Яскраві ідеї, що порушують правила дизайну (на прикладі інтер’єрів Дерріла Картера)

 

ЗМІСТ:

1. Особливе бачення інтер’єрів американським дизайнером Деррілом Картером

1.1. Переваги білого кольору

1.2. Старовинні предмети

2. Дизайн як психологічна терапія

3. Правила дизайну інтер’єру Дерріла Картера та… плитка з каталогу plitka.kiev.ua

 

Правила дизайну інтер’єру існують, швидше, для своєрідного "Музею дизайну", в якому в якості експонатів зберігаються традиції, прийоми оформлення та елементи стилів.

Порушувати правила дизайну, створюючи нові образи та комбінації, належить до привілеїв справжніх майстрів, чиї проекти – це об'ємні "скульптурні" інсталяції, що мають художню цінність.

Одним з таких майстрів справедливо вважають американського дизайнера Дерріл Картер, чий фірмовий стиль – це монохромна палітра кольорів, здебільшого с перевагою білого кольору, та унікальне поєднання сучасних та старовинних антикварних предметів. 

1. Особливе бачення інтер’єрів американським дизайнером Деррілом Картером

Дизайн інтер’єру, де витончено поєднується сучасність та старовина, сьогодні вважається модним трендом. Комбінації прямолінійних сучасних ліній та форм із покритими патиною старими поверхнями викликають захоплення та надихають.

Американський дизайнер Дерріл Картер (Darryl Carter) вже у зрілому віці поміняв професію юриста на шлях дизайнера – подвиг, на який здатен далеко не кожний.

Улюблений колір дизайнера – білий, в його світлі він побачив дизайн інтер’єру по своєму. 

Однак, дизайнер зізнається: "Будинок повинен бути сукупністю важливих цінностей. Я колекціоную речі, в мене може бути світильник для оселі, раніше, аніж з'явиться власний будинок ".

Ви ніколи не повірите, якщо самі не побачите, наскільки вражаюче на білому фоні виглядають силуети старовинних меблів та предметів інтер’єру, вкриті патиною.

1.1. Переваги білого кольору

В умовах підвищених емоційних навантажень та високого рівня стресу інтер’єри із переважанням білого кольору стають просто необхідними.

Білий колір є універсальним та у якості фону дарує простір для творчості.

Білий колір не вигоряє на сонці та не тускніє, до того ж він на 100 % відображає сонячне світло, завдяки чому у приміщенні буде світліше.

Білий колір надає інтер’єру графічність, оскільки на його фоні чітко виглядають контури предметів.

Білий, як ніякий інший колір, проявляє гру світла та тіні, форму та фактуру предметів, не привертаючи до себе підвищеної уваги.

Поєднання білих стін та стелі візуально розсуває межі приміщення. А що якщо білим буде ще й напільне покриття?

У білому кольорі представлені практично всі фактури оздоблювальних матеріалів – камінь, мармур, дерево, штукатурка, бетон та метал. 

Білий розкриває глибину інших кольорів – особливо у сукупності із виразними формами.

Білий колір не прив’язаний до певного стиля. До того ж, у білого кольору багато відтінків та напівтонів, якими можна пограти в інтер’єрі.

На думку Дерріла Картера, білий – правдивий колір, який не дасть "збрехати" інтер’єру, тому лінії, форма, геометрія - усе повинно бути продуманим та незвичайним.

До того ж, білий інтер’єр несе позитивний заряд та відчуття легкості. 

1.2. Старовинні предмети

Меблі незвичайних форм, які необхідно підкреслити, ідеально виглядає на білому фоні. А предмети з історією оживляють інтер’єр та роблять його неповторним.

Американський дизайнер Дерріл Картер дає можливість класиці в інтер’єрі "заговорити" мовою сучасного дизайну. Деяка доля іронії завжди присутня в композиціях дизайнера.

Цікаві деталі інтер’єру, які одночасно виконують певні функції – це фішка Картера. Навіть у найсучаснішому інтер’єрі поява старовинних предметів є закономірною, оскільки, за визначенням Дерріла Картера, дизайн, як і мода, має циклічний характер.

Напруга між старовиною та сучасністю збільшується, коли старовинні деталі інтер’єру виглядають оригінально аж до епатажу, а прості предмети залишаються незворушними та чітко виконують свої функції. 

До того є кожна деталь у сучасних функціональних предметах ретельно обміркована. В інтер’єрі жоден предмет не виглядає тривіально, оскільки при найменшому натяку на нудьгу, дизайнер додає ще одну деталь, яка примушує "картинку" оживати.

2. Дизайн як психологічна терапія

Промисловий дизайнер з Нідерландів Маттейс ван Дейк сформулював власні правила дизайну, одне з яких проголошує: "Дизайнер створює не предмет, а ефект, з яким продукт вплине на людину".

Який ефект від дизайну інтер’єрів Дерріла Картера? Естетичний катарсис, який примушує згадати про багатогранність світу та мистецтва як своєрідного камертону, що налаштовує струни людської душі на власний лад.

У своїх проектах Дерріл Картер шукає нетривіальні способи показу мистецтва, при цьому прагматично підмічаючи: "Мистецтво повинно знаходитись на рівні очей ", - говорить дизайнер, - "і ось, як я його вішаю - на рівні очей людини, що сидить" 

3. Правила дизайну інтер’єру Дерріла Картера та… плитка з каталогу plitka.kiev.ua

В одному з інтерв’ю американський дизайнер виділив квінтесенцію власного стиля: "Мені завжди подобається змішувати старі та нові речі, світлі та темні тони, невигадливі прямі та сповнені життя органічні лінії."

Картер використовує біле оздоблення, додаючи акценти чорного кольору, а потім розбавляє динамічну обстановку вигадливими меблями та простими предметами інтер’єру з дерева, металу та скла.

На цьому контраст в інтер’єрах дизайнера не закінчується: "Щось маленьке поруч із чимось великим збільшує візуальний ефект кожного предмету". 

Як створити оздоблення інтер’єру у фірмовому стилі Дерріла Картера? Чи можливо створити базовий образ, використовуючи доступні кожному оздоблювальні матеріали? 

Керамічна плитка – оздоблення, яке може похвалитися багатою історією, початок якій було покладено ще у давньому світі.

До того ж, екологічно чистий оздоблювальний матеріал можна сміливо використовувати у житловому просторі.

Іспанська колекція Alaplana Vilema представлена напільною плиткою із імітацією текстури натуральної деревини у форматі 1200×230×9 мм.

Керамограніт Alaplana Vilema Blanco ідеально підійде для напільного оздоблення у базовому інтер’єрі, оформленому за правилами дизайну Дерріла Картера.

Високий клас зносостійкості PEI IV дозволяє використовувати керамічну плитку як у вітальні, так і в просторому холі, де на напільне покриття впливає занесений з вулиці пісок.

У якості альтернативи варто звернути увагу на польський керамограніт Cersanit Finwood White у форматі 598×185×8 мм. Середній формат дарує простір для творчості при виборі способу укладки. Наприклад, якщо проект передбачає паркетну укладку "ялинкою".

Плитка Cersanit Finwood White ідеально підійде для оформлення стін. Дерево у якості настінного оздоблення все ще епатує, особливо якщо це вибілена деревина. 

Й нарешті, дизайн настінної плитки Almera Ceramica Chic White у форматі 900×316 мм – це імітація штукатурки, яка чудово підійде для білого інтер’єру у стилі Дерріла Картера.

Ректифіковану плитку вкладають безшовним способом або із мінімальним швом (1,5-2 мм), а якщо затірку підібрати під колір оздоблювального матеріалу можна отримати монолітну "оштукатурену" поверхню.

15 липня в нашому магазині plitka.kiev.ua стартував великий розпродаж керамічної плитки зі знижкою до 35 %, який проходитиме до 31 серпня! Гарний чай для придбання!

Товари в колекції Vilema