Як вибрати плитку на кухню (Частина 1)

 До вибору кахельної плитки для кухні ми ставимося дуже уважно з різних причин. Щодня ми проводимо на кухні багато часу, тому якість та надійність використаних для оздоблення матеріалів мають неабияке значення.

 Використовується кахельна плитка для кухні кількох видів - залежно від призначення. Кахлем облицьовується підлога, стіни та кухонний фартух у робочій зоні, що розташовується між стільницею та верхніми шафками.

 Кожна з цих кухонних поверхонь є свої особливості, тому підбір плитки, способи укладки матеріалу та догляд дещо відрізняються.

 Існує три важливих критерії для вибору напільної керамічної плитки для кухні: підлога повинна бути зручна, безпечна та гарна з точки зору естетики та стилю.

Важливі властивості кухонної плитки

Напільна плитка від настінної відрізняється своїми практичними властивостями, серед яких особливе значення мають зносостійкість, вологостійкість, підвищена міцність та стійкість до побутової хімії.

 Клас зносостійкості та коефіцієнт проти ковзання керамічного покриття пов’язані між собою. Здебільшого клас зносостійкості PEI III-V свідчить про те, що поверхня плитки має спеціальне покриття проти ковзання.

 Не будь-яке покриття витримає випаровування з киплячих каструль та сковорідок, підвищена вологість, розлитий оцет або жир, падіння на підлогу важких предметів побуту.

 Для підлоги показники зносостійкості та відсутність небезпеки посковзнутися – найбільш важливі фактори. Більшості колекцій керамічної плитки ці характеристики притаманні. Плитка з потрібними параметрами представлена в широкому асортименті в нашому інтернет-магазині plitka.kiev.ua.

 Наприклад, фабрика Almera Ceramica створила цікаву колекцію Adra для кухні. Не менш привабливі й колекції керамічної плитки, що підійде для кухні, від іспанських компаній Novogres та Geotiles - Metafor та Aura, Malbork від української фабрики Cersanit.

 Іспанський бренд Ceramica Deseo представив колекцію Lure, яку відрізняє незвичайний дизайн із закругленими кутами. Використання плитки доречне у кухні, де по підлозі бігають босоніж маленькі діти.

 Кахель з червоної глини – теплий, приємний на дотик та дуже гарний зовні, що мовою дизайнерів означає цікавий дизайн глянцю або приємну шорсткувату матову поверхню, стильну кольорову гамму у вишуканих тонах та зручний розмір плиток (у мм) - 450×450 або 600×600.

 

Плитка під мармур для кухні

Спеціалісти радять обов’язково використовувати практичний кахель для кухонної підлоги. Найкраще підійдуть різноманітні імітації натуральних матеріалів.

 Плитка під мармур, на поверхні якої відтворено найменші деталі малюнку, притаманного мармуровій породі. Прожилки та тріщини й злами природного походження – класична прикраса інтер’єру кухні.

 Плитка для кухні під мармур нагадує підлогу у палацах, які здебільшого вкриті фрігійським, анатолійським, іспанським мармуром – найкращі варіанти для класичного інтер’єру під мармур. Підібрати можна як малюнок, колір та фактуру, так і розміри або формат плитки, які відповідають габаритам вашої кухні.

 Напільні кахлі під мармур – екологічний та теплопровідний матеріал, тому ідеально підходить для облаштування системи "тепла підлога".

 Придивіться до бренду Opoczno з багатим асортиментом плитки під мармур. На особливу увагу заслуговує колекція Calacatta marble з імітацією знаменитого білого мармуру.

 Не менш елегантно виглядає колекція Greystone від іспанської компанії Peronda, яка широко представлена в інтернет-магазині Plitka.kiev.ua.

 На фото плитка для кухні Peronda Greystone

Варіації стилів плитки

Створити атмосферу середземноморського будинку дозволить плитка під сланець, граніт, цеглу, травертин або теракоту з нарочито грубуватими фактурами – ідеально підійде, наприклад, колекція іспанського бренду Azulev Octogonal.

 Матова шорсткість поверхні з легкими щербинками надасть особливого колориту та відчуття душевної теплоти та затишку сімейного помешкання. Адже плитка у стилі натурального каменя зафарбовує кухню у теплу палітру землі, притаманну країнам Середземномор'я. Це переважно коричнево-червоні, жовтувато-глиняні, сіро-білі відтінки, які домінуватимуть в інтер’єрі у будь-якому разі.

 Варіації з напільною плиткою для кухні відрізняються багатоманітністю, як і стилістика кухні. Середземноморський стиль дещо схожий на кантрі, близький кожному, хто прагне створити у власній оселі сільський затишок.

 Сільський стиль інтер’єру скрізь різний, як і національний колорит - французький, іспанський, американський, український...

 Якщо кахель на підлозі з орнаментом посередині у вигляді цеглини або шорсткуватої глини у світлих теракотових, бежевих та пісочних тонах поєднується із текстилем бузкового або лавандового кольору – цього досить, щоб відтворити на власній кухні традиції французького кантрі або Провансу. Лише додайте декілька витончених декоративних елементів, що співпадають за кольором із кахлем.

Плитка для кухні під дерево та ламінат

Напільна кераміка під дерево та ламінат, наприклад, Opoczno Classic Oak, в широкому асортименті представлена в інтернет-магазині Plitka.kiev.ua. Імітація натуральної деревини – відмінний варіант для оформлення приміщення кухні у класичному стилі або одному з кантрі-напрямків.

 Дерево завжди у моді, однак натуральні дощечки не так безпечні у кімнаті, як керамічна плитка.

Імітація фактур

До речі, існують незвичайні фактури, які імітує кахельна плитка. Наприклад, практична плитка для кухні під шкіру – чудовий спосіб створити презентабельний інтер’єр, який жодного гостя не залишить байдужим.

 Імітація килима або жакардової тканини на кухонній підлозі нагадуватиме арабську в’язь у східному стилі - наприклад, Golden Tile Вулкано.

 На фото плитка для кухні Golden Tile Вулкано

 Рогожка допоможе створити інтер’єр у сільському стилі або більш вишуканому японському оформленні.

 Метал в інтер’єрі кухні – звичний матеріал, але напільні кахлі з металевим блиском - новинка. Головне, що ніхто навіть не помітить підміну.

 Морські "пухирі" в інтер’єрі кухні віднині зустрічаються не тільки на стінах та в акваріумі, але й під ногами – чудова можливість подовжити коротку відпустку. Яскраві тропічні хащі примусять замислитися про відповідне оздоблення стін, однак прихильниками джунглів це покращить настрій.

 Золото та кристали говорять самі за себе, адже, як відомо, золота  багато не буває. Чи знайдеться хтось, хто сперечатиметься з тим, що мати "золоті кахлі" під ногами – суцільне задоволення.

Критерії вибору напільного кахлю для кухні

Насамперед, обираючи керамічну плитку для кухні, потрібно враховувати декілька важливих критеріїв:

 1. Відповідність габаритів кухні та розміру (формату) плитки. Як правило, вираховують кратність довжини та ширини кімнати до ширини керамічної плитки.

 2. Формат напільної плитки – здебільшого, квадрат або прямокутник. Вибір залежить від дизайну кухні.

 3. Плитка для підлоги відрізняється за складом, властивостями поверхні – наприклад, спеціальне покриття проти ковзання. Варто спочатку розібратися, продукції якої саме фабрики ви надаєте перевагу.

Спосіб укладки плитки

Укладка кахлів на підлогу – не менш відповідальний етап, аніж вибір керамічної плитки. Існує декілька способів оздоблення підлоги. За способами укладки керамічна плитка не поступається паркету.

 Наприклад, квадратна плитка має низку переваг перед іншими конфігураціями у вигляді прямокутника або багатогранника. Квадрат – досить практична форма, яка використовувалась в архітектурі стародавніх споруд і візуально не дратує.

 Варіанти укладки квадратних моделей:

 За традицією - квадрат до квадрату. Це базова розкладка знайома усім за інтер’єрами з минулого. Тим не менше, така композиція виглядає на підлозі струнко та гармонійно, особливо, якщо укладка йде стик у стик.

 Якщо викладати квадратну плитку під кутом 90°, отримуємо цікаву діагональну композицію. Фантазувати можна з комбінаціями кольору та текстур.

 Шахова структура -  обов’язково варто чергувати плитку різних кольорів.

 Викладати прямокутну плитку у вигляді цегляної кладки у розбіжку або зі зміщенням.

 Якщо використовувати той самий спосіб зміщення, але під кутом 90° - отримаємо традиційну "ялинку" або шеврон.

 Якщо сумістити дві колекції квадратної плитки для кухні різного розміру та обидва варіанти викласти зі зміщенням, в результаті отримаємо цікавий малюнок.

 Керамічна плитка, різна за габаритами в укладці без зміщення виглядає наче орнамент або килим.

 Читайте продовження статті

Товари в колекції Aura
Товари в колекції Calacatta marble