаються з дилемою. Якщо не чавунну, тоді яку ванну вибрати?

Спиратися на відгуки покупців доцільно, якщо йдеться про конкретну модель. Спроби розкласти усе по полицях, орієнтуючись лише на відгуки, та вирішити, яка ванна краще – акрилова чи сталева, не виправдовують себе і не додають впевненості, з якою легко купувати будь-що, в тому числі й ванну. 

 На фото: акрилова ванна Cersanit Crea

Сучасні ванни з акрилу та сталі знаходяться в схожій ваговій категорії, мають однаковий рівень складності монтажу та вражаючий перелік переваг та недоліків. Вибір визначають умови користування та розмір бюджету.

Ванна стальна – що потрібно врахувати в процесі вибору?

В усіх на слуху шумність, висока теплопровідність (ванна сталева швидко втрачає температуру) та пластичність сталі, яка може прогнутися під вагою.

Забігаючи наперед, варто сказати, що сучасні технології здатні мінімізувати або навіть усунути будь-який недолік.

Сталеві ванни виготовляють з двох видів сталі:

- неіржавіюча сталь

Ванни з неіржавіючої сталі не вкривають емаллю. Поверхня ванни – металева, й догляд їй потрібен такий самий, як і будь-яким виробам з того ж матеріалу. Очищувати до блиску, берегти від випадкових ушкоджень – кропітка турбота за поверхнею вважається скоріше за недолік, аніж за перевагу.

До того ж, сталеву поверхню можна пошкодити – це не вплине на функціональність, але навіть у невеликих місцях пошкодження накопичуватиметься бруд.

Дизайнерські моделі під конкретну стилізацію – виключення з правил. Металеві ванни органічно вписуються у сучасні інтер’єри ванних кімнат у стилі hi-tech та індустріальний. 

оловним недоліком ванни з неіржавіючої сталі – ціна. Харчова неіржавіюча сталь безпечна для здоров'я   й стійка до корозії, але досить дорога.

- композиційна сталь

1. Моделі зі звичайної сталі коштуватимуть дешевше, до того ж готовий виріб звично виглядає завдяки емалевому покриттю.

2. Проблема широко розповсюджених ванн з композиційної сталі з емаллю полягає в тому, що пластичність сталі та жорстка структура склоподібної емалі вступають у суперечку.

Для сталевої ванни важлива наявність досить тонкого, але міцного шару емалі. 1-2 шари емалі – межа для сталевої чаші. Неіржавіюча сталь - пластичний матеріал, а склоподібній емалі абсолютно не властива еластичність як будь-якому склу. Емаль під час застигання створює напругу, а сталь все ще прагне до вигинання. Баланс між поверхнями з протилежними фізичними властивостями встановлюється, коли шар емалі дорівнює +- 0,6 мм. 

 На фото: сталева ванна Kaldewei Cayono

3. Сталева ванна не стійка й вимагає укріплення металевим каркасом.

Будь-яка сталева ванна потребує заземлення.

Ванни зі сталі від сучасних виробників – чому варто купити?

Сучасні виробники використовують власні інноваційні розробки для виробництва якісних та довговічних сталевих ванн. Серед лідерів у сфері виробництва сталевих ванн найвищий рейтинг мають два німецьких виробника: Kaldewei и Bette.

1. Сталеві ванни Kaldewei

Kaldewei – німецька компанія, яка лідирує на ринку сталевих ванн.

У процесі виробництва використовується інноваційна розробка компанії - унікальний матеріал сталь-емаль Kaldewei, на вироби з якого надається гарантія 30 років. 

На фото: сталева ванна Kaldewei Saniform Plus

Сталь – метал, який здатний витримувати великі навантаження, стійкий до механічних ушкоджень та легко приймає потрібну форму.

Емаль – термостійке скло, що не боїться хімічних та термічних навантажень.

Технологія виготовлення нового матеріалу передбачає симбіоз висхідних компонентів, їх сплавлення на молекулярному рівні. Рецепт удосконалюється вже на протязі майже століття, як і виробничих процес загалом.

Відгуки покупців свідчать про те, що сталева ванна від німецького бренду поглинає шум та добре утримує тепло, а емальована поверхня стійка до подряпин та ударів. Таким чином, головні недоліки сталевих ванн у готовій продукції Kaldewei відсутні. 

На фото: сталева ванна Kaldewei Centro Duo

Додатково можна придбати:

- каркас, що надає стійкості ванні;

- комплект, що допомагає ізолювати шум;

- монтажна стрічка, що служить для звукоізоляції;

- дизайнерські ручки для безпеки;

- спеціальні покриття, що самостійно очищуються та попереджають ковзання.

2. Сталеві ванни Bette

Німецька компанія Bette використовує титанову сталь та найтоншу глазур BetteGlasur, яка відрізняється надзвичайною міцністю та здатна служити дуже довго. 

На фото: сталева ванна Bette Starlet

У процесі виробництва створюється довговічне поєднання трьох найтонших шарів з основою з титанової сталі та емалі у два етапи випалу при температурі 850 °C.

Поверхня набуває стійкості до подряпин, не має пор та не піддається впливові ультрафіолетового опромінення.

Компанія Bette пропонує на власну продукцію 30-річну гарантію. 

На фото: сталева ванна Bette Ocean

Ванна акрилова: технології виготовлення та основні переваги

Акрил – це полімер. Пластичний матеріал використовується в процесі виготовлення акрилових ванн за двома технологіями:

1. Екструзія

Хімічні властивості акрилу, отриманого методом екструзії, мають значні недоліки. Зв'язок між молекулами не відрізняються міцністю, тому експлуатаційний потенціал виробу за 4 роки добігає кінця.

Готова акрилова ванна, купити яку варто лише у якості компромісного рішення, коштує дешевше ванни з литтєвого акрилу. 

На фото: акрилова ванна Duravit Paiova

2. Лиття

Розплавлений полімер заливається у форму та після застигання перед нами - акрилова ванна з цільного полімеру. Зв'язок між молекулами не порушується, як у випадку екструзії, тому лита сантехніка довше зберігатиме привабливий вигляд та прослужить не менше 20 років. Ціна на ванни з литтєвого акрилу вище, але, як кажуть, це того варте. 

На фото: акрилова ванна Kolo Mystery

Купуючи акрилову ванну необхідно потурбуватися про міцний металевий каркас та поцікавитися товщиною акрилу (якщо 4-6 мм – перед нами якісна ванна).

Перелік європейських виробників якісних акрилових ванн дуже довгий, тому вибір повинен спиратися на технічні характеристики та зовнішній вигляд ванни – форма, колір, розмір.

Погортайте наш каталог у розділі Сантехника / Ванни / акрилові ванни та обирайте ванну на власний смак.

Акрилова чи сталева ванна – купити яку з них варто?

Які форми ванн бувають?

Форми акрилових та сталевих ванн відрізняються різноманітністю, оскільки сталь та акрил – пластичні матеріали.

Будь-яка ванна кутова, представлена на сучасному ринку сантехніки, виготовлена з акрилу або сталі. Акрилова або сталева кутова ванна – купити таку у невелике приміщення допоможе вивільнити місце. 

На фото: акрилова ванна AM.PM

Ванна прямокутна, овальна, кругла – форми чаш з акрилу або сталі, які доступні споживачеві.

Яка ванна довговічніше?

Гарантійний термін на якісну акрилову або сталеву ванну досягає 20-30 років.

Яку ванну легше чистити?

Ванна акрилова боїться абразивних речовин, тому варто використовувати м'яко діючі миючі засоби.

Особливістю сталевої ванни є більш тонкий шар емалі, аніж, скажімо, у чавунних ванн, на поверхню яких наноситься декілька шарів емалі. Чистити сталеву ванну можна будь-яким засобом, призначеним для керамічної сантехніки. 

На фото: акрилова ванна Villeroy&Boch

Наш магазин plitka.kiev.ua пропонує широкий асортимент тільки якісних акрилових та сталевих ванн від виробників, які турбуються про свою репутацію.